2024. április 27., szombat

Pásztor István Románia nagykövetét fogadta

Daniel Banu példaértékűnek nevezte a szerbiai kisebbségvédelmi modellt

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke a Vajdaság és a romániai megyék közötti együttműködésről, illetve annak elmélyítéséről beszélgetett Daniel Banu román nagykövettel.

Románia és Szerbia partneri kapcsolatait a gyümölcsöző jelzővel lehet a legtalálóbban leírni, értett egyet Pásztor és Banu, aki búcsúlátogatásra érkezett a vajdasági parlament első emberéhez.

Az első helyen álló Németországot és a második helyen álló Olaszországot Románia követi a Szerbiával való gazdasági együttműködés tekintetében, emelte ki Banu, pozitív példaként pedig az IPA projektumok tekintetében megvalósított együttműködést és a Duna-stratégiát említette. Utóbbival kapcsolatban a nagykövet megjegyezte, a stratégiát új ötletekkel lehetne még teljesebbé tenni.

A nemzeti kisebbségek helyzetével kapcsolatban is elégedetten nyilatkozott Banu. Mint hozzátette, a szerbiai kisebbségvédelmi modell példaként szolgálhat más országok számára is.

A jó együttműködés soha nem magától valósul meg, hangsúlyozta Pásztor, mondván: az együttműködés mögött mindig ambiciózus és szorgalmas emberek állnak. A Szerbia és a Románia közötti együttműködésben kulcsszerepe volt a nagykövetnek, húzta alá Pásztor.