2024. április 26., péntek

Adományokból lett játszótere a Bratstvo iskolának

Az óbecsei Bratstvo Általános és Középiskolában közel száz értelmi fogyatékkal élő és mozgássérült diák tanul két épületben. A Dositej utcai épületbe járó közel harminc alsós tanulónak különösen fontos lenne a mozgáskoordináció fejlesztése, de ebben az iskolában a közelmúltig még egy játszótér sem volt. A pedagógusok, az ismerősök, a mesteremberek összefogásának köszönhetően május közepe óta viszont hinta, csúszda, trambulin, faház várja a diákokat.

A nagyszünetben ennél sokkal nagyobb a tolongás a játszótéren (Fotó: Fehér Rózsa)

A nagyszünetben ennél sokkal nagyobb a tolongás a játszótéren (Fotó: Fehér Rózsa)

Pozsgai Éva osztálytanító elmondása szerint ugyan kissé rögös út vezetett idáig, mégis meglepően rövid idő alatt sikerült tető alá hozni a játszóteret.

– Adva volt a hely egy játszótérnek, de anyagi segítséget sehonnan sem kaptunk, így az én fejemből pattant ki az az ötlet, hogy a jó emberek segítőkészségét kihasználva gyűjtést szervezzünk. A kezdeményezéshez csatlakoztak a kolléganőim és az ismerőseim, így érkeztek meg hozzánk az eszközök, lett hinta, csúszda, faházikó. A faanyagot kaptuk, és pénzadomány is érkezett, amiből trambulint vásároltunk. A játszótérnek nemcsak az lenne a feladata, hogy játszunk, hanem mivel itt mozgássérült, különböző gondokkal küszködő gyerekekről van szó, ez a fejlődésüket, az oktatásukat, a mozgásukat is tudja segíteni – tudtuk meg Évától.

A gyerekek már napokkal korábban lázasan készültek a játszótér avatójára, falat festettek és virágokat ültettek a pedagógusokkal közösen, az iskola kertésztanoncai gyakorlati óra keretében vették ki a részüket az előkészületekből, végül pedig a tanárok ragadtak szerszámokat, és pár óra alatt el is készült a várva várt játszótér.

A napokban egyébként a határon túlról is érkezett adomány az iskolába. Óbecse egyik testvérvárosától, Sátoraljaújhelytől az Óbecse községért Polgári Csoporton keresztül a község iskolái értékes taneszközöket kaptak ajándékba, ezekből is jutott ebbe az iskolába. Kültéri eszközökben azonban továbbra is hiányt szenvednek, a mozgáskoordináció javításához az ugrálókötéltől kezdve az ügyességi játékokon át további kültéri játékra, eszközre lenne szükségük.