2024. április 26., péntek
SZÓRVÁNYLÉTBEN

Écska

A faluban, amely 11 országhoz tartozott, jelenleg 19 nemzeti közösség él – Écska története összefonódik Bánát történelmével – Kiaknázatlan idegenforgalmi lehetőségek
A település központja (Molnár Edvárd felvétele)

A település központja (Molnár Edvárd felvétele)

Écska egy csendes kis falu, tíz kilométernyi távolságra Nagybecskerektől. A hivatalos népszámlálási adatok szerint a faluban 2500 szerb, 1300 román, kevesebb, mint kétszáz magyar és további 16 nemzetiség él, nevezetességei közé pedig a központban található kastély, valamint a római katolikus, a szerb és a román templom tartozik. A falu egyfajta őslakosai a románok, ők azok, akik a viharos évszázadok alatt soha nem költöztek el innen, ellentétben a magyarokkal, szerbekkel, németekkel.

Mindezek az adatok látszólag szokványosak, bármely településről felsorolhatók, Écska azonban mégis más és több, történelmében Bánát történelme tükröződik, meséli a falubeli Gazdag Ervin, aki tízévnyi kutatómunkával több mint hatszáz oldalas monográfiát írt a faluról, tehát mondhatni: Écska a kisujjában van.

Gazdag Ervin tíz éven át írta a falu monográfiáját (Molnár Edvárd felvétele)

Gazdag Ervin tíz éven át írta a falu monográfiáját (Molnár Edvárd felvétele)

Écska nagyon régi település, írásos emlékekben először 1439-ben említi Djurad Branković szerb despota, akinek a feljegyzései szerint ez egy 20 házból álló település, ahol szerbek és magyarok éltek – meséli. A falu elnevezésével kapcsolatban írásos dokumentumok nem léteznek, csupán legendák, amelyek egy része Attila hun vezérhez kötődik, akinek ezen a vidéken volt tábora. Van olyan történet, ami szerint a felesége, mások szerint a lánya volt a falu névadója. Megint mások a török, német, magyar, román nyelvből próbálták levezetni, de írásos nyoma egyiknek sincs.

Bánát történelme még Vajdaságénál is specifikusabb, de hozzá kell tenni, hogy ha Bánátról beszélünk, akkor arról a régi területről van szó, amelynek Temesvár volt a központja, és amelynek csupán egyharmada van Vajdaságban, a nagyobb része Romániában. Bánát 1552-ben esett török uralom alá, akkor foglalta el Mehmed pasa. I. Lipót 1699-ben fizetett Savoyai Jenőnek, hogy foglalja vissza Bánátot. Ezt követően a Karlócai béke után a törökök kivonultak erről a területről – meséli Gazdag Ervin, hozzátéve, ezután a térség nem magyar uralom alá került, hanem közvetlenül Bécs fennhatósága alá.

Écska története ezután, Mária Terézia uralma alatt kezdődik el, amikor is az osztrákok attól tartva, hogy a magyaroknak túl nagy lenne ebben a térségben a befolyásuk, a bánáti birtokokat licitációra bocsátották, azzal a kitétellel, hogy azokat magyar nemesek nem vásárolhatták meg.

Az akkori Écska nagybirtokot, amelyhez Écska mellett Jankahíd és Klek tartozott, az örmény Lázár Lukács jószágkereskedő vásárolta meg. Az ő eredeti vezetékneve Lazarijan volt, ezt magyarosította később. Ők voltak a 10 leggazdagabb örmény család egyike, akik gazdasági okokból hagyták el szülőhazájukat. Úgy mérték fel, hogy a Habsburg-birodalom gazdasági potenciált biztosít számukra, és itt tovább növelhetik gazdagságukat. Ezért Temesvárra költöztek, ahol pragmatikus okokból felvették a római katolikus vallást is – meséli a falu krónikása. A család élt Belgrádban és Újvidéken is. Az écskai birtokot azzal a céllal vásárolták meg, hogy az osztrák hadsereget élelmezzék.

