2024. május 8., szerda

Anna-napok 2016

Hamarosan kezdődik a kishegyesi búcsú köré épülő programsorozat – Ez az ünnep az elvándorolt kishegyesieknek is fontos – Az idén is gazdag program várja a vendégeket – Sztárvendég Nótár Mary

Kishegyesen az idén is megrendezésre kerül a hagyományos Anna-napi programsorozat. Megszervezésében 16 civil szervezet és magánszemély vesz részt, a program koordinálását pedig a kishegyesi helyi közösség végzi – számolt be lapunknak Sándor István, az egyik szervező.

Lovas felvonulás a tavalyi Anna-napokon (Lakatos János felvétele)

Lovas felvonulás a tavalyi Anna-napokon (Lakatos János felvétele)

– A helyi közösség csak a program keretét állítja fel, tartalommal a civil szervezetek töltik fel. Arra is ügyelünk, hogy az események ne fedjék egymást, és a látogatók számára mindegyik megtekinthető legyen. Az Anna-napi programsorozat hivatalosan július 22-én, a topolyai és a kishegyesi öregfiúk kézilabdameccsével kezdődik. Ezt egy kis szünet követi, majd a forgatag 26-án, kedden folytatódik és vasárnapig fog tartani. Anna-napi szentmisével kezdünk 26-án, ezt követi 27-én dr. Szőke Anna hagyományosnak mondható előadása – ezúttal a búcsújáró helyeinkről beszél; 28-án Szavak és dallamok címmel zenés irodalmi műsort láthatnak az érdeklődők az iskolában. Pénteken megnyitjuk a Nők Kishegyesi Fórumának és a kreatív kézműves körnek a kiállítását, majd Maksa Zoltán humorista lép fel a színházban, amelyet Góbé-koncert követ a Hegyalja utcában. Szombaton kecske- és birkapaprikásfőzés lesz, majd Anna-napi nyugdíjas bál. Bemutatót tart a kishegyesi Vackor és a komlói Picipöndöly néptáncegyüttes is, este pedig megnyílik a Story kávézó kerthelyisége. Vasárnap a szentmise lesz az első pontja az ünnepnek, amelyet az Anna-napi lovas felvonulás követ, és lehetőség nyílik fiákerezésre is. A szokásos hangverseny a templomban lesz, amit a szabadkai fúvószenekar fellépése követ a színház előtt. Innen rögtön be lehet majd menni a színházba, ahol a Rizgetős táncegyüttes és a Fokos zenekar bemutatja a Megbibirtyölöm, avagy űjjé babám a hasamra című táncszínházi előadást. A programsorozat zárásaként a Sógor Exclusive-ban kerül sor Nótár Mary fellépésére – mondta el Sándor a program kapcsán, majd arról is szólt, hogy az Anna-napok és a búcsú a távol élő kishegyesiek számára is fontos.

– A templombúcsú körüli időszakban mindig is számos elszármazott polgár látogatott haza a rokonsághoz. Azt szoktuk mondani, hogy Kishegyes lélekszáma ilyenkor szinte megduplázódik. Az elmúlt három évben, és az idén is, az aktívan működő civil szervezetek és vállalkozók színes programot készítettek, mely által bemutatják tevékenységüket. Ennek a szemléletnek a tükrében lett összeállítva az Anna-napi program – hangoztatta a szervező.

Az Anna-napi programok támogatást kaptak a Bethlen Gábor Alaptól, a tartományi oktatási titkárságtól és Kishegyes község önkormányzatától. Az idén, akárcsak a múlt évben, a hazalátogatókat a falu bejáratánál óriási méretű szalmabábu köszönti, amelyet a Dália kézimunkacsoport tagjai öltöztettek fel már a múlt héten.