2024. április 26., péntek

Többnyire férfiak érkeznek Európába

Svédországban a felborult nemek közötti arány miatt aggódnak, Európa-szerte hasonló a helyzet

A bevándorlás hosszú távú következményei már most kezdenek zavart okozni Svédországban, kezd ugyanis teljesen felborulni az országra jellemző nemek közötti arány.

A hivatalos statisztikák szerint 1749 óta a svéd társadalomra mindig is egy enyhe női többség volt jellemző, azonban a tavalyi migránsáradat jócskán megbolygatta a több évszázados rendet. A legfrissebb felmérések szerint mostanra már egy jelentősebb férfi többség alkotja a társadalmi összetételt, amely a tavalyi bevándorlási hullám kapcsán nem is meglepő.

Menekültek várakoznak Šidnél (Ótos András felvétele, archív)

Menekültek várakoznak Šidnél (Ótos András felvétele, archív)

Svédországban tavaly mintegy 163 ezer migráns adott be elbírálási kérelmet, melynek mindössze csak harminc százaléka volt nő. Továbbá a svédek által befogadott kiskorú migránsok körében mindössze csupán tíz százaléknyi volt lány.

A gyors lefolyású demográfiai átalakulást nemcsak a tősgyökeres svéd nők érezték meg, hanem a másod- és harmadgenerációs bevándorlók női tagjai is. Ők húsz-harminc éve élvezik már a nemek közötti egyenjogúságot, amelyet a tavaly beáramló migráns férfiak nem hajlandóak elfogadni.

A robbanásszerű férfi jelenlét azonban nemcsak a svédeknél okoz gondokat. Európa-szerte hasonló problémákkal küzdenek azok az országok, amelyek tavaly még a migránsok korlátlan befogadásának módszere mellett álltak ki.

Az adatok szerint az Európába áramló migránsoknak csak a húsz százaléka volt felnőtt nő, 45 százaléka férfi, a többiek pedig kiskorúak. A nők számaránya egy elképesztően csonka aránynak számít a Közel-Kelet reprezentatív, nemeket taglaló statisztikáihoz képest. 

A jelenség komolyságát az is jelzi, hogy több szociológus elkezdett a problémával foglalkozni.