2024. április 27., szombat
EVEZÉS

Vajdaság nyílt bajnoksága Palicson

Ma kezdődik és július 3-áig tart a Palicsi-tavon Vajdaság nyílt evezősbajnoksága, amelyet 54. alkalommal rendeznek meg. A most először háromnaposra tervezett viadalra tíz ország (Magyarország, Bulgária, Románia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Törökország, Ausztria, Szlovénia, Macedónia, Szerbia) több mint hatszáz evezősét, legalább kétszáz egységet várnak. A versenyt a Szerbiai és a Vajdasági Evezősszövetség szervezi, társszervező a Palics Evezősklub.

Tomislav Zvekanović, a Palics Evezősklub elnöke elmondta, hogy a szervezés a kívánt ütemben halad, az infrastruktúra viszont lassan tönkremegy. A dobogó már használhatatlan, így az eredményhirdetést minden futam után a parton, a füvön tartják meg. Jövőre Palics ad otthont az egyetemisták evezős-Európa-bajnokságának, így az illetékeseknek igyekezniük kell, hogy méltó körülmények várják Európa legjobb egyetemista evezőseit.

– A ma kezdődő tartományi nyílt bajnokságon minden korosztály hajóba száll. Nálunk generációváltás történt, főleg a fiatalabb kategóriákban vannak versenyzőink. A mezőny nagyon erős, hiszen a szerbiai válogatott mellett vízre száll a magyar és a horvát válogatott is. Tizenkét-tizenhárom egységet nevezünk be, akiktől három-négy érmet várunk. Elsősorban az országos bajnok Mila Milentijević, Iva Zubelić pionír kétpárevezőstől várunk jó eredményeket, amely a horvát nyílt evezősbajnokság kivételével – ahol második lett – az idén minden versenyt megnyert. Versenyzőink az idény eddigi részében nyolc megmérettetésen szerepeltek, a mérleg pedig 6 arany-, 3 ezüst-, 4 bronzérem. A Vajdaság openen négy-négy serdülő- és pionírszámot a Duna-kupa keretében is pontoznak – mondta Zvekanović.

A háromnapos viadal ma délután fél ötkor a selejtezőkkel kezdődik, szombaton reggel nyolc órától döntőket, majd fél öttől újabb előfutamokat tartanak. Vasárnapra csak döntők maradnak, amelyeknek a rajtja ugyancsak reggel nyolc órától lesz.

Đurašević Kornélia vezetésével javában dolgozik az evezősiskola. A foglalkozásokat áprilistól szeptemberig több csoportban tartják. Az iskolába nemtől függetlenül bárki jelentkezhet hétfő kivételével mindennap a Palics Evezősklub helységeiben délelőtt 8 és 10, délután 17 és 19, hétvégén pedig 9 és 11 óra között.