2024. április 26., péntek
LABDARÚGÓ-EB

Meglepetéscsapatok a döntőért

Ma 21 órakor Portugália és Wales lép pályára az Európa-bajnokság első elődöntőjében. A portugálok történetük hetedik (öt Eb, két vb) elődöntőjükre készülnek, az utóbbi öt Eb-n negyedszer jutottak el a legjobb négy közé, ellenfelük, a walesi nemzeti csapat viszont fennállása legnagyobb párharcára készül, korábban csak az 1958-as vb-n szerepelt, ez az első Európa-bajnoksága a brit együttesnek, és óriási meglepetésnek számít, hogy eljutott a torna zárószakaszába.

A portugálok hét elődöntős szereplését más megvilágításba helyezi, ha elmondjuk, hogy mindössze egyszer jutottak el a döntőbe is, a 2004-es hazai tornán sikerült bemasírozniuk a fináléba, de végül ott is kikaptak a görögöktől. Apropó, görögök: éppen az ő sikerük miatt reménykednek a kis csapatokat kedvelő, semleges nézők a walesi továbbjutásban, hiszen Görögország az 1992-es Eb-n született dán meglepetéssiker után 12 évvel hódította el az Eb-trófeát, azóta pedig ismét eltelt 12 év, a sorminta akár folytatódhat is, a meglepetéscsapat megvan hozzá. A mérkőzésre két sikerre éhes válogatott fut majd ki, az est különös pikantériáját a két együttes szupersztárjai adják, a portugálok fenoménja, Cristiano Ronaldo és a walesiek csillaga, Gareth Bale csapattársak a Real Madridban, ráadásul előbbi szabadrúgás-specialistának számít, mégis utóbbi talált már be kétszer a tornán pontrúgást követően – ki a jobb, ki a nagyobb vezér, ennek eldöntését is ettől a találkozótól várják sokan.

Wales rendkívülit fejlődött pár év alatt

A mérkőzés felvezetéséhez gyakorlott szakértőt kértünk fel, Volford Tibor UEFA A licences edző, a tóthfalui Nyers István Labdarúgó-akadémia koordinátora örömmel elemezte a két csapat teljesítményét, és osztotta meg velünk a mérkőzésre vonatkozó meglátásait és elvárásait is.

Wales már a csoportkörben is meglepett mindenkit, hiszen legyőzte 2:1-re Szlovákiát és 3:0-ra Oroszországot, és ugyan kikapott 2:1-re Angliától, végül csoportgyőztesként jutott a nyolcaddöntőbe – ott aztán gyenge meccsen, egy öngólnak köszönhetően diadalmaskodott 1:0-ra Észak-Írország felett, majd a negyeddöntőben rendkívül élvezetes meccsen fordított Belgium ellen, és 3:1-es sikerrel lépett tovább a legjobb négy közé. Ezzel szemben a portugálok a Magyarországot is felvonultató F csoportban sorrendben Izlanddal, Ausztriával és Magyarországgal is döntetlent játszottak (1:1, 0:0 és 3:3), a legjobb négy csoportharmadik között csúsztak be a nyolcaddöntőbe, amelyet nagyon feledhető meccsen hosszabbításban lőtt góllal nyertek meg 1:0-ra Horvátországgal szemben, majd a lengyelek elleni negyeddöntőben is döntetlennel zártak a rendes játékidőben és ezúttal a hosszabbításban is, és tizenegyespárbaj végén örülhettek a négy közé jutásnak. A mutatott teljesítmény miatt Volford nemcsak Walest, hanem Portugáliát is a meglepetés kategóriába sorolja: – Mindenképpen meglepetés Wales elődöntőbe jutása, de számomra igazából az is az, hogy a portugálok eljutottak idáig. Az Eb előtt nem sokat vártam tőlük, habár tudtam, hogy képesek váratlan eredményeket elérni, mert mindig ilyenek a portugálok. Öt mérkőzést játszottak győzelem nélkül, ezért elég nagy meglepetés, hogy így is van esélyük fináléba jutni: egy mérkőzésen bármi megtörténhet.

A portugál keret tele van nemzetközi rutinnal kellőképpen felvértezett futballistákkal, akik nap mint nap a világ legerősebb bajnokságaiban pallérozódnak, emiatt ők tekinthetők a párharc esélyeseinek. A walesi keretbe még az angol harmadosztályból is hívott be játékost Chris Coleman szövetségi kapitány, akinek Volfold szerint meghatározó szerepe van hazája futballjának felemelkedésében, az egyéni tudásban meglévő különbségeket a kiváló csapatszellem minimalizálhatja: – A portugálok a párharc esélyesei, ha csak a játékoskvalitást és a csapatban meglévő tapasztalatot nézzük, viszont játékban nem biztos, hogy erősebbek. Ami engem nagyon érdekel, hogy milyen tervekkel készülnek a szövetségi kapitányok. Mindkét edzőt nagyon jó trénernek tartom – habár talán a portugálok edzője, Fernando Santos kapcsán sokan nem értenek egyet velem –, kettejük szempontjából is érdekes párharc lehet a mai. Nagyon sok köze van Chris Colemannek ahhoz, hogy ez a walesi válogatott idáig jutott, de úgy hiszem, hogy ahogy az izlandi csoda véget ért a franciák elleni negyeddöntőben – jómagam nem is hittem, hogy tovább fog nyúlni a mesébe illő történet –, úgy az elődöntőben a walesi menetelésnek is vége szakad ma. Ettől függetlenül ez a walesi válogatott nagyon komoly erőt képvisel, és ha megnézzük, hogy pár évvel ezelőtt Szerbia hazai pályán selejtező meccsen 6:1-re legyőzte őket, megállapíthatjuk, hogy az utóbbi időben végbement fejlődés rendkívüli az esetükben.

