2024. április 27., szombat

Svako je talentovan za nešto

Vojvođanski savet za pomaganje talenata je dobio priznanje za svoj raznovrsni rad, kao i za veoma efektivan rezultat u pomaganju talenata.

Vojvođanski savet za pomaganje talenata - VATT je formiran 2010. godine i funkcioniše kao savez punktova za talente. Punktovi za talente su obrazovne institucije, nevladine organizacije koje se na izrazit način bave pomaganjem i razvijanjem talenata. VATT trenutno ima 26 punktova za talente, a za priznanje su Savet predložili upravo ovi punktovi – rekla nam je Ibolja De Negri, predsednica VATT-a, kada smo je potražili apropo nagrade Bonis Bona, za talente nacije koju je Savet dobio od Ministarstva za ljudske resurse vlade Mađarske. VATT je ovu nagradu dobio kao priznanje za veoma uspešan rad u pomaganju talenata. Četvrti put su ove godine nagrađeni pedagozi i stručnjaci za pomoć talentima iz matice i dijaspore koji su postigli izuzetne rezultate u svom radu, a kao novina ove godine je nagrađeno i pet organizacija za pomaganje talenata.

- Postoji izreka da je svako nadaren za nešto. Pomaganjem talenata se brže mogu naći oblasti za koje je učenik nadaren, a to je jedan od važnih zadataka pedagoga. VATT je već prilikom svog formiranja analizirao kakvo pomaganje talenata se vrši u pojedinim školama. Dve godine postoji program mreža talenata, a formirali smo četiri stručne oblasti: za prirodne nauke, vizualno vaspitanje, muzičku umetnost i folklor. Grupišući se u ove četiri oblasti, punktovi za talente mogu raditi još efikasnije i još specifičnije i mogu organizovati zajedničke programe. Važna je međusobna stručna veza. Unutar ovih stručnih oblasti održavaju se i stručna savetovanja za razvijanje talenta; dva puta je održan muzički master-kurs u subotičkoj Muzičkoj školi, prošle godine pod rukovodstvom profesora pevanja Barne Pelja i džez-klaviriste Petera Šarika, a ove godine pod rukovodstvom majstora violine Felixa Lajkoa, a održan je i stručni susret za razvijanje talenta na polju vizuelnog obrazovanja kada je održano takmičenje u slikanju mrtve prirode u subotičkoj Politehničkoj školi, pod nazivom Harmonije boja i formi – rekla je predsednica.

Rad VATT-a je veoma raznovrstan, kao što je to naglašeno i u laudeaciji nagrade Bonis Bona. Ibolja De Negri je rekla da radionice, u kojima je rad zastupljen u malim grupama, funkcionišu efikasno. Ovakav način rada se vrši i u školama i van njih. VATT pomaže i u organizaciji raznih takmičenja i stručnog usavršavanja profesora. VATT je četiri puta do sada organizovao Dan talenata Vojvodine, čija je suština da se nagrađuju izrazito nadareni učenici i pedagozi, a biraju se i ambasadori talenata. Oni sarađuju u sprovođenju programa stipendija Ady, a uključujući se u pomaganje talenata u celom Karpatskom basenu ovdašnje talente kandiduju za razne nagrade. A pošto je Vojvođanski savet za pomaganje talenata postao član Evropske mreže za pomaganje talenata, žele stupiti u kontakt i sa inostranim organizacijama sa kojima žele da uspostave saradnju.

Uz priznanje se dodeljuje i novčana nagrada, koju VATT želi da iskoristi na polju stručnosti.