2024. április 26., péntek
LABDARÚGÓ-EB – F CSOPORT

Portugália nem bírt Izlanddal

Óriási gólhelyzettel kezdődött a mérkőzés, de nem portugál, hanem izlandi részről: Sigurdsson betört a tizenhatosba, lövését azonban Rui Patrício hárította. Ahogy múlt az idő, a portugálok átvették a játék irányítását, és sorozatban dolgozták ki a helyzeteket. Először Vieirinha veszélyeztetett mintegy húsz méterről, de lövését Halldórsson üggyel-bajjal hárította, majd Ronaldo beadását Nani fejelte kapura, de gól nem született, mert az izlandi kapus óriási bravúrral mentett. A 26. percben Ronaldo kapott egy remek labdát, ám luftot rúgott, így Halldórsoné lett a labda. A portugál mezőnyfölény a 31. percben érett góllá, amikor egy tetszetős jobb oldali akció végén Nani közelről lőtt a bal sarokba. A portugál csatár igazi mumusa az izlandi válogatottnak, hiszen harmadszor lépett pályára a szigetországi együttes ellen, s ugyanennyiszer volt eredményes. Az izlandiak támadójátékáról nem sok derült ki az első félidőben, mivel az északiak inkább a védekezéssel voltak elfoglalva, amin nem kell csodálkozni, mert csak 34 százalékban volt náluk a labda.

A második félidő elején a semmiből egyenlítettek az izlandiak, akik kihasználták a rendezetlen portugál védelmet, s mivel Vieirinha felett átszállt a beadás, Bjarnasonnak nem volt nehéz dolga, hogy egy kapáslövéssel egyenlítsen. A gól után a két csapat az Eb eddigi legunalmasabb második félidejét produkálta, s néhány portugál helyzetet leszámítva (Nani és Ronaldo fejese, Quaresma lövése, valamint a csereként beállt Finnbogason próbálkozása) a középpályán folyt a játék. Izlandnak az egy pont nagyon sokat számít, míg a portugálok elveszítettek kettőt, s ezt a csorbát minden bizonnyal az osztrákok elleni szombati találkozón próbálják majd kiköszörülni.

Portugália–Izland 1:1 (1:0)

Saint-Étienne, Stade Geoffroy Guichard, 40 000 néző, vezette: Cüneyt Çakir (Törökország). Góllövők: Nani a 31., illetve Bjarnason az 50. percben.

Portugália: Rui Patrício, Vieirinha, Ricardo Carvalho, Pepe, Raphaël Guerreiro, Joao Mário (Quaresma), Danilo Pereira, Joao Moutinho (Renato Sanches), André Gomes, Nani, Cristiano Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos.

Izland: Halldórsson, Saevarsson, Sigurdsson, Árnason, Skúlason, Gudmundsson (E. Bjarnason), Gunnarsson, G. Sigurdsson, B. Bjarnason, Sigthórsson (Finnbogason), Bödvarsson. Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson.