2024. május 8., szerda

A természet, a lovak és a tradíció találkozása

Egy nagy múltú ménes esélye a feltámadásra

A Topolya melletti Zobnatica vagy más néven Andrásnépe neve korábban egybeforrt a lóversenyekkel, a minőségi kikapcsolódással, amit a település festői környezetben való elhelyezkedése is garantált.

Békésen legelésző lovak egy csoportja (Benedek Miklós felvétele)

Békésen legelésző lovak egy csoportja (Benedek Miklós felvétele)

Később, csakúgy, mint az ország számos pontján, itt is elkezdődött a privatizáció, és sokáig itt is úgy tűnt, hogy a felelőtlen gazdaságpolitikával sikerül egy újabb értéket elherdálni. Hivatalosan sokáig senki sem tudott semmit, mindenki csak találgatott, hogy ki használta pénzmosásra a turisztikai paradicsomot, ki hogyan élt vissza a tulajdonjogokkal, ki hogyan használta ki a megmaradt értékeket. A mindenkori tulajdonosok ellen fellázadtak a halászok, a környezetvédők, a mezőgazdaságban jártasak. A tulajdonosok többször váltották egymást, mígnem a tavalyi év elején az egész komplexum abu-dzabi kézbe került. Azóta talán több olyan mozzanatról is beszámolhatnánk, amely optimizmusra adhatna okot, ha pontos információkat tudnánk szerezni, viszont az új tulajdonosok, ügyvezetők valami oknál fogva nem tartanak igényt a média figyelmére, így csupán egyes nagyobb horderejű rendezvények, mint például a Vajdasági Vágta, alkalmával kerülnek a figyelem központjába.

A Törley-kastély hátulsó része, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a tópartra (Benedek Miklós felvétele)

A Törley-kastély hátulsó része, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a tópartra (Benedek Miklós felvétele)

A településről tudni kell, hogy először 1543-ban említik, és egy okirat szerint a XVIII. században a területet egy ún. örök érvényű szerződéssel Szabadkához csatolták. Még ugyanezen század végén a Vojnics család birtokába kerül a zobnaticai puszta egy része, és e család alapítja meg az első ménest is a területen. A XIX. században a Törley család is birtokhoz jut a területen, és e család szintén lovak tenyésztésével foglalkozik. A ménes alapításának dátuma a helyenként látható feliratok szerint 1779 – Since 1779. A lovak idővel a terület szimbólumává váltak, és legnagyobb sikereiket a XX. század elején érték el. A második világháborút követően a birtokot államosították. Az adatok szerint a birtok teljes területe 2800 hektár, amelynek legnagyobb részét mezőgazdasági területként hasznosítják, és a lovászat a máig megmarad elsődleges foglalkozási ágként.

Rendezett környék vár minden látogatót (Benedek Miklós felvétele)

Rendezett környék vár minden látogatót (Benedek Miklós felvétele)

A turisztikai központ ma szépen karbantartott környezettel várja látogatóit. A Topolya és Szabadka között vezető útról lekanyarodva azonnal egy ló szobra ötlik szemünkbe, és a területen sétálva folyamatosan lovak szobraiba botlunk, ezzel is bizonyítva, hogy ezen a helyszínen bizony igen komolyan veszik tenyésztésüket és a lovassportot is. A szobrokat nézegetve érdekes megfigyelni, hogy a legtöbb az 1990-es években és a kétezres évek elején készült, a legnagyobb gazdasági mélyrepülés idejében, mintha a művészek alkotókedve ebben az időszakban égett volna a legmagasabb hőfokon. A Jadran hotel és étterem 1946-ban épült, a berendezése sokat megőrzött a titói Jugoszlávia korszakából, időnként az elnök arcképe köszön vissza ránk. A hotel mellett a XIX. században épült egykori Törley-kastélyban is több szoba várja a turistákat. A kastélyról tudni kell, hogy építője a Csantavérről származó Törley Gyula, Törley József, a budafoki pezsgőgyár névadó alapítójának testvére és legjobb üzlettársa volt. A kastély elölről is impozáns látványt nyújt, de a hátulsó része, amelynek teraszáról a Zobnaticai tóra nyílik kilátás, mutatja meg igazán a földbirtokosok gazdagságát és ízlését. A terület részét képezi a patkó alakú lovas múzeum, valamint egy művészeti galéria is. Ottjártunkkor egy több mint száz kisiskolásból álló újvidéki csoportnak tartottak idegenvezetést, bizonyítva azt, hogy a természeti és kulturális értékek megismerését a legközelebb lévő területeken kell kezdeni.

