2024. április 27., szombat

„Mit sem érnek a gazdasági sikerek, ha mi magunk nem változunk meg”

Aleksandar Vučić a szerb oktatásügy reformjához kért segítséget Svájcban, tárgyalt a balkáni régió politikai egyensúlyáról is

A duális szakképzéssel foglalkozó éves svájci konferencián vett részt tegnap Aleksandar Vučić kormányalakító, aki Svájcba érkezését követően Johann Schneider-Ammann államfővel is találkozott. Vučić a berni megbeszélésen kijelentette: – Szerbia számít Svájc segítségére az oktatásügy reformjában, a duális szakképzés sikeres bevezetésében. Mint ismeretes, a duális képzés lényege, hogy a diákok az elméleti tudást a szakiskolákban kapják meg, ezzel párhuzamosan azonban azonnali gyakorlati tudást is szereznek az adott szakmával foglalkozó vállalatok, intézmények, szervezetek valamelyikében, így az oktatás befejezésekor a munkáltatók képzett és gyakorlati tudással rendelkező új munkaerőt kaphatnak.

A svájci elnökkel folytatott megbeszélést követően a technikai mandátumban lévő szerb kormány első embere megállapította, hogy szerteágazóak a hazánk és Svájc közötti bilaterális kapcsolatok, folyamatosan felfelé ívelnek. Hozzátette: több svájci vállalat is érdeklődést mutat aziránt, hogy hazánkban befektetést valósítson meg, s bejelentette, hogy néhány hamarosan a megvalósítás irányába indul el.

Vučić emlékeztetett, hogy Davosban éppen Johann Schneider-Ammanntól hallotta: Szerbia számára gyógyírt jelentene a duális szakképzés bevezetése. Mint mondta, azóta már számos próbaprojektum valósult meg Szerbiában mindenütt, Szabadkától egészen Nišig, aminek eredményeképp sok fiatal kapott munkahelyet közvetlenül a diploma megszerzését követően. Ezek a fiatalok már 16 évesen megismerkedhettek a leendő munkahelyeikkel, így oklevéllel a kezükben azonnal elhelyezkedhettek az adott cégben. Sokkal többet kell dolgoznunk a duális képzés bevezetésén, fogalmazott, hiszen most ezen tevékenykedik Németország, Ausztria, egyre inkább az Egyesült Államok is. Minden olyan ország, amelyik sikeres szeretne lenni – tette hozzá, s megjegyezte: teljesen tisztában van azzal, hogy Szerbiában ez még nehéz témának számít.

A kormány teljesen készen áll arra, hogy szubvencionálja a duális szakképzés bevezetését, s minden jogi keretet szavatoljon annak megvalósításához. Nagy lépés lesz ez a jövőbeni reformok között – jelentette ki Vučić, majd hozzátette, hogy néhány külföldi vállalat előre jelezte, érdekelt abban, hogy a duális képzés rendszerének a részét képezze, amint az elindul hazánkban is.

A kormányalakító véleménye szerint fontos az, hogy máris vannak érdeklődők, akik az oktatási intézményekkel hajlandók lennének partnerviszonyt kialakítani, és segíteni az elképzelés véghez vitelét.

TANULNI, EGY ÉLETEN ÁT

Kitűnő az, hogy rendkívül jó eredményeket értünk el a közadósság csökkentésében. Remek, hogy mindenki csodálkozik, honnan az a gazdasági fejlődés, amely Szerbiát jellemzi a mögöttünk álló periódusban, s hogy jövőre a legmagasabb fejlődést elérő európai ország leszünk. Mindez szép és jó, de nem lesz belőle hosszú távon jelentős és fenntartható eredmény, ha nem változtatunk a hozzáállásunkon, tudatunkon, magunkon is – értékelte a kormányalakító.

Hozzátette: éppen ebből az okból kifolyólag az oktatási, az egészségügyi és mezőgazdasági miniszterek lesznek a kormány legfontosabb személyei.

Svájctól óriási segítséget várunk, mindenekelőtt szakmai segítségre gondolok. Sokat kell azonban dolgoznunk, sokat kell változnunk a siker érdekében, hogy az ország biztos lépésekkel haladjon előre. A svájci államtitkártól hallottam, aki e terület nagy szakértőjének számít, s aki novemberben Szerbiába látogat: hét gyermeke van, s azok, akik tanoncmunkát végeznek magasabb fizetéssel rendelkeznek, mint a tudományok doktora címmel rendelkező egyének. Ez teljesen normálisnak számít itt, mert a piac által keresett munkáról van szó. Nem elég megszerezni az oklevelet, és azt hinni, ezzel egy életre lezártunk mindent. Tanulni kell megállás nélkül – hangsúlyozta Vučić.

HA STABILITÁS VAN, BERUHÁZÓK IS LESZNEK

A kormányalakító véleménye szerint a 15 és 19 év közötti fiatalok hatalmas tudásvággyal rendelkeznek, ők változtatják meg a világot.

Az ember 25-35 éves korában már kissé cinikussá válik, arra vár, hogy az égből pottyanjanak a sikerek az ölébe, hogy kevesebb erőbedobással érjen el jobb eredményeket. Nehéz e korosztályt leszoktatni a diplomaközpontú gondolkodásról. Az oktatási reformokat a jövő érdekébe kell végrehajtanunk – magyarázta.

A leendő szerb kormány elnöke a Winterthurban megtartott duális oktatással foglalkozó szakmai tanácskozáson is a szerb oktatás reformjáról és a változások szükségességéről beszélt. A svájci államfővel a balkáni körülményekről is tárgyalt. Schneider-Ammann közölte: a nyugat-balkáni térség stabilitása kulcsfontosságúnak számít.

Ha létezik a megfelelő politikai egyensúly, akkor a nagyvállalatok is érdekeltek abban, hogy beruházzanak – húzta alá.

Mint mondta, Svájc készen áll arra, hogy magasabb szintű együttműködést valósítson meg a szerb oktatásügyi minisztériummal, s felkínálja az oktatási reformok terén szerzett eddigi tapasztalatait.