2024. április 27., szombat

Nagy Józsefre emlékeztünk

Gyászülés Nagy József újságíró, a Szabadkai Rádió alapító főszerkesztője tiszteletére

A szabadkai városházán pénteken megtartott megemlékezést Bencsik István vezette, aki Nagy József életpályáját ismertette:

– 1928. április 22-én született Szenttamáson. A gimnáziumot Szabadkán végezte el, 1951-ben az Újvidéki Tanárképző Főiskola matematika–fizika szakán szerzett oklevelet. Időközben állandó munkatársa lett az 1949 őszén megalakult Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségének. A hatvanas évek elején Szabadkára költözött, és pályafutását a Dolgozók című vajdasági hetilap szabadkai szerkesztőjeként folytatta. 1968 őszén felkérték az alakuló Szabadkai Rádió magyar nyelvű műsorának megszervezésére és irányítására. Csaknem 25 éven át a fő- és felelős szerkesztő feladatkörét látta el. Nagy József a napi műsorkészítői munkája mellett megszervezte és működőképessé tette a magyar szerkesztőséget. Fokozatosan egy fiatal rádiós újságírócsoportot képezett ki. A Szabadkai Rádióban végzett munkája mellett műfordítóként is tevékenykedett mindenekelőtt a vajdasági Létünk és az Üzenet című folyóiratokban, de más lapok is megjelentették írásait. A közösségért végzett munkássága elismeréseként 1985-ben megkapta a Bronzkoszorús Köztársasági Érdemrendet. 1991-ben a Szabadkai Rádióból vonult nyugdíjba – hallottuk Bencsik Istvántól, az akkori szerkesztőség nevében pedig Gubás Ágota szólalt fel:

– A matematikusi precizitásán kívül példát mutatott, hogy egy intézményt létrehozni csak szenvedéllyel lehet. Szenvedélyesen ragaszkodott az anyanyelvünk és a hallgatóság iránti tisztelethez – mondta Gubás Ágota.

Marija Šimoković, aki induláskor a Szabadkai Rádió lelkes tagja volt, távollétében a technikai segítséget igénybe véve emlékezett meg Nagy Józsefről, aki elmondása szerint komoly és határozott volt, de nyugalmat sugárzott akkor is, amikor a hírözönben kellett eligazodni. A továbbiakban Németh Ernő és az első munkatársak egyike, Kakas József is megosztotta élményeit Nagy Józsefről. A megemlékezés során archív felvételeket is hallhattunk. Egyik 1968-ban hangzott el, a Szabadkai Rádió műsorai sugárzásának beindításakor, amikor Nagy József a hallgatókhoz szólt, valamint egy 26 évvel később vele készült interjú egy részletét. Nagy József május 17-én, kedden hajnalban Szegeden hunyt el, 88 éves korában. Temetése pénteken volt a Zentai úti temetőben.