A MÉNES

Lovasszobor a galéria mellett (Benedek Miklós felvétele)

Lovasszobor a galéria mellett (Benedek Miklós felvétele)

A területen egyre beljebb haladva jutunk el a komplexum szívéhez, a méneshez. A birtokon lovaglóiskola működik, de a turistáknak számos más lehetőségük is adódik arra, hogy közelebb kerüljenek a lovakhoz, kocsikázhatnak, vagy éppen lóháton megtekinthetik a terület természeti értékeit. A lovasiskola mindennap tárt karokkal várja a lovagolni vágyókat, de alkalmanként egyhetes táborokat is szerveznek a lovassportok szerelmeseinek.

Ezután jutunk el az istállókhoz, amelyekben a különböző területeken használt lovak tenyésztése folyik, immár profi felügyelet alatt, a ménes vezetője ugyanis tavaly óta Ribárszki Sándor, akit korábban a híres Overdose edzőjeként ismerhetett meg a közönség. Ribárszki szerdánként tartózkodik Zobnaticán, és ottjártunkkor a Vajdasági Vágtára készülő lovakat edzette a ménes állandó munkásai és a vágtán is induló lovasok segítségével, és a lovak mellett a talaj előkészítésére is nagy figyelmet fordított. Vele beszélgettünk a hírneves zobnaticai ménes kapcsán:

A vágtán is induló lovak mosdatása edzés után (Benedek Miklós felvétele)

A vágtán is induló lovak mosdatása edzés után (Benedek Miklós felvétele)

– Tavaly júniusban kerültem ide, és a mái napig hatalmas megtiszteltetésnek érzem, hogy ezt a nagy múltú ménest irányíthatom. Kaptam egy nagyon jó csapatot. Természetesen zűrök vannak, mint mindenhol, de azért haladunk. A ménesbirtoknak körülbelül 120 lova van. Ebből harminc darab félvér, amelyet turisztikai célra tenyésztünk, és jelenleg közülük hárman versenyeznek is a Vajdasági Vágtán, Zobnatica mellett Szabadkát és Topolyát képviselik majd a lovaink szombaton. Emellett sok anyakancánk van, kiscsikókkal, van egy pár fedezőmén, és tizenhárom ló képviseli a versenyistállót. Ezek többnyire két- és hároméves lovak. Fogatos, kocsis és hintós lovaink is vannak, amelyekkel a turizmust szeretnénk beindítani. A ménes kapcsán nagy harcokat vívok, mivel a körülbelül hatvan anyakancából negyvenet lecserélnék, vagyis csökkenteném az állományt, és nagyon frissíteném. Rendszeresen járok Nyugat-Európába, és szerintem olyan lovakat is lehetne venni, amelyek kevesebbe kerülnek, ha másfél évesen megvesszük, mint egy itt született csikó felnevelése. A kvalitást kellene előtérbe helyezni; sajnos minőségünk egyelőre még nincs. Valójában nem kellene több 5-6 lónál; igaz, hogy ez egy nagy hagyományokkal rendelkező istálló, de a legjobbak Nyugaton is egy idő után lecserélik még a jó lovaikat is, hogy minél frissebb legyen az állomány. Itt sok olyan ló van, amelynek sem az anyja, sem az nagyanyja nem volt nyergelve, ezeket felesleges tenyészteni, ezt már szaporításnak hívják. A főnökségnek pozitív a hozzáállása, és reményeim szerint csak idő kell a javuláshoz – fejtette ki Ribárszki.

Edzés közben (Benedek Miklós felvétele)

Edzés közben (Benedek Miklós felvétele)

A zobnaticai pályán a Vajdasági Vágta mellett a tavalyi évben egy másik versenyt is futottak. Erről Ribárszi így beszélt: – Hosszú évek után tavaly szeptember 13-án sikerült egy csodás versenyt szerveznünk, amiről még a konkurencia is elismerően nyilatkozott. Az idén a vágta lesz az első versenyünk, és habár a korábbi hírekben arról volt szó, hogy 5-6 versenyre is sor kerül az év folyamán, pillanatnyilag úgy tűnik, hogy sajnos megint csak szeptemberben tartunk egy versenyt, de ez az anyagiaktól függ, és a főnökségen múlik. A vágta több szempontból is jót tesz a birtoknak. Egyrészt a mi lovunk biztosan bejut a budapesti döntőbe, másrészt hatalmas a marketingjelentősége. Igazából ki kellene használni ezt a versenypályát, minden évben legalább tíz versenyt tarthatnánk itt. Az ügetőpályánk, így hogy rendszeresen karbantartjuk, első osztályú, a gyeppályánk is egy nagyon jó minőségű, 1400 méteres pálya. Edzésre is megfelel. Emellett a tribünök is csodálatosak, rengeteg ember elfér, tehát minden adott, hogy jó versenyhelyszín legyen. Máshol madzagokkal körbekerítenek egy focipályát, és ott futnak a lovak, ebből is látszik, hogy ezen a vidéken nagyon szeretik a lóversenyezést. Szerbiában Šabacon vannak a legnagyobb versenyek, Zobnatica egy második Šabac lehetne, ha felülről is támogatnának bennünket egy kicsit.