2024. április 27., szombat

Megszűnik-e a Radar?

A Vajdasági Televízió a nyár folyamán nem közvetíti a Radar cimű tényfeltáró műsort  - ezt a Radar szerkesztője, Marina Fratucan jelentette be a saját műsorában.

Az újságiró-szervezetek szerint a VRT vezetősége ezzel a döntéssel a poltikai egységesítés új korszakába lépett, azzal a céllal,  hogy a Szerb Haladó Párt sajtószolgálatává alakítsa át a médiaházat.

A Vajdasági RTV tájékoztató műsorának kollégiuma szerint azonban Marina Fratucan visszaélt helyzetével és megsértette a médiaházzal kötött szerződését.

A nyári műsorrács június 20-án lép életbe és egyetlen politikai tartalmú műsor sem kapott benne helyet – állítja a kollégium, amely szerint a Radar szerkesztője a műsorban elhangzott elköszönő beszédével megszegte az újságirói kódexet és a médiaház szabályzatát – adta hírül a Vajdasági RTV.

Marina Fratucan szerkesztő kiemelte, hogy a Radar 2011 óta, évszaktól függetlenül,  minden kedden 21 órakor adásba került:

Ez volt a legegyszerűbb módja annak, hogy a nyári műsorrácsra hivatkozva megszabaduljanak attól a műsortól, amely minden hatalomnak, főleg a mostaninak, szálka volt a szemében, és így megakadályozzák azt, hogy olyan kérdéseket tegyünk fel, amelyek nem tetszenek a kormányfőnek - vélekedett Fratucan.

A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete és a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete szerint a nyári műsorrács alibiként szolgálhat majd más problematikusnak ítélt műsorok megszüntetéséhez, ezért  a nyáron folytatódhatnak a politikai hátterű leváltások, és sor kerülhet elbocsátásokra is.