A római katolikus templom, ahol ma is tartanak istentiszteleteket (Molnár Edvárd felvétele)

A római katolikus templom, ahol ma is tartanak istentiszteleteket (Molnár Edvárd felvétele)

Lázár, amikor megkérdezték, nem tudta pontosan, mennyi jószága van, csak azt, hogy 11 ezer kutya őrizte azokat. Ebből el tudjuk képzelni, mekkora mennyiségű élelemről lehetett szó – teszi hozzá.

A falu felvirágzása a grófi ranggal rendelkező Lázár érkezésével a 18. század elején vette kezdetét, miután megvásárolták ezt a birtokot. Akkor itt mintegy 100 ház állt, a lakosság fele román, másik fele pedig szerb volt. A románok esetében kuriózumnak tekinthető, hogy őket 1765 és 1775 között telepítették ide, és ők az egyedüli nemzet, amely a történelmi helyzettől függetlenül mindig is itt maradt helyben.

Az 1830-ig terjedő időszakban a falu felvirágzott, a nemeseknek, ha elismerésre vágytak, legalább egyszer el kellett ide jönniük, bálba, mulatságra, a kastélyba. A kastély, amelynek éttermében beszélgetünk, a falu jelképe, itt zajlott a társadalmi élet. Ma már csak egy nagyobb, a főutcára néző épület áll, amely elsősorban a kongresszusi turizmusnak ad otthont, de egykoron 21 hektáron terült el.

Apja halála után 1793-ban János vette át a birtok irányítását, ebben az időben épült fel az első katolikus templom, amely ma is áll, csakúgy, mint a román és szerb ortodox templomok.

A kétszáz éves kastély köré íródik a falu története (Molnár Edvárd felvétele)

A kétszáz éves kastély köré íródik a falu története (Molnár Edvárd felvétele)

János sorsa érdekesen alakult, párbajban vesztette életét. Az eleméri Kiss-birtokon nyári bált tartottak, amely lóversennyel indult. Az volt a szokás, hogy a lóverseny nyertese este bármely hölgyet táncba hívhatja. A nyertes a bécsi garnizon parancsnoka volt, aki elindult egy hölgy felé, majd hirtelen hátat fordított neki, és egy másikat kért fel, ami kifejezett sértésnek számított. A hölgy vőlegénye nem reagált, Lázár János viszont igen, kesztyűt dobott, ami után párbajra került sor. A vívás során szerzett szúrt sebbe belehalt – meséli Gazdag.

Jánostól a birtokot öccse, Ágoston vette át, aki a leginkább felvirágoztatta azt, majd követte őt Zsigmond, aki az utolsó férfi leszármazott volt. Halálát követően özvegye, Viktorina 1871-ben férjhez ment Thurn-Taxis Egon Miksa belga herceghez, aki átvette az uradalom igazgatását. Ő hozta létre a híres écskai ménest, megalapította a vármegye fajtiszta lovait tenyésztő egyletet, és megkezdte a vadászturizmus kiaknázását. A birtok 1888-ban Lázár Zsigmond lánya, Marianna és férje, a luxemburgi nemesi családból való Harnoncourt Félix gróf kezébe került. Két gyermekük született: ifjabb Félix és Alice. A Harnoncourt család az écskai uradalom vezetését és családi életét is bécsi modorban szervezte meg. Külön hangsúlyt fektettek a főúri szórakozásokra: gyakoriak voltak a hangversenyek, az álarcosbálok, amelyek válogatott vendégsereg jelenlétében zajlottak le. Három gyermeke közül a legfiatalabb, Alisa, San Franciscóban halt meg 2004-ben, fia Félix, aki 1920-ban született, még él, és havi szinten beszélget telefonon Gazdaggal.

Ő a birtok közvetlen örököse, át is adták a vagyon-visszaszármaztatási kérelmet. Őket a birtok nem érdekli, semmilyen nosztalgiát nem éreznek Európa iránt. Mondtam neki, hogy ha visszakapják, akkor én vállalom a gondnokságot, csak egy lakosztályt kérek – meséli Gazdag.

