2024. április 27., szombat
ZOMBOR

Őszre indulhat az oktatás

Gőzerővel folynak munkálatok a zombori Magyar Polgári Kaszinó épületén, hogy őszre megkezdődhessen a felsőfokú ápolóképzés. A kivitelező az utolsó épületszárny manzárdosításánál tart, és még az udvar térkőborítása van hátra. Ősztől ugyanis a Kaszinóban ápolás és betegellátási szakot indít a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara.

Kívül-belül mintás a Kaszinó teteje (Fotó: Fekete J. József)

Kívül-belül mintás a Kaszinó teteje (Fotó: Fekete J. József)

Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának meghívásos pályázatán kapta meg a Kaszinó azt a célirányos támogatást, amelyből fölépülhetett a három oktatási épületszárny. Többféle célt szolgál ez a képzési projekt. Egyrészt lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hogy itthon anyanyelvükön, vagyis magyarul tanulva szerezzenek diplomát, másrészt ilyen módon lehet javítani a magyarság betegellátásán, ugyanis nagyon kevés a magyarul beszélő egészségügyi dolgozó, és ha legalább a nővér tolmácsolni tud az orvos és a páciens között, akkor kedvezőbb helyzetbe kerül a beteg, és az orvos dolga is könnyebb.

Az itt tanuló fiataloknak kötelező lesz a szerb nyelv, illetve a szerb szaknyelv elsajátítása, épp amiatt, mert elsődleges cél, hogy idehaza munkahelyet kapjanak.

Ősztől húsz magyarul tanuló hallgató kezdheti majd el itt tanulmányait, ám a tervek szerint a későbbiekben ugyanennyi iratkozó számára angol nyelven is lehetővé teszik a tanulást.

Az intézmény teljes körű fölújítása, új épületszárnyak emelése, a meglévő manzárdosítása hozzávetőlegesen 200 000 euróba került.

– A munka 2014 októberében kezdődött a nagyterem tetőcseréjével, amire a Bethlen Gábor Alapnál pályázva jutottunk pénzhez, de csak a faanyagra. Akkor kitaláltuk, hogy a szokványos cserepek helyett olyat keresünk, amely jobban illik az épület jellegéhez. A magyarkanizsai Tondach – Potisje Rt.-hez fordultunk. A cég vezetősége elfogadta megkeresésünket, eljöttek, hoztak mintákat, amelyek közül közösen választottuk ki a mintázatot, megtekintették a munkálatokat, eligazították a kivitelezőt, hogy ezekkel a cserepekkel miként kell elvégezni a tetőfedést. Ráadásul a renoválás főszponzorálását is vállalták, ugyanis ingyen adták a cserepet – foglalta össze Cselenák Kornél, a Kaszinó ügyvezető titkára.

A Tondach a későbbiekben is donátora maradt az intézménynek. Az épület több mint 1000 négyzetméterén cserélték ki, vagy rakták föl a cserepeket, aminek anyagárát háromnegyed részben a kanizsai gyár állta.

A fölújítás utolsó simításaival legkésőbb augusztus elsejéig szeretnének elkészülni, hogy zavartalanul elindulhasson a képzés. Erre vonatkozóan az ügyvezető titkár azt nyilatkozta, hogy a Kaszinó mindössze a képzést szolgáló épületet biztosítja, a többit a Pécsi Tudományegyetem intézi, így a fölvételit is, amit a külhoni diákok számára augusztusban rendeznek meg.