2024. április 27., szombat

Tragédiákkal teli hétvége

A begaszentgyörgyi ötszörös gyilkosság okán tegnap gyásznap volt Vajdaságban – A belügyminiszter arra figyelmeztetett, drákói büntetésre számíthat mindenki, aki illegálisan birtokol fegyvert

Begaszentgyörgyön szombat hajnalban öt személyt megölt és több mint húszat megsebesített egy automata fegyverrel lövöldöző férfi, Szabadkán pénteken késő este több pisztolylövéssel megöltek egy üzletembert, Sremska Mitrovicánál a hétvégén családi vita hevében egy férfi leszúrta az édesapját, az édesanyját pedig súlyosan megsebesítette, kicsit délebbre, Knjaževacnál is halálos családi tragédia történt, Nišben pedig két fiatal sebesült meg súlyosan egy vendéglői csetepatéban.

A gyászjelentések 2 (Fotó: Kecskés István)

A gyászjelentések 2 (Fotó: Kecskés István)

Öt ember vesztette életét abban a lövöldözésben, amely szombat hajnalban történt a Nagybecskerektől húsz kilométerre fekvő Begaszentgyörgyön (Žitište). Az egyik szórakozóhelyen történt tömegmészárlás gyanúsítottját, egy 38 éves férfit letartóztattak.

A rendőrségi közlemény szerint Siniša Zlatić 1.40-kor kezdett el lövöldözni a Machiatto szórakozóhelyen. Első áldozata a volt felesége és annak barátnője volt. Ezt követően tovább lövöldözött a vendégekre. Két fiatal tette ártalmatlanná, majd a helyszínre érkező rendőrök letartóztatták. A szórakozóhelyen több százan tartózkodtak, mivel a hétvégén tartották a Csirkefesztivál (Chiken Fest) nevű rendezvényt.
A tordai Pósa Nándor a tömegmészárlás szemtanúja volt. Mint meséli a támadó a kerthelyiség felől érkezett, és rögtön elkezdett lövöldözni.
– Csak azt lehetett látni, hogy automata fegyver van a kezében és lő. Valószínűleg azzal a szándékkal érkezett, hogy biztos célpontra lőjön. Ahogy később megtudtuk, a volt felesége volt az első áldozat, majd a mellette ülő barátnőjére lőtt, utána pedig egy barátja volt a célpont, hallottuk a szemtanútól.
A kávézót Ljubomir Milinovićüzemelteti, három fiával. A szomszédban lakik, egy perccel a lövöldözés után a helyszínre ért. Mint mondja, a sebesültek szanaszét hevertek. Mivel az első pillanatban nem volt elég mentőkocsi, személygépkocsikban, kombikban vitték a sebesülteket, a szállításukhoz pedig levették az ajtókat.

Az elkövetőről a helybéliek nem sokat mondtak. Egyrészt, mert csak tíz éve él a településen, másrészt pedig mert eddig nem volt semmilyen vétsége. Néhány hónappal ezelőtt vált el a feleségétől, akivel egy nyolcéves fiuk van.
A fejletlen, határ menti községben megdöbbenéssel fogadták a történteket, amelynek az áldozatai fiatalok.
–  Nagyon meg vagyunk döbbenve mindnyájan – ilyen a községünkben még nem történt. Öt személy életét vesztette, két nő és három férfi. Hárman Begaszentgyörgyről, egy Banatsko Karađorđevóról és egy Katalinfalváról, azaz Ravni Topolovacról, mondja Kocsis Róbert, a begaszentgyörgyi képviselő-testület tordai képviselője.
A 25 sebesültet a nagybecskereki kórház sürgősségi osztályára szállították. Közülük öt pácienst később Szerbia és Vajdaság Klinikai Központjába vittek.
– Az éjszaka folyamán nyolc műtétet végeztünk el. Két ortopédiait és hat sebészeti beavatkozást. A kórházunkban kezelt 14 páciens állapota stabil, az intenzív osztályon kezelt három sérült állapota is kielégítő, és pozitív végkimenetelt várunk, nyilatkozta dr. Gordana Kozlovački, a nagybecskereki Közkórház igazgatója.

A GYÁSZ NAPJAI BEGASZENTGYÖRGYÖN

Az öt emberéletet követelő szombat hajnali lövöldözés után Begaszentgyörgyön (Žitište) és a környékbeli falvakban a gyász napjai tartanak. A közép-bánáti körzetben ugyanis háromnapos gyásszal adóznak az elhunytak emlékének. A begaszentgyörgyi templomban az áldozatok emlékére tegnap gyászmisét tartottak, amelyet Nikanor bánáti ortodox püspök vezetett. Eltemették az ámokfutó három áldozatát. Ma még két temetés lesz.

