2024. április 27., szombat

Az ausztrál ellenzéki Munkáspárt elismerte választási vereségét

Elismerte választási vereségét az ausztrál ellenzéki Munkáspárt vasárnap, több mint egy héttel az előre hozott választás után, Malcolm Turnbull miniszterelnök pedig bejelentette, hogy az általa vezetett konzervatív koalíciót újraválasztották.

Bár a szavazatszámlálás még mindig nem ért véget, Bill Shorten, a Munkáspárt elnöke bejelentette, hogy pártja nem tudott szert tenni a kormányalakításhoz elegendő parlamenti mandátumra. Közölte azt is, hogy már gratulált Turnbullnak a választási győzelemhez.
"Egyértelmű, hogy Turnbull és koalíciója fog kormányt alakítani, akár egy-két mandátummal több, akár egy-kettővel kevesebb van nekik, mint a képviselői helyek fele" - jelentette ki Shorten melbourne-i sajtótájékoztatóján.
Turnbull is egy sajtótájékoztatón jelentette be koalíciója győzelmét.
Ausztráliában július 2-án tartottak előre hozott választásokat, de a szavazatszámlálás az összetett és bonyolult választási rendszer miatt még nem ért véget. A legutóbb közzétett részeredmények szerint a három éve hatalmon lévő liberális-nemzeti koalíció 74 parlamenti mandátumot már megszerzett a 150 fős alsóházban, míg a Munkáspárt 66-ot. Öt független képviselő jutott be a képviselőházba. A maradék öt választási körzetben még folyik a szavazatszámlálás, de semmi kétség afelől, hogy Turnbull pártja még legalább egy-két képviselői helyet kap. Ha Turnbull esetleg csak kisebbségi kormányt tud alakítani, akkor rendszeresen szüksége lesz egy-két független képviselő támogatására.