2024. május 3., péntek

Kisbusz Magyarkanizsa önkormányzatának

Az anyaországi támogatásból az egészségügynek is jutott

A magyarkanizsai önkormányzat új gépjárművel gazdagodott a magyar kormány támogatásának köszönhetően.A tavalyi migránsáradat több szempontból is erőt próbáló volt úgy az önkormányzatnak, mint a helyi polgároknak.

Dr. Pintér Attila, dr. Bimbó Mihály és Fejsztámer Róbert, a község gazdasági osztályának vezetője az új gépjárművel (Puskás Károly felvétele)

Dr. Pintér Attila, dr. Bimbó Mihály és Fejsztámer Róbert, a község gazdasági osztályának vezetője az új gépjárművel (Puskás Károly felvétele)

Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma a migránshelyzet megoldására pénzügyi támogatást ígért még a tavalyi évben. Az adminisztrációs és a közbeszerzési folyamatok lezárulásával május 31-én került sor a magyarországi támogatás átadására: a kisbusz mellett az egészségügynek gyógyszereket, kötszereket és egyéb kisebb eszközöket vásároltak a kapott pénzből.

A kisbusz hivatalos átadására a magyarkanizsai városháza előtti parkolóban került sor, az eseményen megjelent dr. Pintér Attila, Magyarország szerbiai nagykövete.

– A tavalyi évben Magyarkanizsa egy nagyon komoly kihívással szembesült az illegális migráció következtében, naponta ezer–kétezer migráns érkezett a településre. Tavaly nyáron többször találkoztam a polgármester úrral és munkatársaival, és akkor fogalmazódott meg a gondolat, hogy a magyar kormány megpróbál támogatást, segítséget nyújtani az önkormányzatnak, annak érdekében, hogy a fennálló problémákkal minél hatékonyabban tudjanak szembenézni. A szükséges eljárásokat követően mostanra sikerült összehozni ezt a támogatást, amely két részből áll: az egyik a kisbusz, amelyet reményeim szerint nem a migránsok szállítására kell majd használni, helyette a község más céljait szolgálhatja. A pénzösszeg másik része pedig különböző gyógyszerek, egészségügyi eszközök beszerzését foglalja magába – mondta dr. Pintér Attila.

– Mindenképpen szeretném a polgármesternek és munkatársainak megköszönni az együttműködést, nemcsak konkrétan a magyar kormány támogatása kapcsán, hanem azt a kooperációt is, amely az elmúlt hónapokban, elmúlt években a magyarkanizsai polgármesteri hivatal, illetve küldöttsége között kialakult. Az én szándékom az, hogy ezt az együttműködést a hamarosan megalakuló új községi vezetéssel ugyanígy folytassuk – tette hozzá a nagykövet.

– Magyarkanizsa önkormányzata számára a tavalyi év erőt próbáló nehéz év volt – mondta dr. Bimbó Mihály polgármester. – A migránsválság miatt olyan problémákkal kellett szembenéznünk, melyekre kis közösségünk történetében még nem volt példa. Mindent megtettünk a helyzet rendezéséért, elsősorban az itt élők érdekeit szem előtt tartva, de ez komoly erőfeszítésbe és nem kevés pénzbe került. Az ország és a nemzetközi sajtó is elismerte, hogy Magyarkanizsa helyesen és a megfelelő eszközökkel, döntésekkel reagált a kialakult helyzetre. A felmerült problémák megoldásakor ugyanakkor az önkormányzati költségvetés ide vonatkozó tételei nem lettek volna elegendőek. A helyzet rendezéséhez hozzájárultak más intézmények és nemzetközi szervezetek is, így kapott önkormányzatunk még tavaly ígéretet a magyar kormánytól, hogy 30 ezer euró értékben segíti intézményeinket a felmerülő új feladatok megoldására. A közbeszerzési és hivatalos adminisztrációs eljárások miatt azonban a támogatás csak most ölthetett konkrét formát – mondta a polgármester.

Dr. Bimbó Mihály köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért az önkormányzat nevében, és abbéli reményét fejezte ki, hogy a kisbusz a jövőben sikeresen szolgálja majd Magyarkanizsa község önkormányzatának munkáját.