A gyászjelentések 1 (Fotó: Kecskés István)

A gyászjelentések 1 (Fotó: Kecskés István)

– A község lakóit megdöbbentették a történtek. Sok fiatal élt át nehéz pillanatokat az előző éjszakán. Bízzunk benne – a reggeli közös imával is könyörögtünk – hogy az elhunytak nyugalmat találnak, hogy a sebesültek mielőbb felépülnek, valamint, hogy nyugalmat találnak azok is, akik szemtanúi voltak ennek a szörnyű eseménynek. Elfelejteni mindezt nyilván soha nem fogják, mondja Mitar Vučurević, Begaszentgyörgy polgármestere.        
A tragédiáról nem szívesen beszélnek az emberek. A történtek miatt pedig – ki tudja hányadszor már – újra előtérbe került az illegális fegyvertartás problémája. Az egyik helybéli középkorú férfi –  nevének elhallgatását kérve – elmondta, hogy sok illegálisan tartott fegyver van a településen és „a háború megtette a magáét”. Mint mondja, személyes példákról is van tudomása. Szerinte a fegyverek önkéntes beszolgáltatásától nem kell sokat várni. Viszont a rendőrségnek és az igazságszolgáltatásnak erélyesebben kellene fellépnie az ilyen esetekben.   
 Sokan furcsállják, hogy a rendezvény miatti fokozott rendőri jelenlét sem tudta megelőzni vagy megakadályozni a tömegmészárlást.
Begaszentgyörgyön tegnap eltemették Dijana Savanovićot, a gyanúsított egykori feleségét, Katalinfalván örök nyugalomra helyezték Vladimir Kosovićot, Banatsko Karađorđevón pedig Jovana Popovićot temették el. Begaszentgyörgyön ma két temetés lesz: örök nyugalomra helyezik Vladimir Mijatovićot és Stevan Jojićot.
A tömeggyilkossággal gyanúsított személyt tegnap kihallgatta a nagybecskereki kerületi bíróság bírája, és előzetes letartóztatásba helyezte.

"Dijanára akartam ráijeszteni”

A begaszentgyörgyi vérengzés gyanúsítottja a tegnapi meghallgatáson azt mondta, hogy rettenetesen rosszul érzi magát, és megbánta a bűntettet, amit elkövetett.

Zlatićot tegnap a Felső Ügyészségre vitték, majd a nagybecskereki Felső Bíróságra szállították tovább. A Blic napilap információi szerint a meghallgatás során azt is kijelentette, odaadná saját életét a kioltott életekért cserébe.

Az ügyész kérdésére, miszerint mit tervezett valójában a feleségével tenni, a gyanúsított közölte, nem akarta megölni Dijanát, csupán „rá szeretett volna ijeszteni”. Mint mondta, Stevan Jojićot sem akarta megölni, csak megalázni. A Svédországban élő férfit arra akarta kényszeríteni, hogy letérdeljen előtte, és így mindenki előtt megszégyeníthesse. Zlatić elmondása szerint ezek voltak az elsődleges tervei, senkit sem akart meggyilkolni.

Drákói büntetések illegális fegyvertartás esetén

Tegnap gyásznap volt Vajdaságban a begaszentgyörgyi tragédia okán.

 Nebojša Stefanović belügyminiszter arra szólította fel a lakosságot, hogy aki illegálisan birtokol fegyvert, legalizálja azt, vagy adja át a hatóságoknak.

A belügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy drákói büntetésre számíthat mindenki, aki illegálisan birtokol fegyvert. Elmondta azt is, hogy a fegyvertartási hajlandóság a lakosság körében csökken, de hozzátette, hogy a statisztikai adatok csak a legálisan birtokolt fegyverekre vonatkoznak. Stefanović hozzáfűzte azt is, hogy az elmúlt négy hónapban 466 büntetőeljárást indítottak illegálisan birtokolt fegyverek miatt.

A belügyminiszter a begaszentgyörgyi tragédia kapcsán volt a Pink televízió vendége, ahol azt is elmondta, hogy két nappal ezelőtt újabb fegyverlegalizálási akciót hirdetett a belügyminisztérium, amelynek keretében a polgárok bűnvádi következmények nélkül beszolgáltathatják illegálisan birtokolt fegyvereiket. A múlt évi ilyen akció eredményeként több száz fegyvert gyűjtöttek be.