2024. április 27., szombat

Tizenkét aratócsapat versenyzett

Ötvenötödik alkalommal rendezték meg a felsőhegyi aratóünnepet

A korábbi évekkel ellentétben jóval szűkebb körben rendezték meg Felsőhegy közelében, az Oromparton lévő Gombos-tanyán az idei Kárpát-medencei Aratóünnepet. A Gombos család tanyájának tőszomszédságában lévő búzaföldön tizenkét meghívott csapat elevenítette föl, hogy őseink miképpen kaszálták le és gyűjtötték kévébe a gabonát, illetve a hőségben milyen étkekkel gyűjtöttek erőt az aratáshoz. A tanya udvarában megtartott főzőversenyen pedig úgyszintén meghívott amatőr mesterszakácsok készítették el a finom aratóebédeket, amelyeket a csapatok baráti társaságban, egymás főztjét megkóstolva fogyasztottak el a déli órákban.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Molnár Csikós József, az ötvenötödik aratóverseny fő szervezője lapunknak elmondta, hogy tavaly ugyan elmaradt a felsőhegyi hagyományőrző rendezvény, az idén azonban a zentai önkormányzat jóvoltából sikerült elérni, hogy még ha szerény keretek között is, de megtartsák. Reményének adott hangot, hogy jövőre nagyobb rendezvényt tudnak szervezni.

Vasárnap 12 csapat vett részt a termés betakarításában, a főzőversenyen pedig 18 csapat készítette el a saját lakomáját. A Gombos-tanya hátsó udvarában lévő fák hűs oltalmában elhelyezett tűzhelyeken többnyire bográcsos paprikás, különböző pörköltek, tarhonyás ételek rotyogtak a délelőtt folyamán, az egyik társaság pedig már a kora reggel nekigyürkőzött egy sült malac nyárson való forgatásának, s akadt, aki igen finom halászlét készített ebédre.

Balog Goran, a főzőverseny szervezője elmondta, hogy az aratók terítékén egykoron többnyire paprikás, tarhonyás ételek szerepeltek, a mostani főzőversenyen viszont voltak olyan résztvevők is, akik modern színekkel tarkították az aratóebédek kínálatát.

A korabeli kaszálások elmaradhatatlan eleme volt az aratóreggeli, amit javarészt tartósított finomságokból állítottak össze. Így füstölt szalonna, kolbász, sonka került a terítékre, a szomjukat pedig meggylevessel, kovászos uborkával, tarhóval vagy aludttejjel csillapították az aratók – ecsetelte Boros Gyevi Ferenc, a reggeliket elbíráló zsűri tagja. Megjegyezte, hogy itt a helyszínen is a legtöbb helyen ezeket készítették elő a csapatok.

A vasárnapi rendezvényen Felsőhegy testvértelepülésének, Csorvásnak a képviselői is jelen voltak. Barát Lajos, a település polgármestere elmondta, hogy korábban is részt vettek az aratóversenyen, most viszont egy teljesen új, fiatal csapattal érkeztek, amelynek tagjai még csak most „tanulnak bele a szakmába”. A nem egész 5000 lelket számláló magyarországi településen korábban úgyszintén rendeztek aratóünnepet, amit az elkövetkezőkben újra fel szeretnének éleszteni.

A nemrég megválasztott csorvási polgármester hozzátette, hogy egyelőre az egymás rendezvényein való részvétellel szeretné ápolni a felsőhegyiekkel a kapcsolatot, hosszabb távon pedig más területeken is szívesen folytatnák az együttműködést.