2024. április 27., szombat

Hétfőn megalakulhat a tartományi kormány

Ülésezik a Tartományi Képviselőház, s az új kabinet megválasztása lesz napirenden – Továbbra sem tudni pontosan, mely pártok alkotják majd a hatalmi többséget

A köztársasági kormányalakító már kedden bejelentette a sajtótájékoztatóján, hogy immár biztosra vehető: Igor Mirović lesz a következő tartományi kormány elnöke. Aleksandar Vučić arról beszélt, hogy a köztársasági kormányt nem fog sikerülni időben megalakítani elfoglaltságai és a kínai államvezetés látogatása miatt, de a tartományi kormány már a jövő héten megalakulhat. A bejelentést a későbbiekben maga Igor Mirović is megerősítette a belgrádi Blic napilapnak adott nyilatkozatában. Sőt, a kormány megalakításának pontos idejét is közölte: elmondása szerint rögtön hétfőn létrejön az új vajdasági kabinet.

A nyilvánosság csak az egyeztetéseket követően fogja megtudni a hétvégén vagy a hétfői parlamenti ülésen, hogy mely pártok kapnak helyet a leendő kormányban (Fotó: Ótos András)

A nyilvánosság csak az egyeztetéseket követően fogja megtudni a hétvégén vagy a hétfői parlamenti ülésen, hogy mely pártok kapnak helyet a leendő kormányban (Fotó: Ótos András)

– Pásztor Istvánnal, a Tartományi Képviselőház elnökével nagy vonalakban megállapodtunk abban, hogy hétfőn, június 20-án már ülésezik a vajdasági parlament, s ezen az ülésen a tartományi kormány és a többi vajdasági szerv megválasztása alkotják majd a napirendi pontokat – fejtette ki Mirović.

Elmondása szerint a Szerb Haladó Párt már ma befejezi az egyeztetéseket azokkal a pártokkal, amelyek az e szervezet által vezetett Szerbia győzedelmeskedik választási listán indultak a tartományban, majd a következő napokban lezajlanak a tárgyalások a többi tartományi parlamentbe jutott politikai szervezettel is.

– A Vajdasági Magyar Szövetséggel már nagyjából letisztáztuk az együttműködésünk alapelveit péntekig, illetve legkésőbb szombatig azokkal a pártokkal is meg fogjuk határozni a leendő viszonyunkat, amelyek hajlandók saját elképzeléseikkel és ajánlataikkal támogatni győztes politikai programunkat – zárta nyilatkozatát a tartományi kormányalakító, aki nem kívánt belebocsátkozni olyan részletek feltárásába, melyek a leendő kormányba kerülő pártokra vonatkoztak volna, a kormány pontos összetételét, így a nyilvánosság csak az egyeztetéseket követően fogja megismerni a hétvégén vagy a hétfői parlamenti ülésen.

Vučić pénteken tesz javaslatot az SZHP szerveinek a tartományi kormányfői tisztség betöltésére Igor Mirović személyében. Véleményének adott hangot, hogy Igor Mirovićnak, az SZHP elnökségi tagjának megvan a szükséges energiája a tartományi kormány vezetéséhez, valamint a tartományi szervek mielőbbi magalakításához – ezzel magyarázta a már említett sajtótájékoztatón végleges döntését.

Mint ismeretes: a 120 fős vajdasági törvényhozásban a kormányzati többséget a Szerb Haladó Párt 63 képviselője alkotja, melyhez az eddigi információk értelmében biztosan csatlakozik a Vajdasági Magyar Szövetség 6 képviselője is. A Szerbiai Szocialista Pártnak 12, a Demokrata Pártnak és a Szerb Radikális Pártnak 10-10, a Vajdasági Szociáldemokrata Ligának 9, az Elég volt listájának 7, a Magyar Mozgalom és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége által alkotott szövetségnek 2, a Zöld Pártnak pedig 1 képviselője van.

A tartományi parlament alakuló ülését és Pásztor István házelnökké választásának körülményeit, a szavazás lezajlását figyelembe véve sokan arra a következtetésre jutottak, hogy bár hivatalos információk egyelőre nincsenek, mégis úgy tűnik, a Szerbiai Szocialista Párt áll az összes parlamentbe jutott szervezet közül a legközelebb ahhoz, hogy Mirović kabinetjének a részét képezze. A házelnök személyének jelöléséhez is csatlakoztak e párt képviselői aláírásaikkal, majd természetesen a szavazás során is támogatták megválasztását, ami egy kirajzolódó hatalmi koalíció első jele lehet. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga tartózkodott a szavazás során, amit a frakcióvezető azzal magyarázott: nem konzultáltak velük a jelöltállítás során, így nem is vettek részt abban, nem is szavaztak rá, de nem szavaztak ellene sem. A liga képviselői már többször kifejezték hajlandóságukat a kormányba lépéssel kapcsolatos egyeztetés iránt, s elsősorban a vajdasági autonómiát és pénzelést érintő kérdések megoldásához kötötték az esetleges megbeszélések sikerét. Az együttműködést, tehát, ez a párt sem zárta ki. Az Elég volt listája, a Szerb Radikális Párt, a Demokrata Párt, az MM és VMDK koalíciója már előre jelezte, hogy nem fog csatlakozni a haladók vezette hatalmi többséghez. Valamennyien konstruktív ellenzéki politizálást ígértek, mely nem zárja ki a „jó javaslatok” támogatásának lehetőségét.

Mint ismeretes, Bojan Pajtić leköszönő kormányfő 2004 óta a végrehajtó tanácsok elnöke, illetve 2009 óta a tartományi kormányok vezetője volt. A demokraták állandó koalíciós partnereinek számított a liga és a VMSZ, a 2008 és 2012 közötti időszakban pedig a szocialisták is részt vettek a kormányzásban, ahogyan köztársasági szinten is az akkor még Boris Tadić vezette DP koalíciós partnereként. Egyes elemzők szerint az SZSZP ezúttal is „csomagban” gondolkodik, vagyis a tartományi kormányban vállalt szereppel együtt szeretnék azt is, ha a köztársasági hatalomban is részt vehetnének. Kérdés, hogy ez ekképp valósul-e majd meg mindkét szinten a kormányok létrehozás során.