2024. április 26., péntek

A legjobbakat a Termometal ösztöndíjazza

Versenyt tartottak Adán a Műszaki Iskola diákjainak

Az adai Műszaki Iskola másodikos tanulói számára számjegyvezérlésű marógépeken szombaton iskolai versenyt rendeztek a helyi Termometal fémipari vállalat műhelyében, tizenkét diák részvételével.

Gilice Hilda (Csincsik Zsolt felvétele)

Gilice Hilda (Csincsik Zsolt felvétele)

A szakmai megmérettetésen az első helyezést Varga Sándor érdemelte ki, a második helyen Velez Roland végzett, a harmadik Gyarmat Szilárd lett. A versenyen a feladatlapokat és a gyakorlati munkát a középiskola szaktanára és a vállalat szakemberei értékelték, majd kiválasztották a három legeredményesebb diákot, akinek a Termometal vállalat ösztöndíjat ajánlott föl a következő tanévre. Gilice Hilda, a Műszaki Iskola igazgatója elmondta, hogy a másodikos diákok a tanév során tömbösített órákon bonyolítják le a gyakorlati oktatás egy részét, így mindegyikük egy negyedévet eltöltött a Termometalban.

– Nagyon fontosnak tartjuk a versenyt, mert a tanulók ezáltal sokkal jobban ösztönözve vannak, hogy elsajátítsák a szakmai ismereteket, valamint hogy kialakuljon bennük a versenyszellem. A Termometal vállalattal több éve nagyon jó kapcsolatot ápolunk, ugyanúgy a többi oktatási profilon tanuló fiatalok is a tömbösített órákat vagy ezeknek egy részét itt dolgozzák le – nyilatkozta az iskolaigazgató.

Micsiz József, a Termometal tulajdonosa és igazgatója kiemelte, hogy a cég és a Műszaki Iskola közötti szoros kapcsolat már 11 éves múltra tekint vissza, hiszen 2005-ben kezdték meg közösen a felnőtt- és az átképzést, amelynek elméleti része az iskolában zajlik, a gyakorlat pedig a cégben. Micsiz József kiemelte, hogy miután a cég megkezdte a felnőttképzést a CNC-marósok átképzésére, a Műszaki Iskola is lehetőséget kapott, hogy 2006-ban bevezesse ezt az oktatási profilt.

Micsiz József (Csincsik Zsolt felvétele)

Micsiz József (Csincsik Zsolt felvétele)

– Ezek a másodikos fiúk az első generáció, akik a duális oktatás kezdetétől részt vesznek a programban. Mindnyájan megfelelő időt töltöttek el a Termometalban, a többit más vállalatokban, illetve az iskola tanműhelyében. Az iskola vezetőivel megbeszéltük, hogy tartsunk versenyt, amelyen meglátjuk, mit tanultak meg a gyerekek, de ennek legyen tétje is. Az iskola részéről ez egy elismerő oklevél, a Termometal pedig, hogy magához csatolja a legjobb fiatalokat, ösztöndíjat kínál föl a verseny győzteseinek. Az első helyezett 10 000 dináros ösztöndíjat kap havonta, a második 9000 dinárt, a harmadik 8000 dinárt 10 hónapon keresztül, vagyis szeptembertől júniusig, amíg tartanak a harmadikos tanulmányaik. A Termometal a versenyszférában tevékenykedő profitorientált cég, amely azért vesz részt aktívan ebben a programban, hogy megfelelő káderutánpótlást tudjon biztosítani, hiszen mi már a jövő évi kapacitásainkat is előre eladtuk. Egyetlen gondunk, hogy nincs elegendő káderük a további bővítésekhez és fejlesztésekhez – magyarázta Micsiz József, aki szerint a cégnek is a maximumot kell nyújtania, ha a gyakorlati oktatásra hozzájuk érkező diákokkal kívánnak foglalkozni. – A saját szakembereink közül egy nevelő- és egy gyakorlati tanárt neveztünk ki. Minden fiatalnak a két tanáron kívül van saját mentora, mestere, aki mellett a Termometalban elsajátíthatja a szakma csínját-bínját. Nagyon odafigyeltünk arra, még ha ez a termelékenység kárára is ment, hogy a fiatalok gépen dolgozzanak a mester jelenlétében, aki segítette a munkájukat. Egyetlen szakmát sem lehet elsajátítani úgy, ha az ember nézi vagy a gép körül söpröget, mert akkor a fiatalok elvesztik a motiváltságukat, és értelmetlennek látják a gyakorlati oktatást. A jövőben a gyakorlati oktatásra nagy hangsúly kell fektetni, nemcsak Adán, hanem országosan is, hogy csak azok a cégek végezzék a duális oktatást, amelyek ezt komolyan veszik – közölte a cégvezető.

A CNC-marósok gyakorlati versenye (Csincsik Zsolt felvétele)

A CNC-marósok gyakorlati versenye (Csincsik Zsolt felvétele)

Micsiz József kiemelte, hogy ezzel a programmal kívánják megtörni a közhiedelmet, hogy a diák az iskoláztatása során nem tanult meg semmit: – Mi az iskolával közösen ennek az ellenkezőjét akarjuk bebizonyítani, azt, hogy az iskolapadból kikerülő fiatalok is alkalmasak a legmodernebb számjegyvezérlésű gépeken önállóan dolgozni – mondta Micsiz József. Biztató példaként azokat az idén végzett CNC-marósokat említette, akik gyakorlatra a Termometalba jártak, közülük ugyanis nyolcan augusztustól munkaviszonyba léphetnek a cégnél.