A torony a falu jelképe (Molnár Edvárd felvétele)

A torony a falu jelképe (Molnár Edvárd felvétele)

Écskán egykoron virágzó gazdaság működött. Volt itt sörgyár, két malom, amelyek ma is működnek, folyami kikötő, háromszintes búzaraktár. A helyi lakosság ma többnyire mezőgazdaságból él, illetve sokan utaznak Nagybecskerekre dolgozni, hiszen mindössze 10 kilométerre van.

Gazdag Ervin édesapja a családdal azzal a céllal költözött 1975-ben Écskára, hogy az itteni idegenforgalmat fellendítsék. Nem sikerült, ismeri el, noha potenciál akad bőven. A kastély ma magántulajdonban van, az aktuális tulajdonos felújította azt, de megelégszik az üzleti látogatókkal, a kongresszusi turizmussal, noha Gazdag szerint bőven lenne itt még fejlesztési lehetőség.

Szlovéniából származom, láttam, hogy ott mennyire kihasználták az ilyen lehetőségeket. Például Muraszombat, ahol a 25 ezres település megél az idegenforgalomból. Itt fürdőkkel, a történelmi örökséggel, egyéb lehetőségekkel eltarthatnánk az egész falut, de valamiért nem élünk ezzel a lehetőséggel. A falu jelképének számító toronyról senki sem tart számot. Két hónapja lehullott róla egy hatalmas betondarab. Lassan szétesik – mondja.

Mint már említettük, Écskán a román lakosság jelenti a történelmi kapcsot. Ők a 18. században történt betelepítésük óta itt vannak, és ma is társadalmilag aktívak. Egyházuk van, az iskolában a szerb mellett román tagozatok működnek, emellett kultúregyesületük és tűzoltó-egyesületük van.

Az elbeszélés alapján felvetődik a kérdés, hogyan lehetséges, hogy ennek a falunak soha nem volt magyar jellege.

A régi malmok ma is működnek (Molnár Edvárd felvétele)

A régi malmok ma is működnek (Molnár Edvárd felvétele)

Ez itt a magyar állam területe volt, az első lakosok magyarok és szerbek voltak. Akkoriban azonban Bánát mocsaras vidék volt, rosszak voltak az életkörülmények, járványok voltak, ezért a magyarok az anyaország felé költöztek, ahol jobban lehetett élni. Ekkor jöttek ide a románok. Később, ahogyan említettem, a 18. században magyar nemesek nem vásárolhattak itt birtokot, azonban 1780 után Lázár János idetelepített 110 magyar családot, de az első világháború végéig ez egy román többségű falu volt. 1918 után a nemzetiségi egyensúly módosítása céljából elkezdtek szerbeket telepíteni ide, majd fokozatosan ők kerültek többségbe. A románok képezik azt a szálat, amely Écska történelmét összeköti, ők 1765 óta folyamatosan itt vannak – meséli Gazdag.

Écskán a második világháború befejezése óta nincs magyar kulturális, társadalmi élet, semmilyen hagyományápoló egyesület nem működik. Mindössze a helyi római katolikus templomban hallhatnak magyar szót, ugyanis a helyi plébános kielégítően beszéli a magyar nyelvet, így magyarul is hallgatható istentisztelet. A második világháború ideje alatt még sokrétű kulturális élet volt a faluban, a sváboknak és a magyaroknak is voltak egyesületeik, de azóta ez megszűnt, csak a románok és a szerbek aktívak társadalmilag, így a magyar nemzeti ünnepekről sem emlékeznek meg szervezetten, ahhoz sajnos túl kevesen vannak.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

A helyi magyarok egymás között magyarul beszélnek, tehát őrzik, ápolják nyelvüket, viszont a gyerekek a helyi általános iskolában tanulnak, a szerb nyelvű tagozatokon, nem jellemző, hogy Nagybecskerekre vagy a környező magyarlakta településekre íratnák be a szülők a kisdiákokat. A szerb nyelvű oktatás ellenére is a gyerekek jól beszélik a magyar nyelvet.

A Nagybecskerek melletti falu maga a beszélő történelem, a kastéllyal, a templomokkal, a régi malmokkal és egyéb épülettel, valamint a település mellett folyó Bégával egy évszázadokon átívelő időutazásra invitálnak.