2024. május 4., szombat

Jól termett a búza, alacsony az ára

A zentai Žitoprometnek 65 000 tonna gabonát adtak át a termelők

A Tisza-vidéken a napokban fejeződött be a kenyérgabona betakarítása. A Žitopromet gabonatárolóiba, a két zentai és a törökkanizsai silóba a hét elején már több mint 60 000 tonna idei termésű búzát raktároztak el, ami a malom, a tésztagyár és a pékség egyévi nyersanyagszükségletét bőven fedezni tudja.

Megteltek a Žitopromet gabonatárolói (Gergely Árpád felvétele)

Megteltek a Žitopromet gabonatárolói (Gergely Árpád felvétele)

Amint azt Predrag Đurović cégvezető elmondta, a vállalat üzleti partnereinél még mintegy ötezer tonna búzát helyeztek el. A malomban augusztus elejéig befejezik az ilyenkor szokásos karbantartó munkálatokat, és megkezdik az idei termésű búza őrlését.

– Elégedettek lehetünk a búzatermés minőségével és mennyiségével, a hozam átlagban elérte az 5-6 tonnát is hektáronként. A szem minősége jó, bár a részletes laborvizsgálatok eredményeivel még nem rendelkezünk, a búza fehérjetartalma eléri vagy meghaladja a 12 százalékot. Az aratást nem zavarta meg komolyabb esőzés. Két ízben volt esőszünet, ezért nem volt fennakadás a termés átvételében, nem keletkeztek hosszú sorok, nem kellett a termelőknek fél napokat várakozni a silóknál. A termés kifizetése folyamatos, akik a búza azonnali értékesítése mellett döntenek, az elszámolástól számított 2-3 napon belül megkapják az átadott mennyiségért járó pénzt. A gabonatermelők mintegy fele az idén is kivár a termés eladásával, abban a reményben tárolják a gabonát, hogy néhány hónap vagy fél év elteltével esetleg növekedni fog a búza ára. A Žitopromet a korábbi évekhez hasonlóan idén is piaci áron fizeti a búzát, ami adóval együtt 15,5 dinárt tesz ki kilónként. A kenyérgabona árával nem lehetnek elégedettek a termelők, de mi, azaz a gabonafeldolgozók sem. Arról van szó, hogy az alacsony nyersanyagár miatt a búzából őrölt liszt és a takarmányliszt, népszerű nevén a nyolcas liszt is alacsony áron értékesíthető.

– A kenyérliszt nagykereskedelmi ára például alig éri el a 19–20 dinárt, az alacsony ár nem hoz hasznot, legfeljebb az egyszerű újratermelésre futja – mondja Predrag Đurović, majd hozzáteszi: – A gabonakereskedő-lobbi diktálja az árakat, bár egyelőre nekik sincs nagyobb mozgásterük, mivel a szomszédos országokban, így az irányadó budapesti gabonabörzén is alacsony az idei termésű búza ára. E körülmények nem kedveznek a gabonaexportnak, ami miatt nem számíthatunk a búza árának gyors emelkedésére, sőt az előrejelzések szerint akár még további árcsökkenés is lehetséges. Nehéz megjósolni, hogy hosszabb távon hogyan alakul majd a kenyérgabona ára, annyi biztos, hogy ilyen áron sem a gabonatermelők, sem a feldolgozók, kivéve a pékeket, nem számíthatnak értékelhető nyereségre – mondta a Žitopromet igazgatója.

Nyitókép: Megteltek a Žitopromet gabonatárolói (Gergely Árpád felvétele)