2024. április 27., szombat

Egyhangú döntések vita nélkül

Ülést tartott a temerini községi képviselő-testület

Tegnap megtartotta sorrendben 3. ülését a községi képviselő-testület. Pásztor Róbert, a testület elnöke 14 napirendi pontot terjesztett be elfogadásra, mivel a községi tanács kezdeményezte a mezőgazdasági földek védelméről, rendezéséről és használatáról szóló, 2016. évi program levételét a napirendről.

Szavaznak a temerini képviselők (Góbor Béla felvétele)

Szavaznak a temerini képviselők (Góbor Béla felvétele)

Az ülés kezdetén a 33 képviselőből 29 volt jelen. Az első napirendi pontként szereplő, a község 2015. évi költségvetésének zárszámadásáról szóló jelentés vita nélküli elfogadását követően A Mi Temerinünkért elnevezésű polgári csoport 3 képviselője elhagyta az üléstermet. Ezt követően a teremben maradt és a hatalmi koalícióhoz tartozó képviselők vita nélkül és egyhangúlag, 26 szavazattal elfogadták a felkínált munkajelentéseket és programokat.

A község 2015. évi költségvetésének zárszámadásáról szóló jelentést Milka Jurić, a községi tanács pénzügyi felelőse indokolta meg. Közölte, hogy a tavalyi évi községi költségvetést 764,5 millió dinárban határozták meg, az összkiadások 736,3 millió dinárra rúgtak, a megmaradt 28,2 millió dinárt az idei évi költségvetésbe olvasztják bele. Kitűnt, hogy a költségvetési terv és a megvalósítás között nincs jelentősebb eltérés. A bevételek legnagyobb részét a vagyonadó és a fizetések, valamint a jövedelem utáni adó képezte, melyeket a polgárok fizettek be. Ez 335,2 millió dinár költségvetési jövedelmet jelent, vagyis a bevételek 46,6 százalékát.

A kiadások tekintetében a legnagyobb tétel a közigazgatásban foglalkoztatottak bére, ami az összkiadásoknak a 25,6 százaléka, a 10 százalékos fizetéscsökkentés eredményeként kevesebb, mint az előző évben volt. Szolgáltatásokra és árubeszerzésre 194,2 millió dinárt fordítottak, ez a kiadások 28 százaléka. Ez a két tétel felemészti a költségvetési kiadásoknak több mint a felét. Ide tartoznak az útkarbantartási költségek és a középületeken végzett javítások költségei. Költségtámogatásra 56,8 millió dinárt fordítottak, vagyis a kiadások valamivel több mint 8 százalékát. Elsősorban a közművállalat beruházásait támogatták, amiből kivette a részét a tartomány is. Oktatásra, egészségügyi szolgáltatásokra és szociális védelemre 142,8 milliót, illetve a kiadások 20,5 százalékát költötték.

A civil szervezetek támogatására 2015-ben kevesebbet fordítottak, mint az előző évben. Összesen 26,9 millió dinárt adományoztak nekik, ez a költségvetési kiadások 3,8 százaléka. A polgárok egyesületei 11,7 milliót, a sportszervezetek pedig 15,2 millió dinárt kaptak.

Az Építési és Településrendezési Szakigazgatóság Közvállalat 2015. évi ügyviteli programjának megvalósításáról és a 2015. évi pénzügyi helyzetről Zoran Svitić igazgató számolt be. Közölte, hogy a tartományi illetékes titkárság tavaly december elején engedélyezte a szennyvíztisztító használatát. Ebből adódóan minél előbb rendezni kellene a berendezés státusát, vagyis használatra és gazdálkodásra át kell adni a közművállalatnak, az pedig megszabná a használati díj összegét.

A továbbiakban szó volt a községi hatáskörbe tartozó intézmények 2015. évi munkájáról és pénzügyviteléről. Az ülés folytatásában választásokról és kinevezésekről esett szó.