2024. március 29., péntek

Mintegy száz polgár a fogadóórán

A kormányalakító pénteken tizenkét órán át hallgatta a panaszokat

Aleksandar Vučić ügyvezető mandátumát töltő miniszterelnök, kormányalakító tegnap több órán keresztül fogadta a polgárokat. Néhányan már hajnali 4 órakor megjelentek a kormányépület előtt, kisszéket és élelmet vittek magukkal, ugyanis bár nem kaptak meghívót, abban reménykedtek, hogy őket is fogadni tudja majd a kormányalakító. A legtöbb polgár, akivel Vučić beszélgetett, a legalizációs gondok, az építési nehézségek, a bírósági pereskedések, az egészségügyi nehézségek és a foglalkoztatási körülmények miatt kértek időpontot.

Noha már korán reggel megjelentek a panaszosok, a Nemanjina 11. alatt szinte egész nap több tucat ember várakozott. A rendkívül nagy érdeklődés ellenére a 12 órán át tartó fogadóóra alatt körülbelül száz embernek sikerült beszélgetnie Vučićtyal. A korábbi napokban a bejelentkezés után mindenkinek, aki pénteken lehetőséget kapott a beszélgetésre, a kormány meghívót küldött, meghatározott időpontra. Ám a várakozók között akadtak olyanok is, akiknek nem volt megbeszélt időpontjuk, néhányan közülük így is bejutottak. A beszélgetés nagyon rövid ideig tartott, minden polgárnak csupán 7–10 perc jutott, hogy ismertesse a panaszát.

Panaszosokat fogadott a kormányalakító (Fotó: Beta)

Panaszosokat fogadott a kormányalakító (Fotó: Beta)

Az érdeklődő polgárok között több idős ember is volt, illetve családosok is várakoztak. A várakozás és nagy meleg sokukat megviselt, idegesen vártak, és elégedetlenek voltak a fogadóóra megszervezésével. Ugyanakkor mások örültek, hogy panaszukkal személyesen fordulhattak a kormányalakítóhoz, és a szervezére sem panaszkodtak. A nagy melegre és az idősekre való tekintettel, orvosi csoportokat is rendeltek a kormányépület elé, akik üdítőt és szendvicset kínáltak a várakozóknak.

A panaszok különböztek, amíg valaki arra várt, hogy megoldódjanak az adminisztrációs problémái, és végre rokkant nyugdíjba vonulhasson, addig egy másik panaszos azért kért segítséget, hogy megkapja elmaradt fizetéseit. Vállalatának csődeljárása miatt 34 fizetéssel tartoznak neki. Több legalizációs gond is felmerült, ugyanakkor az építési engedélyek körüli problémák is az asztalra kerültek. Egy idős személy arra panaszkodott, hogy bizalmával visszaéltek, és megfosztották otthonától. Volt olyan is, aki munkahelyi áthelyezését kérte, hogy könnyebben gondot tudjon viselni fokozott ellátást igénylő gyermekéről.

A Vučićtyal való beszélgetésre az elmúlt napokban több mint 5000 ember jelentkezett. Ezért, bár eredetileg a kormányfő csupán 3 órát tervezett a polgárokkal való beszélgetésre, a fogadóóráját délután 6 óráig meghosszabbította. Vladimir Rebić rendőrigazgatóval hallgatta végig a polgárok panaszait.

A polgárok többsége belgrádi vagy Belgrád környéki volt, de szép számban akadtak Közép-Szerbiából és Vajdaság területéről is.

Vučić ezzel a találkozóval egy új kommunikációs formát vezetett be, amelyből rendszert szeretne teremteni. A politikai analitikusok szerint ez egy jó lépés afelé, hogy a kormányfő személyesen ismerkedjen meg a polgárok gondjaival.