2024. április 27., szombat

Megkezdte működését a mezőőrszolgálat

A Palics-Ludas Közvállalat keretében összesen nyolc terepi dolgozó kezdte meg a munkát

Megkezdte munkáját Szabadka város területén a mezőőrszolgálat, amely mostantól a Palics-Ludas közvállalat keretében működik. A szolgálat egyelőre 10 emberrel működik, nyolc terepi mezőőr dolgozik, akiket a legkorszerűbb technikai felszereléssel láttak el.

A tervek szerint a város területén összesen 17-18 mezőőr lesz majd. A szolgálat munkájáról a közvállalat palicsi irodájában tájékoztatták a közvéleményt.
Márton Ferenc, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója fontos lépésnek nevezte a szolgálat beindítását, mind a vállalat, mind a város számára. Hosszú előkészületek előzték meg a munka beindítását, amely késlekedett is, miután az év elején a városi képviselő-testület elutasította a közvállalat éves működési tervét.
A mezőőrszolgálat jelenleg tíz tagból áll. A nyolc mezőőr mellett egy agronómus dolgozik, aki a szakmai feladatokért felel, illetve egy jogász, aki egyben a szolgálat vezetője is. Az esetek többségében a mezőőrszolgálat bejelentései feljelentéssel végződnek, ezért a szolgálat vezetője a szakmai és a jogi lépések összehangolását is végzi, mondta az igazgató.
Maglai Jenő polgármester elmondta, égető probléma oldódott meg a szolgálat beindításával, hiszen Szabadkán nagy kiterjedésű mezőgazdasági földterületek vannak, és a termelőknek sok gondjuk akadt a megmunkálás során.
– Az elmúlt egy évben nem működött a mezőőrszolgálat. Ezt a feladatkört korábban őrző-védő kft-k látták el, de gondok voltak a munkavégzés hatékonyságával, a mezőőrök felszereltségével és az eljárási módszerekkel is, ezért változtatni kellett – mondta a polgármester. Hozzátette, a Palics-Ludas Közvállalatnak már van tapasztalata a védett területek őrzése terén, ezért kézenfekvő megoldás volt rajtuk keresztül megszervezni a szolgálatot. Nagyon sok olyan eset akad, beleértve a terménylopást is, amelyeket nem sikerült felderíteni, így viszont a mezőőrök jelenlétének köszönhetően ez is hatékonyabbá válhat. Ez már csak azért is fontos, mert az önkormányzatnak nem kis jövedelme van az állami földek bérbeadásából.

– Örülök, hogy mandátumom végére sikerült ezt a szolgálatot is felállítani és remélem, hogy azok, akik bizalmat kaptak, eredményesen végzik majd a munkát. Az a távlati cél, hogy a jelenlegi 10 helyett 17-18 ember dolgozzon ebben a szolgálatban – tette hozzá a polgármester. Az önkormányzat hozzávetőleg 10 millió dinárt biztosított a szolgálat felszerelésére, vagyis gépkocsik, motorkerékpárok és technikai eszközök vásárlására.
Evetović Boban, a szolgálat vezetője elmondta, a város területe nyolc körzetre van felosztva, egy-egy mezőőr teljesít majd szolgálatot a körzetekben. Az ő feladatuk a mezőgazdasági földterületek védelme, az öntöző és szennyvízelvezető csatornák felügyelete, a mezőutak védelme lesz, ezenkívül felügyelik azt is, hogy ne történjen jogtalan birtokbavétel azon állami földterületek esetében, amelyeket még nem adtak bérbe. Emellett a mezőutak beszántását, a szomszédos parcellák felszántását is felügyelik, az illegális szemétlerakást, mérgező anyagok szétdobálását, illetve azt, hogy az állatok ne tarolják le a termést.
A mezőőrök munkájukat néhány napja már megkezdték, mindenki kapott motorkerékpárt, szolgálati telefont, olyan navigációs felszerelést, amellyel behatárolják a pontos koordinátákat és a parcellaszámokat, ahol a szabálysértés történt. Ennek alapján állítják ki a jegyzőkönyvet, amelyet a város mezőgazdasági szolgálatának továbbítanak, és ez lehet az alapja a szabálysértési eljárásoknak. A mezőőrök már jelentkeztek az illetékességükbe tartozó helyi irodákban, ahol a polgárok az elérhetőségeiket is megkaphatják, de aki segítségre szorul, az a Palics-Ludas Közvállalatot is hívhatja.
Elhangzott az is, hogy a szolgálatra nagy szükség volt, mert gyakoriak a szabálysértések a szabadkai földeken, amelyek értéke néhány száztól akár néhány millió dinárig is terjed.