2024. április 27., szombat

Az új kihívásokra együttes válaszokat kell adni

Bakondi György: Újra élővé kell tenni a schengeni rendszer filozófiáját

Az illegális bevándorlással szembeni sikeres fellépés záloga az együttműködés, az információcsere, az együtt gondolkodás – mondta Papp Károly országos rendőrfőkapitány a nyugat-balkáni illegális migrációt áttekintő keddi tanácskozáson Budapesten.

A tanácskozáson tizenhárom ország képviseltette magát: Ausztria, Bulgária, Csehország, Görögország, Horvátország, Lengyelország, Macedónia, Németország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, valamint Magyarország. Az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex és az európai rendőrségi együttműködési szervezet, az Europol képviselőinek részvételével megrendezett eseményen az altábornagy azt mondta: az új kihívásokra együttes válaszokat kell adni.

Az országos rendőrfőkapitány arról is beszélt, hogy az illegális migrációval szembeni fellépés nemcsak határrendészeti, hanem bűnügyi, közrendészeti és idegenrendészeti feladat is. A komplex rendvédelmi feladat komplex válaszokat és fellépést kíván, ezért a bűnügyi és rendészeti munkának összehangoltnak kell lennie – mondta, példaként említve az embercsempész szervezetek elleni fellépést.

Felidézte: az elmúlt évben Németország, Ausztria, Szerbia és Magyarország már döntött közös határrendészeti lépésekről, a koszovói migránshullámot akkor sikeresen kezelték. Magyarországon az illegális bevándorlásban azonban 2015 májusában a főkapitány megfogalmazása szerint robbanásszerű változás következett be, amelyre a kormány három pilléren nyugvó intézkedéscsomaggal válaszolt, ez a jogszabályváltozások mellett technikai eszközök alkalmazását, továbbá a rendőri erők átcsoportosítását, speciális határőrizeti egység létrehozását jelentette.

Papp Károly úgy fogalmazott, a helyzet kezelése egyedül nem megy, ezért köszönetet mondott azért, hogy a magyar rendőrség a múlt év második felében nemzetközi támogatást kapott többek között a lengyel határőrségtől és a szlovák rendőrségtől a magyar–szerb zöldhatár ellenőrzéséhez. Hozzátette: Magyarország is figyeli környezetét és segített a tőle segítséget kérőknek, így például Szerbiába, Szlovéniába, Görögországba, Bulgáriába, Macedóniába utazott magyar kontingens, Szlovénia és Macedónia részére pedig a műszaki akadály megépítéséhez biztosított Magyarország alapanyagot. 
A tanácskozáson Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is részt vett. „A migrációs helyzet kezelésében alapvető megközelítésbeli változásra van szükség, újra élővé kell tenni a schengeni rendszer filozófiáját, miszerint a külső határokat védjük, s ezáltal a belső határokon nem szükséges ellenőrzés – emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden az MTI-nek adott nyilatkozatában.

„A mostani konferencia fontos szakmai lépés a határőrizetért felelős vezetők konzultációjában” – fogalmazott Bakondi György, megjegyezve: a rendezvény jól illeszkedik a magyar kormány nemzetközi aktivitásához is, amelynek célja, hogy megszakítsák azt a folyamatot, amelynek nyomán tavaly több mint 2 millió olyan ember lépett az Európai Unióba, akinek identitása, illetve célkitűzése sem ismert.