2024. április 27., szombat

Személyes kapcsolatok kárpát-medencei hálója

Semjén Zsolt: Minden magyar küldetése a nemzet megmaradását szolgálni

Minden magyar azzal a küldetéssel születik, hogy szolgálja a nemzet megmaradását és értékeit megőrizze az egész emberiség számára – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken a Tehetség határok nélkül gálán a fővárosi Nemzeti Színházban.

Semjén Zsolt (Fotó: MTI)

Semjén Zsolt (Fotó: MTI)

A gyermekvédelmi ellátásban nevelkedő gyermekek részére szervezett Varázscsepp Országos Tehetségkutató Verseny győzteseit, valamint határon túlról érkező fiatalok produkcióit felvonultató, a nemzeti összetartozás napjához kapcsolódó eseményen Semjén Zsolt elmondta: a magyar állam feladata keretet teremteni a nemzet megmaradásához, például a kettős állampolgárság megadásával és a határon túli magyar közösségek, kulturális és oktatási intézmények támogatásával, ugyanakkor a nemzet tagjainak felelőssége, hogy „hajszálgyökerek sokaságával”, személyes kapcsolatokkal szője át a Kárpát-medencét.

Mindehhez a pénteki gálához hasonló kezdeményezésekre, valamint olyan intézményekre van szükség, amelyek teret adnak a gyerekek számára a tudományos, művészeti vagy sport területén birtokolt tehetségük kibontakoztatására és személyes kapcsolatok megteremtésére a Kárpát-medence más részein élő nemzettársaikkal – emelte ki a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: a gála jó alkalom arra is, hogy kimutassuk nyitottságunkat a szomszédos népek értékei felé.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője megnyitó beszédében kiemelte: csillogó tehetségek mutatkoznak be a pénteki gálán. A Nemzeti Színház felelősségének érzi a fiatalok felkarolását – tette hozzá.

A gálán, amelyen a magyarországi, erdélyi és kárpátaljai fiatalok mutatták be zenés, táncos vagy vers- és prózamondó produkcióikat, színpadra léptek a riói olimpián induló magyar birkózók is, akik vállalták, hogy gyermekvédelmi nagykövetként népszerűsítik a sportot az ország gyermekvédelmi intézményeiben.