2024. április 27., szombat

Népzenétől lesz hangos Torda

Az idén is tömeges részvétel a XL. Durindón és a LIII. Gyöngyösbokrétán

Június 10-e és 12-e között rendezik meg a XL. Durindót és a LIII. Gyöngyösbokrétát, a vajdasági magyar népzenei együttesek, néptánccsoportok és szólisták hagyományápoló és hagyományőrző, ifjúsági és felnőtt kategóriájú szemléjét, amelynek idén a bánáti Torda ad otthont.

Ahogy azt Juhász Gyulától, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet népzenei munkatársától, a fesztiváltanács tagjától megtudtuk, már pénteken, június 10-én kezdetét veszi a rendezvény egy népzenei esttel, ahol 20 órától fellép a Guzsalyas együttes a Juhász zenekar kíséretében, Micsik Béla, Szerényi Béla és a tiszaalpári tekerősök. Ez egy majdnem kétórás, tartalmas népzenei program lesz a művelődési házban. Szombaton, június 11-én délben kezdődik a Durindó megnyitójával a szemle, a népzenei együttesek és szólisták két benti helyszínen – a vadászotthon színpadán és a színházteremben – lépnek fel, szünetekkel. Az idén 114-en jelentkeztek a Durindóra, ez színpadonként 57 műsorszámot jelent majd, amennyiben mindenki eljön.

– 2013 óta zajlik párhuzamosan két helyszínen. Az újítás az, hogy most két benti helyszín lesz, mert az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy kinti helyszíneken a kültéri zajok zavarják a csoportok műsorát – magyarázta a fesztiváltanács tagja, akitől azt is megtudtuk, hogy nem véletlenül hangsúlyozzák a szervezők, hogy nem áll módjukban fogadni magyar nótát, népies műzenét, valamint népdalfeldolgozásokat játszó pályázók jelentkezését:

– Szinte minden évben akadnak olyan jelentkezők, akik szeretnék magukat megmutatni, de más műfajokban tevékenykednek, és így érdeklődnek. Például operetteket énekelnek, és érdeklődnek a fesztivál iránt. Azt szoktuk javasolni az ilyen érdeklődőknek, hogy természetesen szívesen látjuk őket, amennyiben valóban népdallal érkeznek. Egy-egy népdalcsokor összeállításához pedig segítséget is kérhetnek, hiszen Vajdaságban vannak nagyon jól felkészült csoportvezetők. A fesztivál az elejétől kezdve az autentikus népzenét támogatja, az autentikus népzenét előadóknak ad megmutatkozási lehetőséget.

A vasárnapi Gyöngyösbokrétára a bejelentkezés szerint 34 tánccsoport érkezik, és a testvértelepülések tánccsoportjai is fellépnek Magyarországról és Erdélyből. A fellépések mellett pedig tartalmas kísérőprogramok is várják mind a fellépőket, mind a közönséget. Szombaton 21.30-kor a Csík zenekar ad koncertet a labdarúgópályán, emellett pedig kirakodóvásár és táncház is lesz, valamint régi tárgyakból és fényképekből kiállítás is nyílik. Nem hiába tartják tehát a térségünk népzene- és néptánckedvelői a szemlét igazi közösségi élménynek.

A fellépők, a csoportok nem kapnak külön nekik szóló értékelést a helyszínen, mert nagyon sok a fellépő, az idő pedig véges. Vélemények, a hibák kijavítására tett javaslatok azonban mindenképpen eljutnak a csoportvezetőkhöz – csak immár két éve a korábbi évekhez képest más formában.

– Már két éve az a gyakorlat a Durindó esetében, hogy a szemle után régiókra bontva Vajdaság 5-6 helyszínén szervezünk értékelő tanácskozást, ahová mintegy 20-20 csoportvezetőt hívunk meg. A Gyöngyösbokrétánál is tavaly már az utólagos értékelést praktizáltuk, ám azoknak, akik végigvárják a Gyöngyösbokréta műsorát, és igénylik, a zsűri a teljes műsor után ad értékelést. Ám idén is készül felvétel, amelyet megnézve zajlik majd az utólagos értékelés a Durindóhoz hasonlóan a Gyöngyösbokréta esetében is. A zsűrit neves szakemberek alkotják, akik hivatásszerűen foglalkoznak népzenével, néptánccal: Árendás Péter, Borsi Ferenc, Csizmadia Anna, Juhász Erika, Kisimre Szerda Anna, Kiss Zsélykó, Kelemen Zsolt, Németh István, Raj Rozália, Romsics Imre, Rontó Márta, Szabó Annamária, Szabó Kocsis Zsuzsanna, Szűcs Gábor és Szűcsné Urbán Mária, valamint Vakler Anna – hallottuk Juhász Gyulától.

– Amit még fontos elmondani, hogy senki sem távozik üres kézzel. Az egyesületeknek igyekszünk olyan ajándékot adni, amely segíti a további munkájukat. Idén a Vajdasági magyar népdalok 5. kötetét fogják megkapni.

Mint hallhattuk, a plakát már készen van, tegnap a műsorfüzet is nyomdába került. Tordán is lelkesen készülnek a rendezvényre, újítják a művelődési házat, a színpadot felújították, szépítik a futballpályát, az utcákat. A helyi szervezőkkel zökkenőmentesen zajlik az együttműködés. Az előkészületek alapján pedig már most látszik, hogy minden adott lesz ahhoz, hogy az összesereglett népzene- és néptánckedvelők jól érezzék magukat.