2024. április 27., szombat

Kézművesek és környezetvédők

Nyári táborok a kishegyesi Kátai-tanyán

Hétfőn vette kezdetét a Kátai-tanya hagyományos kézműves- és környezetvédelmi tábora. Kátai Annamária, a tábor koordinátora arról számolt be lapunknak, hogy igen nagy az érdeklődés a tábor iránt, amit idén szerveztek meg 21. alkalommal.

Madársimogatás Sihelnik Józseffel, az Arcus madárszakértőjével (Lakatos János felvétele)

Madársimogatás Sihelnik Józseffel, az Arcus madárszakértőjével (Lakatos János felvétele)

– Ebben a táborban pont 70 gyermek van, a legtöbben Vajdaságból érkeztek, de vannak Magyarországról és Ausztriából is. A tábor hétfőtől szombat reggelig tart, és két részre osztva folyik a munka. A zöld táborosoknak hétfőn Puskás Valéria, a Greenhead Környezetvédő Egyesület aktivistája tartott előadást a kishegyesi állat- és növényvilágról, valamint az itt található ősgyepről. Kedden a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület két aktivistája a madárgyűrűzésről és a rovarvilágról beszélt. Szerdán Rév Zsófia veszi át a gyerekek oktatását, a világ mikroszkopikus érdekességeivel, a környezetvédelemmel és az embrionális fejlődéssel ismerteti meg őket. A folytatásban pedig Zabos Richárd a kígyóit és a pókjait hozza el, és ezekről fog előadást tartani. A kézművestáborban teret kaptak a hagyományos kézműves-foglalkozások, mint a gyöngyfűzés, a nemezelés, az agyagozás és a fafaragás. Ezeket a foglalkozásokat Csorba László, Rákity Violetta, Király Lívia, Vékony Erika és Szögi Rudolf oktatók vezetik. Emellett a gyerekek igényeihez is próbáltunk alkalmazkodni, ezért meghívtuk Ujj Évát, a Bábika játszóház vezetőjét, aki népi technikákat és játékokat mutat be a gyerekeknek. Igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy a gyerekek kézügyessége és kreativitása is fejlődjön – mondta el a koordinátor, majd arról is szólt, hogy a tábor szabadidős programját Brazíliára és az olimpiára építették.

A kézműves- és környezetvédelmi tábort a jövő héten rajz- és angoltábor fogja követni a Kátai-tanyán. A táborokról bővebben a Kátai-tanya honlapján vagy Facebook-profilján lehet tájékozódni.