2024. április 26., péntek

A közúti folyosók jelentik a prioritást

Szerbia több építésügyi programot is beindít az elkövetkező években

Akár a következő év elején megkezdődhet a 11-es közlekedési folyosó Surčin–Obrenovac szakaszának kiépítése, amelyen szerbiai vállalkozók és kínai munkások dolgoznának. A munkálatok 32 hónapig tartanának – nyilatkozta tegnap Rade Obradović, az építésügyi tárcavezető tanácsosa. Mint megjegyezte, az autóút két-két forgalmi és egy-egy leállósávval rendelkezik majd, teljes hosszában csaknem 11 híd és felüljáró lesz majd rajta, csaknem 1.800 méter hosszú, a Száva folyó fölött hidat építenek, és ezen a szakaszon lesz a már két említett település bekötőút-együttese is.

– A kínai partnerek 51, a szerbiai vállalkozók pedig 49 százalékban vállalnak részt a projektumban. Mint ismeretes, Szerbia Hszi Csin-ping kínai államfő legutóbbi látogatása során írt alá egy szerződést a CCCC (China Communication Construction Company) nevű céggel az említett szakasz tervdokumentációjának elkészítésére és a projektum megvalósítására 233,69 millió dollár értékben. Arról a cégről van szó, amelynek leányvállalata Zimony és Borča között emelt hidat a Duna felett – fejtette ki a tanácsos.

A munkálatok legjobb esetben a következő év elején, illetve tavaszán kezdődnének meg, a befejezést legkésőbb 2019-re tervezik.

Obradović arra is emlékeztetett, hogy az említett szakasz előkészületi terveit már megcsinálta a CIP közlekedésügyi intézet, még csak a kivitelezőre várnak, amely elkészíti a teljes tervdokumentációt és kivitelezi a projektumot.

A tanácsos elmondta, hogy a kínai Exim Banknak szánt dokumentumokat is a napokban kiállítják, amelyek nélkül a pénzintézet nem adja ki a terv megvalósítására előirányzott pénzösszeget.
Obradović szerint, miután befejeződik az autópálya kiépítése, a forgalom is megnövekszik majd. Egyes elemzések szerint 2030-ig akár 30 ezer gépkocsi is megfordulhat naponta Szerbia említett útszakaszán.

Míg a fentebb említett szakasz kiépítésének megkezdésére kevesebb mint egy évet kell várni, addig a Niš–Priština kiegészítő útvonal építése leghamarabb másfél év múlva kezdődhet meg.
– Arra számítunk, hogy az útszakasz kiépítése két fázisban történik majd. Miután mindkét fázis befejeződik, az út akár az Adriára való kijárat új gerince is lehet az országban – magyarázta Dušan Vujović pénzügyminiszter a Pink Televízió egyik műsorában.

– Persze, ez nem egy olyan fontos projektum, mint a 10-es vagy 11-es közlekedési folyosók, viszont ez is lényeges, hiszen lehetőséget kínál Niš és Tirana, valamint Drač közvetlen összeköttetésére. Ez egy olyan útvonal, amely a régiókat összekötő már meglévő infrastruktúrára támaszkodik. A meglévő utak azonban elég rossz állapotban vannak. Viszont a szóban forgó projektum megvalósításával javulna az összeköttetés azon a vidéken, tehát több legyet is üthetünk egy csapásra – húzta alá a miniszter.

Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa a Párizsban megtartott nyugat-balkáni országok üzleti találkozóján elmondta, az Unió csaknem 150 millió eurót irányoz elő a szóban forgó térség országainak infrastrukturális és energiaügyi projektumaira, amelyek között az említett kiegészítő út terve is szerepel.