2024. április 27., szombat

Ki teszi rendbe a hídnál a strandot?

Zentán néhány éve nagyon népszerű a híd fölötti strand. Közel van a városhoz, lassan mélyül, ezért sokan választják fürdéshez, napozáshoz, kikapcsolódáshoz. Gyalog is könnyen megközelíthető, a környező lakótömbökből, a homoki lakótelepről, de a város más pontjairól is sokan mennek oda strandolni.

A kaszálás megvolt, de ki fogja felszántatni? (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A kaszálás megvolt, de ki fogja felszántatni? (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A rendbetétele azonban mindig döcögősen indul, ez most is így van. A gazt már lekaszálták, de túlzás lenne azt mondani, hogy most már lehet strandolni. Földmunkálatokat kellene még végezni, el kellene egyengetni a talajt, hogy birtokukba vehessék a fürdőzők. A közigazgatási hivatalból kapott információk szerint a földmunkálatokat a cukorgyár gépei szokták elvégezni, de a cukorgyár jelenlegi állapota ezt valószínűleg nem teszi lehetővé, úgyhogy egyelőre nem tudják, mi is legyen. Konkrét választ arra vonatkozóan nem kaptunk, hogy felszántatják-e. Annyi biztos, hogy a szemetet szükség szerint a kommunális vállalat összeszedi majd, és egy 900 literes konténert is kihelyeznek oda. Arra a kérdésünkre, hogy homokot szállíttatnak-e oda, azt a választ kaptuk, hogy attól függ, szükség lesz-e rá.

A strandot használó polgárok egy csoportja azonban nem nagyon bízik abban, hogy az önkormányzat elrendezi a területet, ezért máris szervezkednek. Az egyik közülük, Bózsó Ágnes azt mondta, ha az önkormányzat nem szántatja föl, ők összegyűjtik rá a pénzt. Nem is várnak sokáig, hiszen a múlt hét végén lekaszált fű hamar újra megnő, úgyhogy gyorsan kell cselekedni:

– Száznál többen használják azt a strandot, és szerencsére többen is vagyunk olyanok, akik hajlandóak is tenni érte. Néhányan egy kisebb területet már a kaszálás előtt kitakarítottunk, hiszen napozni már régóta lehet. Az egész fürdőidényben odafigyelünk a tisztán tartására. Már reggel össze szoktuk szedni a szemetet, mert a strandolók egy része igen trehány, otthagyja a szemetét, és fel sem tűnik neki, hogy legközelebb már nincs ott. A horgászok is sokat szemetelnek. Utánuk is takarítani szoktunk, pedig nagyon zokon veszik, ha hangosabban beszélgetünk a strandon. A mi kérésünkre tették ki a kutyák fürdetését tiltó táblát is, hiszen több példa is volt rá, hogy a gyermekekkel zsúfolt strandra egyesek 2-3 kutya társaságában érkeztek meg fürdeni. Nagyon jó lenne, ha az önkormányzat odafigyelne erre a strandra, mert egyre többen használják. Sem ivóvíz, sem toalett nincs. A strand nagyon közel van a városhoz, tehát az ivóvizet nem kellene messziről odavezetni, csak kis jóindulat és egy kevés ráfordítás kellene. Egy mobil WC üzemeltetése ma már nem nagy dolog. Mi tehát nem fogunk az önkormányzatra várni, hiszen itt a nyár. Lehet, hogy már a héten felszántatjuk a területet, a kommunális vállalat emberei pedig elgereblyézik a talajt. A Tisza 21 fokos, vagyis a kevésbé fázósak máris úsznak, egy hét múlva kezdődik a nyári szünet, és özönleni fognak a strandolók. Itt addig kell cselekedni.