2024. április 27., szombat

Újrahasznosítással a tisztább Temerinért

A kommunális közvállalat az újvidéki Greentech vállalattal, valamint a belgrádi Ekostar Pak társasággal karöltve a tanév végén három temerini iskolában előadást tartottak a hulladék újrahasznosításáról. A diákok műhelymunkák keretében ismerkedhettek meg a környezetszennyeződés mind aggasztóbb problémájával, külön hangsúlyt fektettek a természet megóvására. Az előadás alkalmával az előadók a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint annak feldolgozására és hasznosítására is kitértek.

A Greentech vállalat az elmúlt év folyamán húsz műanyag palack gyűjtésére alkalmas konténert helyezett el a község különböző pontjain, a közvállalat pedig megszervezte a háztartásokban felgyülemlett műanyag flakonok begyűjtését és annak zsákokban való elszállítását. A tervek szerint a jövő hónapban az Ekostar Pak újabb 20 tárolót helyez el a pillepalackok begyűjtése céljából.

Az Újrahasznosítással a tisztább Temerinért elnevezésű ismeretterjesztő előadások további iskolák bevonásával jövőre is folytatódnak. Az általános iskolások a középiskolásokhoz hasonlóan, rendkívül fontosnak tartják a környezetszennyeződés tartós felszámolását. A hírverés érdekében a fiatalok Facebook-oldalt nyitottak Eco Temerin néven, abból a célból, hogy minden háztartáshoz eljusson a hír, amelyben felhívják a fiatalok, és az idősebbek figyelmét a hulladékanyagok újrahasznosításának lehetőségére.

A Lukijan Mušicki középiskola tanulói önkezdeményezésből megszervezték a pillepalackok összegyűjtését és a zöld területek rendbetételét a hulladékanyagoktól a városban, valamint az egyik határban lévő csatornaparton. Az akcióban résztvevő fiatalok így kívántak jó példával szolgálni társaiknak és segíteni az idős polgároknak, akiknek nehezére esik az összegyűjtött műanyag flakonoknak a kihelyezett ketrecekbe való elszállítása.