2024. április 27., szombat

„Nem zárult le a balkáni útvonal”

Az állam tavaly 95 millió dinárt fordított a migránsoknak szükséges gyógyszerekre

A Belügyminisztérium, az egészségügyi és a szociálpolitikai minisztériumok ügyvezetői státuszban lévő vezetői Preševóban tárgyaltak a migránsválságról.

Fotó: Molnár Edvárd

Nebojša Stefanović, Zlatibor Lončar és Aleksandar Vulin értékelése szerint nem igaz a megállapítás, hogy a balkáni útvonal lezárult, hiszen év eleje óta idáig 102 ezer regisztrált migráns haladt át Szerbián. A legtöbbjük Bulgárián át érkezik Szerbiába, a többiek pedig Macedónia irányából. Tavaly nyártól idáig több mint 600 ezer migráns haladt át az országon. Vulin mindehhez azt is hozzátette, nem csak az a probléma, hogy a migránsok továbbra sem állnak el a balkáni útvonaltól, hanem az is, hogy egyre nehezebben jutnak el a nyugati országokba. Mint leszögezte, nem lehet Szerbia az az ország és terület, ahonnan a migránsok nem haladhatnak tovább az Európai Unió nyugati országaiba.
– A határok lezárása komoly problémákat okozhat Szerbia számára. Ezt nem engedhetjük meg. Az országhatárokat sajnos a nemzetközi jogok tiszteletben tartása nélkül zárják le – fogalmazott Vulin.
Stefanović belügyminiszter a migránsáradat ismételt erősödéséről, valamint az embercsempészek jelenlétéről számolt be. A hatóságok sikeresen lépnek fel a csempészek ellen: tavaly 1 015 bűnvádi feljelentést tett a rendőrség, idén pedig 241-et. A határok lezárása kedvez az embercsempészeknek, akiknek a tarifája már ezer és 9 ezer euró között mozog, mondta a belügyminiszter.
Az egészségügyi tárca vezetője, Lončar, a migránsok egészségügyi ellátásáról ejtett szót. Elmondása szerint minden befogadóközpontban megfelelő egészségügyi ellátásban részesülnek. Tavaly országszerte 64 365 migránst láttak el az egészségügyi dolgozók, az állam pedig csak a számukra szükséges gyógyszerekre 95 millió dinárt fordított, fűzte hozzá Lončar.