Az ifjú edző tehát úgy számít, hogy nem lesz újabb csoda, a walesiek számára véget ér az Eb, kérésünkre még tippelt is: 2:1-es portugál győzelmet vár ma este.

Pepe hiányozhat jobban, Ramsey-t szívvel és akarással pótolhatják

Komoly hiányzók vélhetően akadnak majd mindkét oldalon, a portugáloknál a combsérüléssel bajlódó Pepe pótlása okozhat gondot, akire Volford is kulcsfiguraként tekint ebben a luzitán együttesben. A várható taktikát találgatva azt is hozzátette, hogy nála a leginkább csereként bevetett Ricardo Quaresma lenne Nani ékpárja: – Mindenki ismeri Pepe árnyoldalait, sokan nem szeretik a pályán mutatott viselkedése miatt, mindemellett azonban a világ egyik legjobb belső védője. Az egyik vezéralakja a portugáloknak, módfelett harcos és tapasztalt játékos, aki kétszeres BL-győztes is, rengeteg El Clásicón edződött, tehát ha valaki tud teher alatt játszani, akkor ő biztosan. Az ő kiesése mindenképpen nagy érvágás lenne Portugáliának. Egyébként nem várok különösebb meglepetést a portugál csapatban. Én a kezdőben játszatnám Quaresmát, amit nagy valószínűséggel meg is lép a kapitány, és ha a Nanival alkotott támadópárosuknak a képességeikhez méltóan megy majd a játék, nagyon nehéz dolga lesz a walesi védelemnek. Habár ebben a 4–4–2-ben Ronaldót visszaraknám szélre, abba a pozícióba, amit a Realban is játszik.

A túloldalon az egyaránt eltiltott középső védő, Ben Davies és az egy gólt és négy gólpasszt termelő középpályás, Aaron Ramsey helyettesítését kell megoldania Colemannek. Volford úgy látja, hogy a védőnek vannak alternatívái a walesi keretben, de Ramsey pótlását sem véli túlzottan problémásnak:

Walest legkönnyebben úgy lehetne jellemezni, hogy nagyon csapatként működnek. Ramsey a legnagyobb hiányzó, de ha azt nézzük, mennyire egységesen dolgozik csapatként ez a válogatott, akkor úgy hiszem, hogy az ő kvalitásait pótolni tudják majd szívvel és akarással. Persze, nem mellékes az sem, hogy a védelem hogyan van összerakva, de ami jó és fontos is Wales számára, hogy a védelem igazi vezére, Ashley Williams ott lesz a pályán. Viszont ő is inkább szellemi vezér, már nem olyan dinamikus és robbanékony, mint valamikor, Ronaldo vagy Nani mondjuk könnyebben megforgatja, mint egy könnyebb izomzatú, fordulékonyabb belső védőt.

Portugália a fürgeségben, Wales a pontrúgásokban bízhat

A két együttes korábban csak háromszor futott össze egymással, mindannyiszor barátságos mérkőzésen. Két meccset jó régen játszottak, 1949-ben 3:2-re Portugália, 1951-ben 2:1-re Wales nyert, a legutóbbi, 2000-es mérkőzésre viszont akár még emlékezhetünk is, akkor 3:0-ra diadalmaskodott a luzitán gárda. Nem ismerik tehát behatóan egymást a csapatok, sorsdöntő lehet majd, mennyire tudnak alkalmazkodni egymás játékstílusához, de az is, hogyan tudják kamatoztatni erősségeiket, illetve mennyire lesznek képesek kiküszöbölni a gyengéiket. – A portugáloknak a fürge játékosaik miatt a gyors ellentámadásaikban rejlik a fő erejük. Területet kell nyitniuk maguknak, hogy a saját játékukat tudják játszani. A pozíciós játék, a felállt védelem elleni harc nem tartozik az erősségeik közé – véleményezte a portugál válogatott játékát Volford, majd áttért a walesi nemzeti csapat elemzésére: – Az mindenképpen probléma lehet a walesieknél, hogy a védelemben játszó futballistáik magasabb, masszívabb, erősebb felépítésűek, ebből kifolyólag nem elég gyorsak. A portugálok nem ezt az erőfutballt játsszák, és ha el tudják majd lendületből kerülni a párharcokat, az ütközéseket, akkor bajban lesz Wales. Az erőfölény viszont kijöhet a pontrúgásoknál, láthattuk, milyen jó pontrúgás-variációik vannak, amikkel nagy gondot okozhatnak Portugáliának is, mint tették azt a korábbi ellenfelekkel szemben. Nemcsak emiatt jelenthetnek előnyt a rögzített szituációk a walesieknek, hanem Bale szabadrúgáslövő készségei miatt is, aki sokkal eredményesebb ebben a tekintetben, mint Ronaldo, aki erőlteti a szabadrúgásokat, de nem túlzottan sikeres ezen a téren. A csapatszellemben látom a walesiek erejét. Most bizonyítani akarnak a világnak, de nem lesz könnyű dolguk.

Portugália–Wales

Helyszín: Lyon, Stade de Lyon (59 000 férőhely).

Időpont: 21 óra (M4, RTS1, HRT2).

Játékvezető: Jonas Eriksson (Svédország).

A várható kezdőcsapatok, Portugália: Rui Patrício, Cédric, R. Carvalho, Fonte, Guerreiro, João Mário, Silva, Sanches, Nani, Ronaldo, Quaresma.

Wales: Hennessey, Chester, A. Williams, Collins, Gunter, Allen, Ledley, J. Williams, Taylor, Bale, Robson-Kanu.