2024. április 27., szombat
LABDARÚGÁS

Sorozatban három győzelem

Szerbia labdarúgó-válogatottja kedden este, Újvidéken 3:1-es győzelmet aratott Izrael ellen, ezzel a 2013. szeptember-októberi időszak óta először nyert meg három mérkőzést sorozatban. Slavoljub Muslin szövetségi kapitánynak ez volt a második meccse Szerbia élén – a hármas sorozat első meccsét még az előd, Radovan Ćurčić irányításával nyerték meg Észtország ellen 1:0-ra –, másodjára is sikert könyvelhetett el, a pályán látottak alapján reménykedhetnek a drukkerek, hogy végre helyreáll a rend a játékoskeret alapján a világranglista 56. helyénél többre hivatott válogatottnál, és az ősszel rajtoló vb-selejtezőkre valóban ütőképes együttes kovácsolódik össze, amit ezek a május-júniusi felkészülési találkozók is szolgálnak.

Muslin egyfolytában keveri a lapokat, az Izrael elleni kezdőcsapatban csak Nemanja Milunović maradt meg hírmondónak a Ciprus ellen pályára lépett kezdő tizenegyhez viszonyítva. Habár az új játékrendszerrel még ismerkedik a keret, aminek megvannak a maga rizikói – pl. a támadóbb felfogásra kért szélső védők néha kiesnek –, az Izrael elleni meccset is jó játékkal kezdték, Stojiljković, Pavlović és Kolarov is helyzetbe került, de az első gólra a 33. percig kellett várni, amikor Branislav Ivanović talált a kapuba. A szünetben négyet cserélt Muslin, Marko Grujić rosszul szállt be a meccsbe, első játékba avatkozása, egy figyelmetlen buktatás büntetőt ért a vendégeknek, amit legjobbjuk, Eran Zahavi értékesített. 1:1 után sem változott a játék képe, a szerbek jól és támadószellemben játszottak, a teljesítményt pedig csak tovább fokozta Dušan Tadić 69. percbeli beállása. A 74. percben Milunović egy szöglet után megszerezte Szerbiának ismét a vezetést, a 88. percben pedig Tadić egy 18 méterről eleresztett lövéssel beállította a végeredményt.

Örömmel nyugtázhatják a szerb válogatottért szorítók, hogy Muslin érkezésével látható előrelépés történt a csapat játékában. A szerb csapat jobban él a pályán, többet kezdeményez, nyomást gyakorol az ellenfelekre, látható a tudatos támadásépítés, a játékosok helyzeteket teremtenek, azt a benyomást keltik, hogy tudják mit akarnak elérni és hogy mit csinálnak a pályán. Úgy tűnik, hogy jobb időszak következik a szerb válogatottnál, de arra, hogy mi várható tőlük a vb-selejtezőkön, leginkább az Oroszország elleni június 5-ei meccs fog választ adni, elvégre az az ellenfél sokkal komolyabb játékerőt képvisel, mint az utóbbi egy hétben legyőzött Ciprus és Izrael.

A szövetségi kapitány nem is jár a fellegekben, mindenkit igyekszik a földön tartani: Gyakran cseréljük a csapatot, így nehéz összeérni, de nekem ez nagyon fontos információkat ad arról, hogy a játékosok mennyit és mit bírnak. Nem kell arról beszélni, hogy világbajnokok lettünk, csak Izraelt győztük le 3:1-re” – fogalmazott Muslin, aki az oroszok elleni mérkőzésre is kitért: Nekik az lesz az Eb előtti főpróbájuk. Fontos, hogy jól játsszanak és nyerjenek. Ez pszichésen fontos, a mi játékosaink viszont már a pihenésre gondolnak, láttuk, hogy fáradtak a kimerítő szezon után, de megpróbálom kellőképpen motiválni őket.” 

Újvidék: Szerbia–Izrael 3:1 (1:0)

Karađorđe Stadion, 7000 néző, vezette: Colţescu (román). Góllövők: Ivanović a 33., Milunović a 74., Tadić a 88., ill. Zahavi (11-esből) az 50. percben.

Szerbia: P. Rajković, Sedlar (Rukavina, 46.), Ivanović (Ni. Maksimović, 46.), Milunović, Spajić (S. Rajković, 46.), Kolarov, Milivojević, Zdjelar (Grujić, 46.), Tošić (Mitrović, 79.), Stojiljković, Pavlović (Tadić, 69.). Szövetségi kapitány: Slavoljub Muslin.

Izrael: Goresh, Tibi, Tzedek, Davidzada (Saief, 80.), Natcho (Lavi, 71.), Zahavi, Bitton (Peretz, 85.), Melikson (Kehat, 60.), Dabbur (Sahar, 46.), Yeini, Ben Chaim (Buzaglo, 58.). Szövetségi kapitány: Elisha Levy.