2024. április 20., szombat

MagyarZó Pistike messéi

Irtó unom már a zősök dumáját, mást se hallok tőlük, minthogy ez a politikus így, amaz meg úgy… Mondtam is nekik, hogy többet foglalkoznak velük, mint a pesti tévécsatornák a celebekkel.

– Azért van ez így, Tepisti – válaszola az én bölcs faterom –, mert nálunk a politikusok a celebek, és ha nincs is olyan jó lábuk, mint a pesti bombacsajoknak, de legalább elszórakoztatják a jónépet, és feledtetik velük, hogy milyen szar az életük.

Amama például azon kesergett, hogy a Vucsics olyan súlyos beteg, hogy a moszkvai klinikára kellett szállítani!

– Ne aggódj, Tematild, kutya baja sincs a miniszterelnöknek – nyugtatá őt atata. – Csak egy nem túl bölcs kimagyarázkodás volt részéről az, hogy egészségügyi magánlátogatásra utazott a múlt héten Moszkvába, és ott véletlenül találkozott Putyinnal. És ha már találkoztak, akkor az itteni kormányalakítás is szóba került. Nehogy még megszólják Brüsszelben, hogy Moszkvában beszéli meg, hogy ki kerüljön az új kormányba.

– Nem tudom, hogy maga hogy van vele, Gyula zomzéd – jelentkeze a kukacos Zacsek –, de engem egyenesen sért, ha hülyének néznek. Először titokban akarták tartani a látogatást, és be se jelentették. Miután azonban az oroszok nagydobra verték a dolgot, kitalálták, hogy magánlátogatásról volt szó, orvosi ellenőrzésre utazott, és véletlenül összefutott Putyinnal. El akarják hitetni, hogy Moszkvába jár orvoshoz a mi kiváló egészségügyünk mellett?! Ez legalább akkora baromság, mint amit a sógorom talált ki, amikor már harmadszor késett el a munkahelyén egy hét alatt.

– Na, kolléga, mondjon valami hihető mentséget a késésre! – mondja a főnök.

– Elnézést, főnök úr, de ma reggel minden összeesküdött ellenem! Már épp indultam volna, amikor a feleségem megkért, hogy vigyem el egy darabon. Beleegyeztem, de csak akkor, ha siet. El is készült 10 perc alatt. Útközben azonban a hídon akkora dugó volt, hogy kénytelen voltam az autót letenni, és átúszni a folyót, nézze meg, még vizes a cipőm. Aztán lestoppoltam egy rendőrhelikoptert, az elhozott a szomszéd utcáig, de leszállni nem tudott, ezért ejtőernyővel kiugrottam, és most itt vagyok!

A főnököt nem hatotta meg az érvelés.

– Már megbocsásson, de hülyének néz engem? Azt várja, hogy mindezt el is higgyem? Ki látott már olyat, hogy egy nő 10 perc alatt elkészül?!

Ámde nemcsak azt találgatják a zőseim, hogy a Vucsics mennyire beteg, és hogy milyen orvosi tanácsokat kapott Moszkvában, hanem azt is, hogy a haladók kivel fognak koalíciózni az új kormányban? Mármint a hűséges VMSZ-en kívül, akire mindenki irigykedik!

– Azt hiszem, hogy a moszkvai vizit után a Dacsics Ivica ügye el van gereblyézve – vélekede atata. – Hiába is ágálnak egyes haladó funkcik a szocik ellen, közismert, hogy az orosz elnök csak bennük bízik. Márpedig Putyin testvér szava szentírásnak számít Belgrádban. Úgyhogy a koalíciós partner szerepére ácsingózó többi pártvezető feladhatja a reményt, mert nyilván Dacsics lesz a befutó.

– Csak nehogy meghallják Moszkvában, hogy az Ivica titokban kivel cimborál – aggodalmaskoda amama. – Nagy csalódás lenne a Vlagyimir számára.

– Mivel okozhatna csalódást Putyinnak a szoci politikus, Tematild?

– Ne képzelődj, Tematild, a manöken Melániának, aki a milliárdos Trump harmadik felesége, semmi köze az ismeretségükhöz. Egy fogadáson találkoztak, és mindjárt összebarátkoztak. De nem egy egész láda, hanem csak két palack 1966-os évjáratú bort küldött neki, vagyis amit a szoci politikus születési évében szüreteltek. És kérte, hogy az egyik palackot vigye el Vucsicsnak. Ezzel a háromezer dolláros ajándékkal fejezte ki háláját, hogy a szerb származású amerikaiak többsége őt támogatja a mostani kampányban.

– Már megint az a Koszovó! – legyinte a külpolitikai szakértő Zacsek. – Mindig oda lyukadunk ki. Az osztrák elnökválasztásokon azért szurkoltak a szerbek a szélsőjobboldali jelöltnek, mert állítólag ellenezte Koszovó elismerését. Csakhogy rossz lóra tettek, mert a másik jelölt győzött. Amerikában pedig azért drukkolnak a legképtelenebb ötletekkel jelentkező, rasszista multimilliomosnak, aki meg se találná a térképen Szerbiát, mert az ellenjelölt, Hillary Clinton az albánok kedvence. Már olyan találgatásokat is olvastam, hogy Hillary a haladók megbuktatását tűzte ki célul, mert nyugatellenesnek tartja őket.

Ámde mindez semmi ahhoz képest, hogy milyen nagy lagzira készülnek Belgrádban! Összeházasodik két világhírű sportoló, a német Bastian Schweinsteiger fociász és a szerb Ivánovics Anna teniszsztár. A boldogító igent Velencében rebegik el, de aztán Belgrádba repülnek a menyegzőre.

– De szeretném látni a lakodalmas menetet! – sóhajtoza amama. – És hallani, ahogy kurjongatnak, hol szerbül, hol németül. Lehet, hogy az Angéla is eljön…

– Már megint fantáziálsz, Tematild! – hűté le őt atata. – Állítólag csak diszkrét családi ünnepségre készülnek, nem képzeled tán, hogy meghívják a német kancellár asszonyt?!

– Pedig jó lenne, ha meghívnák, Tegyula. Hátha lenne egy kis protekciónk a csatlakozásnál. Különösen ha a Tómó megtáncoltatná, amikor rázendítenek a kólóra. Mert gondolom, hogy ő lesz a vőfély.

Velencében kezdődik az esküvői szertartás. A menyasszony már ott áll az oltár előtt, a násznép is felsorakozott, a vőlegény meg sehol. Végre lihegve érkezik Schweini, hóna alatt egy focilabdával.

– Te meg mit akarsz azzal a labdával? – kérdi döbbenten jövendőbelije.

– Csak nem akarod azt mondani, hogy ez egész nap el fog tartani?

PISTIKE, koalíciós vőfély és hiszékeny páciens