2024. április 27., szombat

Nyár a Kátai-tanyán

Idén is számos táborozási lehetőség várja a tanulni és kikapcsolódni vágyó gyerekeket, fiatalokat

A kishegyesi Kátai-tanyán az idei nyáron is számos tábor lesz gyerekek, fiatalok részére. Kátai Annamária, a tanya programszervezője és koordinátora arról számolt be lapunknak, hogy számos szervezet érdeklődik náluk táborszervezési lehetőségek iránt, ezért az idén mindössze két saját táboruk lesz, a többit civil szervezetek tartják.

A tavalyi kézműves táborban (Lakatos János felvétele)

A tavalyi kézműves táborban (Lakatos János felvétele)

– A mi első táborunk július 11-én kezdődik, és egy hétig tart. A kézművestáborban számos hagyományos technikát elevenítünk fel, és újakat tanítunk (zsugorka papír, új szövési technikák stb.) A zöld táborban az emlősöket és az embrionális fejlődést mutatjuk be a gyerekeknek, illetve olyan mikroszkopikus érdekességeket, mint az élet egy pocsolya vízcseppjében. Az útitáska program keretében bemutatjuk a gyerekeknek, mit tehetnek a környezetük megóvása érdekében. Július 18-ától indul a másik táborunk, a képzőművészeti és angol tábor. A képzőművészeti részben csendélet, tájkép és más klasszikus dolgok mellett a gyerekek megismerhetik a pop-artot, a gótikus ablakfestést, és népmesét illusztrálnak. A kis képzőművészekkel szeretnénk elkészíteni a Kátai-tanya új zászlaját is. Az angol táborban játszva tanulják a gyerekek az angol nyelvet. Lukács Tibor angoltanártól megtudhatják azt is, hogy az interneten hol találhatnak megfelelő tananyagokat az angol tanuláshoz – mondta Kátai.

A tanya koordinátorától megtudtuk, a saját programok mellett egész nyáron lesznek táborok a Kátai-tanyán. Június 21-én egy angol tábor kezdődik, az újvidéki Pen Nyelviskola tartja. Június 28-ától kezdődik a XIV. Vajdasági Szabadegyetem a Vajdasági Ifjúsági Fórum és a Vajdasági Magyar Diákszövetség szervezésében. Július 4-étől a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége tartja hagyományos nagycsaládos táborát, ezt augusztus 1-jétől a magyarországi nagycsaládosok tábora követi. Augusztus 6-án kezdődik a Szép Szó tábor, a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület szervezi, augusztus 14-étől 31-éig pedig a Szerbiában dolgozó külföldi volontőrök találkozójának lesz színhelye a kishegyesi tanya – tudtuk meg Kátaitól. A táborok többségében még van hely, lehet jelentkezni a 024/731-222-es telefonszámon, illetve a info@katai.rs címen.