2024. április 27., szombat
KAJAK-KENU

Torubarov és Takács remekelt

Szerbia három, Magyarország pedig egy dobogós helyezéssel zárta a csehországi Račicében péntektől vasárnapig tartó, idei második világkupát. A szerbiai versenyzők közül Vladimir Torubarov két érmet is begyűjtött, miután egyesben 500 méteren, négyesben pedig 200 méteren lett második. A magyarországi kajakosok közül a Fábiánné Rozsnyói Katalin csapatában készülő Takács Tamara volt legjobb, aki rajt-cél győzelmet aratott 1000 méteren.

Szerbia szombaton egy bronzérmet szerzett, miután a Moldovan nővérek, Nikolina és Olivera K-2500 méteren harmadikként értek célba, és 1:44,661 perces idővel teljesítették a távot. A másik szerbiai egység, a Milica Starović/Ružičić-Benedek Dalma páros 1:46,006 perces eredménnyel a hetedik lett. A távot az ukrán Ina Hriscsun/Anasztaszija Todorova nyerte meg (1:42,550 p) a németek kettőse, a Tina Dietze/Franziska Weber (1:42,600 p) előtt. Mivel a verseny előtt Miroslav Rodić szerb szövetségi kapitány azt nyilatkozta, hogy ezen a versenyen dől el, melyik szerbiai egység képviselheti az országot a június 24-én kezdődő Európa-bajnokságon és az augusztusi olimpián, a harmadik helynek köszönhetően úgy tűnik, hogy erre a Moldovan nővéreknek van nagyobb esélyük. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a kvótát a Starović/Ružičić-Benedek kettős harcolta ki, amely tavaly megnyerte az Európa Játékokat, s 2015-ben a világbajnokságon ezüstérmes volt, s egy hónapja a Szerb Kupában legyőzte a Moldovan nővérek alkotta kettőst, így még az is elképzelhető, hogy egy szétlövésen dől el, melyik egység indul a kontinensbajnokságon, illetve az olimpián. A férfi kajakosok 1000 méteres számában Marko Tomićević 3:35,850 perces idővel a negyedik lett, s csak nyolc ezreddel maradt le a bronzérmes dán Poulsen mögött. Az A döntőben még egy szerbiai, Dejan Pajić is helyet kapott, ő 3:39,261 perccel a hetedik lett. A kajak kettesek 200 méteres távján a Nebojša Grujić/Marko Novaković egység 32,378 másodperccel az ötödik lett. Szerbia női C-1 200 és K-2 1000 méteren is egy-egy hetedik helyet jegyzett: az előbbi távon a fiatal Nikolina Miljušković, az utóbbin pedig a Milenko Zorić/Simo Boltić páros végzett hetedikként.

Vasárnap a szerb csapatból Vladimir Tourbarov és a kajak négyes – Marko Novaković, Marko Dragosavljević, Torubarov, Nebojša Grujić – teljesítménye volt a legfigyelemreméltóbb: Torubarov K-1500 méteren 1:37,987 perces idővel második lett a dán Poulsen mögött (1:37,629 p), s szintén a dobogó második fokára állhatott fel 200 méteren a négyes is (30,327 mp), amelyet csak az olasz egység (30,265 mp) előzött meg. Ugyanezen a távon a magyarországi Somorácz Tamás negyedik lett 1:40,773 perces idővel. Nagyon valószínű, hogy az Eb-n és az olimpián is Marko Novaković képviseli majd Szerbiát a kajakosok 200 méteres távján, mivel Novaković hatodik lett az A-döntőben, az Európa-bajnok Marko Dragosavljević pedig csak a B-döntőben szerepelt, és ott is csak a hetedik helyet szerezte meg. A női kenu kettesek 500 méteres versenyszámában az A-döntőben szereplő öt egység közül a Szerbiát képviselő Nikolina Miljušković/Nikolina Milić negyedik lett.

A felfiatalított magyar csapat egy aranyérmet gyűjtött: a K-11000 méteres számban Takács Tamara fölényesen diadalmaskodott. A Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportjában készülő Takácson már az előfutama során látni lehetett, hogy remek formában van. Igazolta ezt a fináléban is, amelyben rajt-cél győzelmet aratott.

Nagyon magabiztos volt Tamara, aki végig uralta a versenyt. Bár nem olimpiai számban versenyzett, ebben a korban nagyon fontos, ha az ember Világkupán, felnőtt mezőnyben tud győzelmet aratni. Tamara egyébként azt a Simon Rebekát győzte le, akivel az utóbbi időszakban az ifjúsági versenyeken rendre alulmaradt, vagyis jó visszaigazolás volt számára ez a viadal” – értékelte Takács teljesítményét Hüttner Csaba, utánpótlás-vezetőedző. Takács a világkupa utolsó futamán is jól teljesített: az 5000 méteres távon ötödikként ért célba.

Lakatos Zsanett a C-1200 méter a negyedik helyen zárt, de a legjobb európai versenyző lett a mezőnyben, csak két brazil és egy kanadai versenyző tudta őt megelőzni.

Zsani az elmúlt időszakban kisebb betegséggel bajlódott, de kezd jó formába lendülni. Kíváncsi vagyok, mit hoz a második válogató közte és csapattársa, Takács Kincső között – folytatta az értékelést a vezetőedző, aki a férfi kajakosokról is elismeréssel szólt, hiszen Gacsal Ákos és Somorácz Tamás is negyedik helyen zárt a K-2 1000 méter döntőjében, csakúgy, mint Koleszár Mátyás 5000 méteren, Solti László pedig K-1 1000 méteren lett nyolcadik.

A negyedik helyen végzett a Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel, Tóth Dávid összetételű olimpiai ezüstérmes kajaknégyes 1000 méteren, a Czompa Tibor, Doba Richárd Alfréd, Vidákovich Antal, Györgyjakab Máté összeállítású másik magyar kvartett pedig hetedikként ért célba. A Petkó András, Fekete Ádám kenukettős 1000 méteren ötödik, egyesben Szabó Kristóf Zoltán 500 méteren hatodik lett.