2024. április 26., péntek

Befejeződött a zombori lomtalanítás

A Čistoća kommunális közvállalat immár négy évtizede minden tavasszal megszervezi a lomtalanítást, ennek során a város minden utcájából elhordják az utcára készített hulladékot, szemetet, építkezési törmeléket. Idén először a falvakban is megszervezik ezt az akciót.

A Tisztaság hónapjának nevezett lomtalanítás népszerű a lakosság körében, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy idén 9300 köbméter szemetet hordtak el a városból az akció során, ami mintegy 2000 köbméterrel több a tavalyi mennyiségnél. A várostakarítás menetrendje mindössze két napot csúszott, az is a rossz időjárás miatt. A helyi önkormányzat 10 millió dinárt szánt a Tisztaság hónapjára, ám a megnövekedett szemétmennyiség miatt a költségek is egymillió dinárral megnövekedtek. A falvakban végzett szemétgyűjtésre ötmillió áll rendelkezésre, és a lomtalanítás szervezői szerint ez az összeg fedi is majd a kiadásokat. A falusi lomtalanítás első állomása Bezdán, a következő Nemesmilitics, majd jön sorban a többi település.

JAVÍTHATATLAN SZEMETELŐK

Az iskola játszótere a kiserdővel határos (Fotó: Fekete J. József)

Az iskola játszótere a kiserdővel határos (Fotó: Fekete J. József)

A város peremén, az Újszelencse lakótelep mellett húzódik az úgynevezett Rokovaci kiserdő, ami határos a Dositej Obradović Általános Iskola udvarával és sportpályáival. Az erdőben kialakított sétányokon sokan sétálnak, kocognak, futnak, kerékpároznak. Viszont az erdőbe vezető út eleje egy kiirthatatlan, illegális szeméttelep. Noha áll ott egy öt köbméteres szemetes konténer, amit rendszeresen ürítenek, de felelőtlen személyek általában az éjszaka leple alatt autókkal és pótkocsikkal oda fuvarozzák és a konténer köré szórják a szemetüket. Még a Tisztaság hónapja alatt is, amikor bármit kitehettek az utcára a polgárok, azt elszállították a szemetesek.

A Čistoćában értetlenül állnak a jelenség előtt, hiszen ők a város minden utcájából, minden peremvárosi településről és tanyáról elszállítják a szemetet, akkor miért hordják azt egyesek az erdőbe?

Fölmerült egy olyan ötlet is a közvállalatban, hogy a kiserdő be- és kijáratánál fizikai akadályt kellene építeni, ami megakadályozná a gépjárművek behajtását, de végül letettek erről, mert az emberi lelkiismeretlenségnek nem szabnak határt a cölöpök.

KÖLTÖZIK A MENHELY

Már régtől időszerű a jelenlegi ebmenhely elköltöztetése, mert mostani telephelye szűkösnek bizonyult. A Čistoća évekkel ezelőtt bele is fogott az építkezésbe egy új lokáción, de a munka jogi okok miatt megszakadt. A hiányzó engedélyek megszerzését követően a munkálatok is gyorsan befejeződtek. A városon kívül eső telephelyen immár van villanyáram, és saját kútból nyeri a vizet. Már csak a vízminőség ellenőrzése van hátra. Amint megérkezik az illetékes szakhatóság vízhasználati engedélye, új otthonukba költözhetnek a városban befogott kóbor kutyák és macskák. A tervek szerint erre még ezen a héten sor kerül.