2024. május 8., szerda

Koszovóban fegyveres erő alakulhat

Koszovó saját katonaságot létesít – jelentette ki Isa Mustafa, Koszovó kormányfője, viszont helyettese, a Szerb Lista vezetője, Branimir Stojanović azt üzente, hogy a Lista képviselői továbbra is ellenzik ezt – tudósít a koszovói média. Az Epoka e Re jelentése szerint Mustafa azt állítja, Koszovó fegyveres erő alapítását tervezi. Emellett sürgeti a gazdasági és társadalmi fejlődést, valamint az euróatlanti integrációt.

– Most lehetőségünk nyílik arra, hogy hosszú távú és fenntartható akciókkal szolgáljuk népünket. Meggyőződésem, hogy mint polgári és demokratikus többség együtt veszünk részt ezekben a folyamatokban – nyilatkozta Mustafa.

Branimir Stojanović viszont kijelentette, a Szerb Lista ellenzi, hogy Koszovó saját katonaságot alapítson, jelenti a Koha Ditore. A koszovói parlament elnökének, Kadri Veselinek a felhívására, hogy a Szerb Lista is támogassa a fegyveres erők létrehozását, Branimir Stojanović kijelentette, a „mi politikai nézeteink határozottak”, hozzátéve, hogy semmi újat nem tud ehhez hozzátenni. A Szerb Lista hajlandó tárgyalni, de nem a médián keresztül, mondta. Stojanović értékelése szerint a hatalom nem tartja be a szerbeknek tett ígéreteit, így nem garantálják a tulajdonvédelmet, a szerbek nagyobb számú jelenlétét a közszférában, valamint új szerb községek létrehozását.

Koszovóban nem új keletű a saját katonaság létesítésének gondolata, 2014 novemberében Agim Çeku, a koszovói biztonsági erők akkor távozó minisztere bejelentette, amint megalakul a koszovói parlament, elfogadják az ország biztonsági erőinek fegyveres erővé való átalakulásáról szóló törvényt, és megalakulhat a koszovói hadsereg.