2024. április 27., szombat

Új vezető, új tervekről

Új titkárt kapott a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete – Éves közgyűlést tartott a szervezet

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete a közelmúltban tartotta éves közgyűlését. Ennek apropóján beszélgettünk Fontányi Andorral, aki ugyancsak a közelmúltban lett a szervezet titkára. Fontányi arról számolt be, hogy az előző titkár április során adta be felmondását, s őt az elnökségi bizottság javaslatára nevezték ki, amit a tartományi Vöröskereszt is jóváhagyott. Új feladatát június eleje óta látja el, s első nagyobb megmérettetése az évi közgyűlés előkészítése volt.

Fontányi Andor (Lakatos János felvétele)

Fontányi Andor (Lakatos János felvétele)

– A gyűlésen jelen volt a tartományi Vöröskereszt titkára, hogy támogatásáról biztosítson, s közösen tárgyaltunk az új polgármesterrel is. Ő szívélyesen fogadott bennünket és elmondta, hogy támogatni fogja a szervezet munkáját. Az évi közgyűlés napirendi pontja volt egy beszámoló a tavalyi évről és az aktivitásokról, emellett a tervekről is beszéltünk – mondta el a titkár, aki a szervezet rendszeres tevékenységei közül először a véradást emelte ki.

– Rendszeresen, 3-4 havonta szervezünk önkéntes véradást, településenként külön-külön. Ezek az akciók a verbászi kórház vérátömlesztési osztályával együttműködve zajlanak. Községünk területén nagy számú véradó van, mert komoly hagyományokkal rendelkezik ez a kezdeményezés. Emellett fontos megemlíteni a népkonyha programot, amely decembertől áprilisig tartott. A község területén 200 felhasználónk van, akik heti két alkalommal kaptak főtt ételt. Ezt a programot a topolyai Vöröskereszttel karöltve valósítottuk meg. Szólnék még a ruhagyűjtési és osztási programunkról, ami állandó jellegű akciónk, és volt egy Mit tudsz az egészségről? elnevezésű vetélkedőnk az általános iskolákban – számolt be Fontányi az eddigi tevékenységekről. Mivel posztját csak június óta tölti be, ezért inkább személyre szabott kérdés volt számára az, hogy mit terveznek még az idei évben.

– Először azt említeném meg, hogy élelmiszer- és higiéniai csomagok érkeznek a községbe. Ezeket a Szerbiai Vöröskereszt biztosítja számunkra, és településenként fogjuk szétosztani. Ezekből a csomagokból nem jut minden hátrányos helyzetűnek, ezért a helyi szervezetek elnökei és bizottságai határozzák meg, hogy ki kerülhet fel a listára. A csomagosztást követően még vár ránk az önkéntes véradók ünnepségének a megszervezése. Ezt júniusban, a véradás világnapján szokták megünnepelni, de mivel személyi változás történt a szervezetben, ezért július 22-án kerül rá sor. A nyáron szeretnénk még aktívabban foglalkozni a fiatalokkal, az elsősegélyprogram ismertetése a célunk. A nyár során alkalmunk nyílik 24 hátrányos sorsú, általános iskolás gyermeket elküldeni a Vöröskereszt verseci pihenőházába. Ez egy 10 napos üdülés lesz számukra. Ősztől aktívabban beindul az elsősegélyprogram az iskolákban, csapatokat szeretnénk alakítani, akikkel versenyeken is részt vehetnénk. Az elmúlt évben fordult először elő, hogy községbeli csapat kijutott a tartományi versenyre. Ugyancsak ősszel szervezzük meg a Szolidaritás hetét, amely során a kertészkedés fontosságát és lehetőségeit szeretnénk ismertetni a hátrányos helyzetűekkel. Télen folytatódni fog az aktív munka az oktatási intézményekben, amibe szeretnénk bekapcsolni az iskoláskor előtti intézményeket is. Decemberben pedig az önkormányzattal és az topolyai Vöröskereszttel közösen ismét szeretnénk beindítani a népkonyha projektumot. Reméljük, hogy ez alkalommal is megmarad a lehetőség a 200 adag elkészítésére – mondta el a titkár, majd arról is szólt, hogy lesznek egyéb kisebb akcióik is, amit a helyi civil szervezetekkel és intézményekkel közösen valósítanak meg.