2024. március 29., péntek
LABDARÚGÁS

Moholról Kölnbe, onnan a válogatottba

Szőke Adrián, a kétszeres Bundesliga-győztes Köln tehetsége immár Szerbia reménysége is

Hogyan került az ifjúsági Bundesligába és onnan a szerb válogatottba a moholi Szőke Adrián? Hogyan élte meg a nemzeti csapatban való bemutatkozást? Szerb–magyar kettős állampolgárként miért a szerb mezt választotta?

Még tavaly foglalkoztunk a moholi Szőke Adriánnal, aki akkor már Németországban futballozott, a Königsdorf korosztályos együttesében, és a nyár folyamán a Bayer Leverkusen érdeklődéséről lehetett hallani vele kapcsolatban – akkor nem valósult meg a klubváltás, télen viszont igen, a januárt a 17 éves támadó már Kölnben kezdte meg, a Kecskések Bundesliga nyugati csoportjában szereplő U19-es együttesében. Nem csoda, hogy felfigyeltek rá Kölnben, előző csapatában ugyanis az ott töltött két idény alatt húsz meccsen 20 gólig és 19 gólpasszig jutott. A Kölnnel is remek szezont zártak, az 5. helyet szerezték meg, Szőke pedig helytállt, a Bayer elleni 3:2-es sikerből pl. két góllal vette ki a részét – összességében kilenc meccsen két góllal és két gólpasszal zárt a német élvonalban. Teljesítménye Szerbiában sem maradt észrevétlenül, Milan Kosanović, az U18-as válogatott kapitánya be is hívta keretébe és a moholi tehetség a Bosznia-Hercegovina elleni keddi, 1:0-ra megnyert meccsen be is mutatkozott – illetve a szomszéd ország csapatától elszenvedett 2:0-s csütörtöki vereség során is lehetőséget kapott. Több álma is teljesült az utóbbi időben, most azért dolgozik, hogy egy következő reménye is megvalósuljon: mielőbb szeretne egy felnőttcsapatban is bizonyítani.
• Télen igazoltál Kölnbe. Hogyan kerültél oda, és milyennek ítéled meg az idényed?

– A Köln stábja folyamatosan követte a mérkőzéseimet, mivel tavaly már csütörtökönként edzettem a kerettel, amikor az akkori csapatomnál nem volt edzés. Utána játszottunk ellenük egy edzőmérkőzést is, ahol sikerült gólt is szereznem, és jött is nemsokára az ajánlat. Úgy érzem, ez az idény is egy lépcsőfok volt a pályafutásomban. Sok új tapasztalatot szereztem, ami segíthet a jövőben. Számomra ez a fél év sokat adott elméleti szempontból is, mivel itt jöttem rá igazán, hogy fejben kell erősnek lenni, hisz ott dőlnek el a legfontosabb dolgok. Szóval nem elég, hogy fizikailag és játékilag legyek erős, és a legfontosabb dolog kimaradjon.

• Mikor keresett meg Milan Kosanović szövetségi kapitány? Magyar állampolgárságod is van, miért a szerb válogatottság mellett döntöttél?

– Még jóval a válogatott összetartása előtt felvette velem a kapcsolatot, miután két gólt is sikerült szereznem a Leverkusen ellen. Igen, kettős állampolgár vagyok, de a szívem a szerb válogatottsághoz húzott, mivel itt születtem és itt nőttem fel, ezért valahogy teljesen idegen számomra az a mentalitás, amit akkor tapasztaltam, amikor a magyar korosztályos válogatottnál töltöttem néhány napot.

• Milyen tapasztalatokat szereztél a válogatottnál?

– Ebben a pár napban nagyon jól éreztem magam. Családias hangulat volt. De ami legjobban tetszett, ahogyan a különböző csapatokból érkező játékosok összetartottak. Érezhetően mindenki számíthatott minden csapattársára.

• Hogyan zajlott a Bosznia elleni első mérkőzés? Milyen élmény volt a bemutatkozás a válogatottban?

– Kiegyenlített mérkőzés volt, de a vége felé sikerült egy gólt szereznünk, ami a győzelemhez vezetett. Alig vártam, hogy a pályára léphessek, hogy egy álmom beteljesüljön.

• Mik a terveid a jövőre nézve?

– Legelőször is, hogy egészségesen és sérülésmentesen készüljek a további kihívásokra. Még egy idényem van Kölnben, és utána ugyanúgy egy sikeres lépést szeretnék tenni a további fejlődésem érdekében. Természetesen az az elsődleges célom, hogy minél előbb egy felnőttcsapatba kerüljek.