2024. április 27., szombat

Fokozatosság, következetesség, kölcsönösség

A szerb nyelv oktatása sikeresebbé tétele érdekében új módszer szerint készült kidolgozott óravázlatokhoz juthatnak a tanárok
A magyarkanizsai továbbképzés részvevői

A magyarkanizsai továbbképzés részvevői

Az olvasmányokhoz már márciusban elkészült mintegy 100 kidolgozott óravázlat mellé most a szerb nyelv mint környezetnyelv tantárgy nyelvtani részeihez is elkészült majdnem 200 óravázlat, amelyek mindegyike megtalálható lesz a Magyar Nemzeti Tanács pedagógusportálján, a portálon regisztrált pedagógusok pedig már az új tanévben fel is használhatják. Az óravázlatok az 5–8. osztályosok számára készültek az MNT-nek a szerb nyelvi oktatás hatékonyabbá tételét célzó szemináriumainak keretében. Ahogyan azt Jerasz Anikótól, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnökétől hallottuk, két továbbképzést szerveztek, egyet Magyarkanizsán, egyet pedig Bácsfeketehegyen, ahol a szerb nyelvet oktató pedagógusok a szerbet mint idegennyelvet oktató tanárok bevált módszereivel is megismerkedhettek, és mindenki kapott könyvet is. A módszer alapelve a beszédcentrikusság, azaz be kell építeni az tanórákba a kommunikációt. E képzések után az MNT 5 tanárt kért meg, hogy vegyen részt az Azbukum nyelviskola továbbképzésén, s az ott elhangzottak alapján dolgozták ki az óravázlatokat.

Tóth György Ibolya szerbtanár is egyike azoknak, akik az óravázlatokat kidolgozták.

– Az új módszer kulcsszavai az új megközelítés, a fokozatosság, a következetesség és a kölcsönösség. A szerb mint környezetnyelv program alapján a tankönyvek úgy állnak hozzá a nyelvtanuláshoz, mint egy autochton jelenséghez, ami természetes módon van jelen a diák életében, a diák családjában. Ez viszont kevés helyen van így. Mi pedig úgy álltuk hozzá a szerb nyelv tanításához, mint valami újhoz a diákok életében: parciálisan kell elsajátítani egy szisztematikus formán keresztül, a nyelv megközelítése egy ellenőrzött, biztos rendszer segítségével történjen. Mind az olvasmányoknál, mind a nyelvtani részeknél az aktív nyelvhasználat biztosítására törekszünk. A nyelvtani részeknél arra törekszünk, hogy elkerüljünk a száraz definíciókat, ehelyett a funkcionális nyelvtan kerül előtérbe. Az olvasmányok és a nyelvtanleckék összehangolása is fontos, például az olvasmányok során megismert szavakat használjuk a nyelvtani leckéknél – tudtuk meg a tanárnőtől.

A tervek között szerepel, hogy az MNT a gimnáziumokban, szakközépiskolákban tanító tanároknak is hasonló segítséget nyújtson.