2024. április 27., szombat

Röntgenfelvétel önköltségen?

Sok páciensnek nem sikerül az állami egészségügyi intézményekben 30 napon belül időpontot kapni egyes vizsgálatokra. A vonatkozó törvény lehetővé teszi azt, hogy az egészségházban kiadott bizonylat segítségével a magánklinikákon elvégzett vizsgálatok költségeit később visszafizessék.

Az Újvidék Egészségházban nem mindig adnak ki bizonylatot a magánklinikákra, még abban az esetben sem, ha nem áll módjukban egy hónapon belül biztosítani a szükséges vizsgálatot (Ótos András felvétele)

Az Újvidék Egészségházban nem mindig adnak ki bizonylatot a magánklinikákra, még abban az esetben sem, ha nem áll módjukban egy hónapon belül biztosítani a szükséges vizsgálatot (Ótos András felvétele)

Ez a módszer a gyakorlatban azonban az Újvidék Egészségházban nem működik – nem hajlandóak kiadni a magánklinikai röntgenvizsgálatokra a bizonylatokat.

Egy újvidéki polgár már március óta várakozási listán van, a lábát kellene leröntgenezni. Magánklinikára azonban nem mehet, mivel az Újvidék Egészségházban nem hajlandók erre kiadni a bizonylatot. Az érintett személy a Blic napilapnak elpanaszolta, hogy végül saját zsebéből kell majd kifizetni a magánklinikán végzett röntgenfelvételt. A radiológiai vizsgálatokkal sem jobb a helyzet. – A feleségem már hat hónapja várakozik, a melléről kell ultrahangos vizsgálatot készíteni, és még most sem lehet pontosan tudni, mikor kerül sorra. Az ismerősöm egy hasonló vizsgálatra több mint egy évet várt – mondta Neven Lukić újvidéki lakos.

A tartományi ombudsmannál is nagy a torlódás, hozzájuk fordulhatnak követeléseikkel a polgárok a gyorsabb egészségügyi vizsgálatok elérésének céljából. Az emberjogi biztos irodájában elmondták, hogy vizsgálódásaik alapján megállapították, hogy az Újvidék Egészségházban jogellenesen jártak el. – A szóban forgó egészségügyi intézményben elmondták, az a legnagyobb gond, hogy a magánklinikákon sokkal drágább a vizsgálat, mint az állami intézményekben. Minél több pénzeszközt hagynak jóvá a magánklinikáknak, annál kevesebb pénzt kapnak jövőre a Köztársasági Egészségügyi Alaptól ezekre a célokra, ezért próbálnak minél kevesebb bizonylatot kiadni – áll a tartományi ombudsman irodájának közleményében.

Az egészségházban azt mondják, csakis a páciens egészségügyi állapotától függ, mikor kerül sorra, azaz a szükséges vizsgálatra. Kifejtették, hogy kilenc radiológusuk van, és ez közel sem elegendő ahhoz, hogy eleget tegyenek a páciensek igényeinek, de nem alkalmazhatnak több orvost, hiszen egy köztársasági rendelettel megtiltották az új munkaerő foglalkoztatását. A sürgős eseteket megpróbálják még aznap megvizsgálni, a prioritással rendelkezőket pár napon belül, de azoknak, akik nem tartoznak a felsorolt kategóriákba, többet kell várakozniuk.