2024. április 26., péntek

Technikai költségvetésről, kinevezésekről döntöttek

Ülésezett a Topolya községi képviselő-testület – Dr. Námesztovszki Zoltán szülész-nőgyógyász szakorvos az idei Pro Urbe díjas

A tegnapi képviselő-testületi ülésen a 2016-os községi költségvetés újraelosztásáról szóló határozati javaslat elfogadását követően megállapítható: az 40 millió dinárral növekedett az előző kerethez képest, immár 1 307 000 dinárt tesz ki. Az elmúlt évi községi költségvetés rendezett zárszámadásáról szóló határozati javaslat mellett a fenti napirendi pont kapcsán folyt a leghosszabb vita a képviselő-testület nagy tanácstermében.

Ünnepélyes fogadalomtétel közben (Szabó Anikó felvétele)

Ünnepélyes fogadalomtétel közben (Szabó Anikó felvétele)

– Ezt a költségvetés-módosítást technikainak nevezném, ugyanis gyakorlatilag ezúttal a pályázati pénzeket kellett beépíteni. A keret mintegy 40 millió dinárral emelkedett az előzőhöz képest, ebben 32 millióval szerepelnek a pályázati pénzek, 8 millióval az egyéb bevételek. A kiadásos részeknél a pályázati pénzeket el kellett helyezni a megfelelő pozíciókra: a zentagunarasi, a bácskossuthfalvi és a topolyai helyi közösségekben vízvezeték-felújításra és -kiépítésre kerül sor. Érkezett még 3,5 millió dinár a menekültek lakhatási feltételeinek javítására, úgyszintén 3,5 millió önkormányzati hatáskörbe tartozó szociális programhoz kapcsolódó tevékenységekre. A felsoroltakon kívül a tartománytól 2 400 000 dinárt kaptunk a körforgalomig kiterjedő, jelenleg építés alatt lévő kerékpárút kiépítésére – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Fekete Ildikó, a topolyai önkormányzat pénzügyi osztályvezetője, akinek tolmácsolásában az ülésen is összefoglaló hangzott el a Topolya községi költségvetés 2015-ös zárszámadásáról és a 2016-os évi újraelosztásáról.

– A kiadásos résznél figyelembe kellett venni olyan kiadásokat, amelyek elsődlegesen nem lettek kellő összegben betervezve, itt konkrétan a választásokra gondolok. (…) Továbbá az állami revíziós jelentés alapján bizonyos feltételeket is biztosítanunk kell ahhoz, hogy egyes költségeket az elsődlegesen tervezett helyről áthelyezzünk a megfelelő helyre. Az utóbbi esetben a helyi közösségekre utalok. Tudvalevő, hogy azok beruházásokkal nem foglalkozhatnak, az az önkormányzat feladata, attól függetlenül, hogy finanszírozásuk helyi járulékból történik. Ezen részét a helyi járuléknak közvetlenül a kivitelezőnek utaljuk, de természetesen arra lesz költve, amilyen célból bevezették – fűzte hozzá a pénzügyi osztályvezető.

Az ülésen a felsorolt napirendi pontok tárgyalása mellett többek között hat új képviselői mandátum odaítélésről is döntöttek. Az erről szóló jelentést követően az új képviselők ünnepélyesen fogadalmat tettek. A 35 napirendi pont közül a 12. a 2016-os évi Pro Urbe díj odaítéléséről szóló határozati javaslat volt. Határozat született, hogy e rangos elismerést az idén dr. Námesztovszki Zoltán szülész-nőgyógyász szakorvosnak ítélik.

ÁLLANDÓ TESTÜLETEK

Mint arra lapunknak nyilatkozva Kislinder Gábor polgármester is utalt: az ülésen tizenegy olyan végzésjavaslat ügyében is született pozitív döntés, amely állandó testületek, bizottságok tagságának megválasztásáról szólt. Mint azt Topolya első embere kiemelte: a képviselői csoportok és a testület elnökének javaslatai alapján formálódtak ezen állandó testületek, bizottságok, amelyek elmozdultak az ellenzék irányába, összetételükben pedig tükrözik a képviselő-testület összetételét.

IGAZGATÓCSERÉK

Megbízott igazgatók kinevezéséről is döntöttek a tegnapi ülésen, miután végzést hoztak Topolya és Kishegyes Község Szociális Központja, a Telekrendezési Közvállalat és a Topolya Községi Idegenforgalmi Szervezet igazgatójának felmentéséről. Megbízott igazgatóként Sztánkó Zsuzsannát mgr. Jasmina Zimonjić, Ivanics Zoltánt Jerković Dejan, Tölgyesi Hubát pedig Danica Vrekić váltja. A kkt-ülésen történő szavazást követően Ivanics Zoltán okleveles közgazdásznak a községi tanács tagjai közé való felvételével a polgármester és helyettese mellett további kilenc tagot számláló tanács minden tanácsosi helye betöltődött.

KONSTRUKTÍV SZEREPVÁLLALÁS A CÉLJUK

A Magyar Mozgalom–VMDK – a községünkért képviselői csoportja nevében annak frakcióvezetője, Sörfőző Andor és a helyettes frakcióvezető, Mengyán Pletikoszity Ildikó az ülés szünetében sajtótájékoztatót tartott, amelyen mindenekelőtt azoknak a szavazóknak köszönte meg a bizalmat, akiknek támogatása jóvoltából bejutottak a képviselő-testületbe, továbbá jelezték: annak munkájában konstruktív szerepvállalásra készek. A sajtó képviselőinek mindenekelőtt a második ülését tartó testület eddigi munkáját értékelték. Mengyán kiemelte, hogy erre ülésre bizonyos értelemben fel tudtak készülni, hiszen egyeztetésre hívták össze a frakciókat, ellentétben az elsővel, ahol nem kaptak anyagot. Nehezményezte: a tanács tagjainak kilétére csak az ülésen derült fény, életrajzukat mostanáig sem ismertették. Hiányolta továbbá, hogy olyan fontos területek esetében, mint az oktatás, a környezetvédelem, nincsenek kinevezett tanácstagok. Sörfőző meglátása szerint a választási kampány során hirdetett programok, ígéretek a négyéves periódus elején „bedőlni látszanak”. Példaként említette, hogy a tanácsteremben a pulpitusról magyar képviselők szerbül szólalnak fel, többek között magyar nyelven feltett képviselői kérdésre is.