2024. április 27., szombat

A járműmodellező

Az adai Mester Zoltán harminc éve készít eredeti járművekről modelleket

A péterrévei születésű, de magát adainak valló Mester Zoltán negyvenkét évig élt Németországban, ahol harminc évvel ezelőtt, orvosi javaslatra, járműmodelleket kezdett készíteni. A hetvenegy éves nyugdíjas férfi több mint száz távirányítású gépkocsit, különféle munkagépet, vízi és légi járművet szerelt össze az elmúlt néhány évtizedben. Az eredeti járműveket valósághűen megformázó modellekhez szaküzletekben vásárolta meg vagy saját maga gyártotta az alkatrészeket. Az általa készített modellek közül a legkisebb 15 centiméter, a legnagyobb 3 méter hosszú.  

Mester Zoltán egyik legkedvesebb modellje, a Jaguar sportkocsi (Csincsik Zsolt felvétele)

Mester Zoltán egyik legkedvesebb modellje, a Jaguar sportkocsi (Csincsik Zsolt felvétele)

Mester Zoltán miután Németországban üzemi balesetet szenvedett és a történtek hatására mély depresszióba süllyedt, orvosi javaslatra terápiaként kezdett 1986-ban a járműmodelleket készíteni, és azóta is rendületlenül műveli. Megjegyezte, hogy hazaköltözése után Adán tovább folytatja a modellek építését, mert tíz évre való jármű alkatrésze vár összeszerelésre. A tervei között szerepel egy távirányítású gőzgép és gőzkazán összeszerelése, bódéval együtt. Emellett nemcsak járműveket készít, hanem egy kisméretű, de működőképes esztergapadot is legyártott az egykor fémipari szakmunkásként tevékenykedő idős férfi, aki saját bevallása szerint kitűnően bánik a fúrógéppel, a marógéppel és az esztergapaddal, valamint jól tud hegeszteni is.

Mester Zoltán elismerte, hogy drága hobbi a járműmodellezés, hiszen egykor a helikopterért távírányítóval együtt 5000 német márkát fizetett. Emellett az elmúlt évtizedekben egy egész műhelyre való, csak a járműmodellek készítésél használatos szerszámot, köztük fúrókat, gyorsvágókat, fogókat, illetve ezer más, nélkülözhetetlen eszközt halmozott fel. A nyugdíjas férfi modellgyűjteményében találhatók versenyautók és közúti gépkocsik, különféle munkagépek, köztük tűzoltó rohamkocsi és traktor, valamint bicikli és motorkerékpár is, illetve vízi járművek, a mentőhajótól kezdve az utasszállítóig, ezenkívül egy-egy repülő és helikopter is. Megjegyezte, hogy a helikopter 5 kilométer magasságig képes felemelkedni, a repülő röptetéséhez pedig kifutópálya kell. Mindegyik járműhöz tartozik egy-egy távirányító is, így ezek „üzemképes” állapotban vannak, tudnak gurulni, úszni és repülni, emellett fény- és hangjelzéseket adnak, valamint utánozzák a motorzúgást is. Elmesélte, hogy a hajómodellekkel versenyen vett részt Hamburgban, ahol második és harmadik helyezést ért el. Mint mondta, a versenyen több mint 800-an voltak a világ minden tájáról. Szerinte ezek közül az általa készített mentőhajó működött tökéletesen, amit a Hamburg és Helgoland között tevékenykedő mentőhajóról mintázott meg. A hajómodell ugyanúgy működik, mint a valóságban. A mentőhajó leengedi a rajta lévő, kisebb méretű mentőcsónakot, a kezelő mindkettőt navigálhatja távirányítóval. Majd a mentőhajó hátulja lenyílik, ahova beúszik a kishajó, amit csörlővel felhúznak, majd ismét becsukódik a hátulja.

A mentőhajó, bár hiányzik róla a mentőcsónak (Csincsik Zsolt felvétele)

A mentőhajó, bár hiányzik róla a mentőcsónak (Csincsik Zsolt felvétele)

Harminc év alatt több mint 100 modellt készítettem. A modellek egy részéhez darabonként meg lehet venni az alkatrészeket. Korábban világítólámpákat nem lehetett venni, de most már beszerezhetők. Amit nem tudok megvenni a boltban, azt magam készítem el különféle anyagokból, fémből, műanyagból és fából. Megépítettem a méretarányos mását az Astor tengerjáró utasszállító hajónak, amelynek később Makszim Gorkij lett a neve, miután az oroszokhoz került. Az eredeti hajó építésében jómagam is részt vettem, 800 órát dolgoztam rajta. A hajót Helmut Schmidt német kancellár felesége bocsátotta vízre. Az utasszállítóról mintázott hajómodell elkészítésére 1500–2000 órát fordítottam, a mentőhajót pedig 2500 óra alatt készítettem el. Általában 500 órába telik egy modell elkészítése, attól függően, hogy mennyire összetett a jármű villamossága, és hány lámpa van rajta. A kisebb autókat 100–200 óra alatt készítem el, az egyszerűbb modelleket azonban akár 8 óra alatt összerakom. A modellek között különböző kategóriák léteznek, nagyság szerint. A mentőhajó 1-1,5 méteres, az utasszállító hajó pedig megközelítőleg 3 méter hosszú. A legkisebb modellem egy rendőrmotort szállító utánfutó, amely 10-15 centiméteres, a legnagyobb viszont az utasszállító hajóm. Az utánfutót egyébként rendőrkocsi vontatja. Az általam készített modellek közül a mentőhajóra és egy Jaguár típusú gépkocsira vagyok a legbüszkébb. A Jaguár karosszériáját magam készítettem el, üvegszálas anyagból. Tudomásom szerint a világon ebből az autómodellből ekkora méretben csak ez az egy létezik – közölte Mester Zoltán, aki elmondta, hogy rendszeresen leveszi a polcról a földi járműveket, és kipróbálja őket, de az idén még szeretné megröptetni a helikoptert és a repülőgépet is.