2024. május 4., szombat

Egyek, vagy számlát fizessek?

Súlyos anyagi gondokkal küzdenek a szerbiai nyugdíjasok – A korábbi lefaragás miatt Strasbourghoz fordulna a nyugdíjasok szakszervezete

Hét és tíz euró közötti napi összegből kell megélnie a szerbiai nyugdíjasok kilencven százalékának, ennyi pénz áll a rendelkezésükre minden felmerülő költség fedezésére – hangzott el tegnap Belgrádban a Szegénység és diszkrimináció a nyugdíjasok és idősek körében című tanácskozáson. Hozzátették: a tíz eurón aluli napi összegnek elegendőnek kell lennie élelmiszerre, a számlák és a gyógyszerek kifizetésére.

„Annyira mélyre süllyedtünk, hogy ez már valóban aggasztó” – értékelte Đorđe Lajšić, a Szerbiai Nyugdíjas Szakszervezetek Egyesületének képviselője. Emlékeztetett, hogy a nyugdíjak korábbi csökkentésével az állam 210 millió dinárt takarított meg, a gazdaság szubvencionálására ugyanakkor elköltött 1,3 milliárdot.

Mint Lajšić fogalmazott, Szerbiában 1,7 millió nyugdíjas él, 65 százalékuk nyugdíja 25 ezer dinár alatt van, 31 százalékuk kap 25 és 40 ezer dinár közötti összeget, s mindössze 9 százalékuknak jár 40 ezer dinárnál magasabb nyugdíj havonta.

A nyugdíjasok szakszervezeteinek egyesülete elvégzett egy felmérést, s ebből kiderül, hogy a nyugdíjasok mindegyik kategóriája súlyos problémákkal küzd, de értelemszerűen a legnagyobbak a gondok a 25 ezer dinár alatti nyugdíjakkal rendelkezők körében. Ezt a kategóriát nem védi az állam, esetükben elmulasztották a nyugdíjak magasságának összehangolását évente két alkalommal, ahogyan az 2014 novemberéig rendszeresen megtörtént. Most oda jutottak, hogy dönteniük kell: élelmiszert vesznek, számlákat fizetnek, vagy szedik a felírt gyógyszereket – mindenre egyszerre nem futja.

Milorad Vujasinović, a szakszervezetek egyesületének vezetője kifejtette: a kormány nyugdíjcsökkentési rendelete 700 ezer nyugdíjast sújtott. Emiatt Strasbourghoz, az

Emberi Jogok Európai Bíróságához kívánnak fordulni, ezt a folyamatot azonban a szakszervezeti vezető szerint fékezi az állam, mert előbb meg kell várniuk a Közigazgatási Bíróság döntését, ami mind a mai napig nem született meg.

Dominique Fabre, a Franciaországi Nyugdíjasok Szakszervezetének elnök asszonya ismertetőjében elmondta, hogy ebben az országban 2013-ban fogadtak el egy olyan jogszabályt, melynek értelmében külön támogatásra jogosultak a különösen rossz anyagi helyzetben lévő idős személyek. Mint mondta, havonta 3 ezer euróig terjedő anyagi segítséget kaphatnak. A lakhatás meglehetősen költséges Franciaországban, a lakbér havi 1500 és 1800 euró között mozog, de magasak a kommunális költségek is – számolt be Fabre.