2024. április 26., péntek

Egyre több turista keresi föl Zombort

Úgy tűnik, hogy az idegenforgalom lábra kapó gazdasági ágazata lehet az egyébként teljesen lepukkant iparú városnak. A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai legalábbis erre utalnak. A hivatal a 2009–2015-ös időszakaszt vizsgálva azt találta, hogy tavaly 9838 hazai és külföldi érdeklődő járt Zomborban, ami rekordszám, 29,65 százalékkal több, mint 2014-ben. A két év összehasonlításában a vendégéjszakák száma 31,14%-kal emelkedett.

Idén májusban rekordot döntött a Megyeháza épületében elhelyezett Zentai csata monumentális festmény látogatottsága is, egyetlen hónap alatt 2455-en tekintették meg idegenvezető kíséretében Eisenhut Ferenc alkotását. A város Idegenforgalmi szervezete (TOGS) 2009-től jegyzi a Megyeházán tett turisztikai látogatásokat, azóta is az idei májusi a legtömegesebb. Amennyiben az idei első negyedév arányában folytatódnak a látogatások, 2016 abszolút rekorder év lehet.

A város népszerűsítésében oroszlánrészt vállal a TOGS a hazai és nemzetközi turisztikai vásárokon, az ország és a régió kulturális és egyéb rendezvényein, valamint saját honlapján és a közösségi oldalakon.

A város óriási turisztikai potenciállal rendelkezik, van még, aki és ami beszámolhat az egykori megyeszékhely múltjáról, a jelen pedig faluházakkal, minimúzeumokkal, természetvédelmi rezervátummal, folyóvizekkel, erdőkkel várja a vendégeket. Szálláslehetőség is akad, viszont jelentős probléma, hogy a városnak a kamionparkolóhoz hasonlóan turistabusz-terminálja sincsen. Amennyiben gazdaságnövelő ágazatnak számít az idegenforgalom, az adottságok mellett beruházásra is szükség lenne, mert Eisenhut Ferenc festménye nem lesz kimeríthetetlen vonzerejű, a dunai turizmust is be kellene kapcsolni a vérkeringésbe, hogy Bezdánból és Apatinból buszokkal elérhető legyen a város, és a buszoknak ne a helyi járatok megállójában kelljen parkolniuk, ahol egyébként is tilos a huzamosabb tartózkodás. A parkolószolgálat szerint van megoldás, a buszok álljanak be a gépkocsiparkolókba, és váltsanak annyi parkolójegyet, ahány helyet elfoglalnak. Csak az a bökkenő, hogy az egyébként túlzsúfolt parkolókban képtelenség annyi üres helyet találni, hogy oda egy busz beférjen. Beruházás nélkül pedig nehéz lesz előbbre lépni.