2024. április 27., szombat

Lebontják a Vénuszt

A tóparti strandon javítják, felújítják a mólókat

Ivanics Zoltán, a topolyai telekrendezési, útgazdálkodási, közművesítési, településtervezési és -rendezési közvállalat igazgatója szerint hamarosan megkezdődhet a Vénusz fürdő romos épületének lebontása.

A bontásra váró Vénusz épülete (Tóth Péter felvétele)

A bontásra váró Vénusz épülete (Tóth Péter felvétele)

A meghirdetett közbeszerzési pályázatra való jelentkezési határidő ugyanis néhány napon belül lejár. Az igazgató bízik abban, hogy az ajánlattevők közül ki tudják majd választani azt a céget, mely a legjobb feltételeket kínálja fel és rövidesen megkezdhetik az épület bontását. Ha minden a tervek szerint halad, akkor szeptemberig már be is fejezik a munkálatokat, tehát a szebb napokat is megélt Vénusz szabadidőközpont romjait addigra teljesen eltakarítják. Ivanics azt is elmondta, hogy a bontásra a községi költségvetésben irányoztak elő pénzeszközöket, a 15 milliós keret valószínűleg elegendőnek bizonyul majd a költségek fedezésére. Az igazgató emlékeztetett arra, hogy egyszer már meghirdették a bontásra vonatkozó közbeszerzési eljárást, amely végül sikertelennek bizonyult, mert az egyik pályázó jogi eszközökkel elérte, hogy az eljárást megsemmisítsék.

A Vénusz elbontását követően annak helyén egy fedett uszodát létesítenek majd, melynek látványtervét még áprilisban bemutatták. Akkor Beck Zoltán építészmérnök, az illetékes bizottság tagja mutatta be a projektumot. Mivel a szakemberek véleménye szerint a bontásra váró objektumot a térben is rosszul helyezték el, az új szabadidőközpontot kicsit hátrébb helyezik majd el, teret hagyva egy parkoló kiépítéséhez és az előtérben különféle fitneszberendezéseket is elhelyeznének, ügyelve arra, hogy a létesítmény park jellege is hangsúlyos maradjon. Az épületegyüttesben három úszómedence kapna helyet, egy 25×16 méteres, valamint egy 8×16 méteres, valamint egy kisebb kör alakú medence. A nagyobbik medence mellett lelátó is épülne. A körmedencét pedig a tervek szerint termálvízzel töltenék meg. Az épületek homlokzatát karakteres külsejűre tervezték, és olyan természetes alapanyagokból épülne, mint amilyen a tégla és a fa.

Ivanics igazgató azt is elmondta, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor az idén elbontják a Vénuszt, de az új fürdőkomplexum ebben az idényben már biztosan nem készül el. A tóparti strandon viszont kiváló fürdőzési lehetőség kínálkozik, már sokan élnek is vele. A telekrendezési közvállalat munkatársainak koordinálásával már korábban megkezdték a tóparti strand rendezését. Kaviccsal töltötték fel a partot, felújították az öltözőket, a vizes gócokat is, most éppen a mólók rekonstrukciója van folyamatban. Az igazgatónak nincs tudomása róla, hogy bárhol tilos lenne a tóban a fürdés, de a strandot azért ajánlja az érdeklődőknek, mert az úgymond urbanizált. Tusolókkal és WC-kel van felszerelve, a mólók mellett látható figyelmeztető táblák pedig csupán a szokványos vízparti veszélyekre figyelmeztetnek, de nem jelentik azt, hogy nem lehet használni. Az utóbbi években nagyon népszerű a topolyai strand, távolabbi vidékek lakói is gyakran keresnek itt felüdülést. Az időjárástól függően egy-egy nyári hétvégén négy-ötezer ember is felkeresi. A fákkal övezett tópart minden része járható, sok a kiránduló az erdős részekben is.