2024. április 26., péntek

Hága nem áll el a radikális politikusoktól

A törvényszék a szerbiai törvényhozás módosítását követeli

A hágai törvényszék értékelése szerint Szerbiának mielőbb módosítania kell törvényhozását, hogy az összhangba kerüljön nemzetközi kötelezettségeivel. Ezen kötelezettségek egyike Petar Jojić, Vjerica Radeta és Jovo Ostojić, a Szerb Radikális Párt tagjainak letartóztatása és kiadatása Hágának, húzta alá a három politikus ügyében eljáró bírói tanács.

A szóban forgó radikális politikusok letartóztatását és kiadatását a hágai törvényszék tavaly januárban kérte Szerbiától. A politikusokat a Vojislav Šešelj ügyével kapcsolatos megfélemlítéssel, lefizetéssel, a tanúk befolyásolásával és a bíróság megsértésével vádolják.

– Az SZRP három politikusa letartóztatásának és kiadatásának megtagadására nem szolgálhat kifogásul a szerbiai törvénykezés. Szerbiának nemzetközi kötelezettségei vannak. Ennek értelmében a szerbiai törvénykezésnek mielőbb módosulnia kell – olvasható a bírói tanács döntésében, amelyben újfent a radikális politikusok letartóztatását és kiadatását követelik.

A belgrádi Felső Bíróság háborús bűnök feltárásával foglalkozó osztályának háromtagú bírói tanácsa május közepén megerősítette a bíróság elsőfokú döntését, miszerint a hágai törvényszékkel való együttműködésről szóló törvény értelmében nem teljesültek az SZRP három tisztségviselője kiadásának feltételei. A Felső Bíróság értékelése szerint a szóban forgó törvény értelmében Szerbia csak a legsúlyosabb háborús bűnök, az emberiesség ellenes bűncselekmények és a népirtás elkövetésével terhelt állampolgárait köteles kiadni Hágának.

A hágai törvényszék bírói tanácsa szerint Szerbia elmulasztotta tájékoztatni arról a törvényszéket, hogy a belgrádi Felső Bíróság ezen döntése hogyan befolyásolja a hágai intézménnyel való együttműködését. A törvényszék nem osztja a belgrádi Felső Bíróság azon véleményét, hogy Szerbia kizárólag a legsúlyosabb bűntettek elkövetésével vádolt állampolgárait köteles kiadni Hágának. A hágai törvényszék statútuma 29. szakaszának értelmében Szerbia a hágai törvényszék minden egyes megkeresésének mentén köteles együttműködni, áll a bírói tanács tegnapi döntésében. Mint hozzátették, igaz, hogy a törvényszék statútuma nem tekint bűntettként a bíróság megsértésére, a törvényszék eddigi gyakorlata azonban határozottan megerősítette, hogy a törvényszék hatásköre a bíróság megsértésének bűntettére is kiterjed. A bírói tanács kétheti gyakorisággal követel Szerbiától jelentést arról, hogy mit tesz a három politikus letartóztatásának és kiadatásának ügyében.