2024. április 26., péntek

Bőrcsomósodáskór Dél-Szerbiában

A szarvasmarhákat megtámadó vírusos betegség emberre nem veszélyes – Keviben és Tornyoson megfigyelnek néhány borjút

Mint ismeretes Dél-Szerbiában több községben a szarvasmarhákra veszélyes fertőző állatbetegség, a vírusos bőrcsomósodáskór ütötte fel a fejét. A mezőgazdasági minisztérium Bujanovac és Bosilegrad községeket fertőzött, míg a Pčinjski körzetet veszélyeztetettnek nyilvánította. A betegség tüneteit mutató több mint két tucat szarvasmarhát biztonságos körülmények között megsemmisítették.

A vírusos megbetegedés az emberre nem veszélyes, de ha valaki úgy látja, hogy a jószága megfertőződött, azonnal jelentenie kell az állatorvosnak. A bőrcsomósodás főleg Afrikában és Közel-Keleten fordul elő, de már van Törökországban is, tavaly jelent meg Görögországban, majd Macedóniában, Bulgáriában, és onnan jutott el Dél-Szerbiába minden valószínűség szerint fertőzött vérszívó rovarok útján.
A bőrcsomósodáskór kizárólag a szarvasmarha betegsége, melyet fertőzött rovarok terjesztenek, melyek előzőleg fertőzött állatok vérével táplálkoztak. Kivételes esetben közvetlen úton is terjedhet a betegség, például a fertőzött állatokról leváló pörkkel, nyállal, orrváladékkal, tejjel.
A betegség tünetei lehetnek enyhék vagy súlyosak, de fiatal állatokban a betegség általában súlyosabb tüneteket mutat. Az állatokat a magas láz levertté, étvágytalanná teszi. Szemük és orruk váladékozik. A legszembetűnőbb elváltozás, hogy az állatok testén csomók jelennek meg a fejen, nyakon, háton, lábakon, tőgyen és farok tájékán. A csomók helyén hegek maradnak vissza. Gyakori szövődmény a tüdőgyulladás és a tőgygyulladás.
A Tisza-vidéken Keviben meg Tornyoson jelenleg vannak Dél-Szerbiából vásárolt kisborjúk. Ezeket az állatokat a biztonság kedvéért, megelőző óvintézkedés gyanánt a napokban a nagykikindai körzeti állategészségügyi felügyelő karanténba helyeztette megfigyelés céljából. Mivel a betegség lappangási ideje több mint egy hónap is lehet, ezért még nem tudni, hogy fertőzöttek-e a vizsgált állatok.

A szabadkai Állategészségügyi Intézet vezetője dr. Molnár Tibor lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az Afrikából a dél-európai országok közvetítésével a Dél-Szerbiába eljutott bőrcsomósodáskórral kapcsolatban tájékoztatták az állatorvosi állomások vezetőit.
– Vajdaságba szerencsére még nem jutott el vérszívó rovarok által terjesztett vírusos szarvasmarha betegség, de nekünk is fel kell készülnünk, hogy gyorsan és hatékonyan tudjunk lépni, ha a körülmények úgy kívánják. Jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy megállítsuk a betegség további terjedését észak felé. Szigorúan tilos a házi állatok szállítása a fertőzött és veszélyeztetett körzetekből.
Az állami szervek már beszereztek az Európai Unióból ötvenezer adag vakcinát, és a jövő héten megkezdik a szarvasmarhák oltását a fertőzött és veszélyeztetett dél-szerbiai körzetekben. Itt kell lokalizálni és felszámolni bőrcsomósodáskórt, még mielőtt az tovább tudna terjedni az ország más területeire – mondta a szakember.
A napokban újabb bőrcsomósodáskórral fertőzött szarvasmarhákat találtak Dél-Szerbiában, ezúttal a macedón határ közelében fekvő Jablanica faluban. Ez azt jelenti, hogy a Pčinjski körzet is most már nemcsak veszélyeztetett, hanem fertőzött körzetnek számít. A betegség tünetit mutató háziállatok diagnosztizálása folyamatban van. Az újabb esettel és a szükséges megelőző intézkedésekkel kapcsolatban a dr. Milinković, a bujanovaci állategészség-ügyi állomás állatorvosa kérésünkre elmondta, hogy a negyven főt foglalkoztató körzeti intézményük a bőrcsomósodás-kór megjelenése óta folyamatosan járja a fertőzötté nyilvánított körzet falvait, és vizsgálják a szarvasmarhák állapotát, végzik az istállók, ólak fertőtlenítését, és tájékoztatják a lakosságot a betegség további terjedésének a lehetséges megelőzéséről. Amint azt a szakember elmondta, a leghatásosabb védekezési módszer a fertőtlenítés. A szabadon legelő szarvasmarhák külső élősködői (légy, szúnyog, kullancs) ellen a Butox nevű készítményt ajánlja. Az állattenyésztők permetezéssel és az istállóban elhelyezett védőhálókkal óvhatják meg az állataikat.
A betegség emberre nem veszélyes. Még az állatok húsán és tején keresztül sem fenyeget senkit. A hírügynökségi jelentések szerint a környező országok betiltották a szerbiai élőmarha importját.