2024. április 26., péntek

A börtönben ölte meg volt feleségét, kapott még 15 évet

Ivan Milovanovićot bűnösnek ítélte a bíróság és további tizenöt év szabadságvesztést szabott ki ellene, amiért a niši fegyház „hitvesi” szobájában, volt felesége, Bojana Bačević látogatásakor megfojtotta a nőt.

Eredetileg a Felső Bíróság harminc év börtönt adott a rabnak a gyilkosság miatt, majd a Fellebbviteli Bíróság a felére csökkentette a büntetést. Ezt a neuropszichiátriai vizsgálatot figyelembe véve tették, melyben az állt, hogy az elítélt beszámíthatósága csökkent, erős felindulás következtében támadta meg volt feleségét. A fő érv mégis az volt, hogy a bűncselekmény elsődleges minősítését, mely súlyos gyilkosság volt, meg kellett változtatni, azt ugyanis olyan esetben mondhatják ki, ha a gyilkosság korábban bántalmazott családtagra vonatkozik. Az elítélt azonban jó ideje nem is találkozhatott volt feleségével, így a bántalmazás és a gyilkosság között túl hosszú volt az időintervallum az említett megnevezéshez.

A Fellebbviteli Bíróság elutasította az ügyészség kérelmét, mely 40 év börtönt követelt.

Az ítéletre panaszt nyújtott be a védőügyvéd is, de a legutolsó tárgyaláson elutasította azt a bíró és megerősítette a tizenöt éves büntetést.

Az elkövető a börtönbe is volt hitvestársa bántalmazása miatt került. Az utolsó emiatt kimondott ítélet tavaly február 20-i keltezésű.

A gyilkosság a szerb lapok által csak „szerelemszobának” nevezett börtönhelyiségben következett be. A nő meglátogatta az elítéltet, két órát tölthettek el kettesben. Amikor a börtönőr kinyitotta a szoba ajtaját, már csak azt láthatta, ahogyan a rab békésen üldögél a holttest mellett.

Milovanović azt mondta, Bojana külföldre akarta vinni kislányukat, ezért reagált ennyire hevesen.